Harekat beklenirken hangi ülkeden hangi açıklamalar geliyor…

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Suriye’nin doğusuna yaptığımız harekat öncesi Amerika askerlerini çektiğini açıkladı, Ama Trump’tan farklı içerikli tweetler birbirini izledi. Birçok ülkeden de uyarı içeren açıklamalar geldi. Tepkiler karşısında haklılığımızı iyi anlatmamız gerekiyor.

Suriye’nin doğusuna başlatılan harekat başta Amerika olmak üzere bir çok ülkeden açıklamalar geliyor. Özellikle Amerikan Başkanı Trump, birbiri ardında attığı çelişen tweetleriyle tutarsız bir tutum ortaya koyuyor. Astana ortaklarımızdan İran harekattan vazgeçmemizi Suriye ile Ankara mutabakatına uygun hareket etmemizi önerirken, Rusya ülkemizi korumak için hareket ederken, Suriye’nin toprak bütünlüğünü korunması gerektiğinin önemini vurguluyor.

Harekat hazırlığı sürerken, dışarıdan olumsuz ve tutarsız söylemlerin başında Trump’ın söyledikleri yer alıyor. Sabah başka, akşam başka tweetler atıyor. Bir yandan “Ben askerlerimi çekiyorum, girin” diyor. Hemen ardından ülkesinde aldığı eleştirilerin karşısında, “Belirlenen sınırların dışına çıkarsanız Türkiye ekonomisini yerle bir ederim” açıklamasını yapıyor. Tam bunun ne anlama geldiği düşünülürken, birkaç saat sonra bu kez, “Türkiye bizim önemli müttefiğimiz ve önemli ekonomik işbirliği içerisindeki ortağımızdır” tweetini atarak farklı telden çalıyor. Bir yandan da 12 Kasım’da Erdoğan’la Washington’da bir araya geleceklerini açıklıyor. Trump’ın olumsuz tweetini izleyen piyasamızda dolar TL karşısında bir yandan 5.74’lerden bir anda 5.85’ler seviyesine çıkıyor. Sonra bir başka olumlu görülen tweetle 5.78 seviyesine gerileyip, ertesi gün 5.82 seviyesinden kapı açıyor.

AB cephesinden de Almanya’dan, Fransa’dan “Harekatı yapmayın” uyarıları geliyor. Astana sürecinde birlikte olduğumuz İran’ın Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Türkiye’nin yapacağı harekata karşı olduklarını belirtip, Adana mutabakatını hatırlatarak Suriye ile işbirliğini önerdi. Rusya’nın Kremlin Sözcüsü Dmitry Pestov ise, Türkiye’nin Suriye operasyonunu kendi güvenliği için yaptığını belirterek, “Suriye’nin toprak bütünlüğü başlangıç noktasıdır. Türkiye’nin buna bağlı kalacağını umuyoruz” açıklamasını yaptı.

ABD’nin çekilmesini açıklamasının ardından telaşlanan terör örgütü PYD bir yandan Suriye’ye sınırlarını korumak için işbirliğj önerisinde bulundu. Rusya’ya gönderdiği heyetle de “İstikrar için önemli rol oynamanızı bekliyoruz” çağrısını yaptı. Amerika’yı ise aldıkları onca silah ve mühimmat desteğine karşı askerlerini çekerek kendilerini korumadığı / desteksiz bıraktığı için suçladı.

BM’den Suriye’ye insanı yardım komitesinden Panos Mountsiz, “Neler olacağını bilmiyoruz en kötüsüne hazırlanıyoruz” uyarı içeren açıklamasını yaparak insanların yerlerinden edilmemesi çağrısında bulundu.

Görüldüğü gibi Suriye’nin doğusuna dün başlayan harekatta, dünyadan tepkiler ağırlıklı olarak uyarı ve olumsuzluklarla sürüyor. Tepkiler karşısında kendimizi/haklılığımızı daha iyi anlatmamız gerektiği ortaya çıkıyor. Bunu bıkmadan/usanmadan ülkemizden tek ses halinde yapmalıyız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar