Harekata karşı Türkiye “tek ses” yurtdışı “savruk”…

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Çarşamba günü Suriye’nin doğusunda akşam üsttü başlatılan Barış Pınarı Harekatı’na karşı Türkiye ’den tek ses “yükselirken yurtdışından “savruk” açıklamalar geldi. Şimdi Türkiye’nin her platformda tek ses olarak dik durmaya devam etmesi dışarıdaki eleştirileri cevaplarken haklılığını ortaya koyup ısrarla bunu anlatması gerekir.

Suriye’nin doğusunda beklenen 120 km’lik alanı Barış Pınarı Harekatı’nın başladığını Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Erdoğan 16’da attığı twitle duyurdu. Önce ülke sınırları ötesinde bazı mevziler bombalandı. Ardından hava karardıktan sonra özel kuvvetler 3 bölgeden sınır ötesine giriş yaptı. Harekata karşı Türkiye tek ses halinde destek verirken uluslararası camiada harekat yer yer haklı bulunulduğu açıklamalarıyla desteklenirken, yer yerde “harekatı durdurun uyarılarıyla “savruk” bir karşılanmaya yol açtı.

Harekatın başlaması öncesi Türkiye, Suriye dahil uluslararası muhataplarını haberdar etti. Türkiye’deki siyasi parti örgütlerinden destek açıklamaları tek ses halinde geldi. HDP ise karşı durma çağrısı yaparak bu tek sesin biraz dışında kaldı.

Dışardan gelen ilk tepkilerde ise farklılıklar ve savrukluk söz konusu oldu. Bunun en somut örneğini ABD’den yapılan açıklamalarda gördük. Başkan Trump operasyonun “kötü bir fikir olarak gördüğünü ve Türkiye’ye ilettiğini” belirtti. Trump, Türkiye Kürtleri yok ederse bende ekonomisini daha önce Rahip Bronson konusunda yaptığım gibi yok ederim dedikten sonra Türkiye’nin milyonlarca Suriyelinin dünyaya yayılmasını önlediğini söyleyerek farklı bir değerlendirmede bulundu.

AB sözcüleri operasyonun durdurulmasını isterken NATO Genel Sekreteri Türkiye’nin meşru güvenlik kaygısı nedeniyle hareket ettiğini belirtti. Orantılı ve ölçülü hareket etmesi konusunda Türkiye’ye güvendiğini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye’nin kuzeyindeki sorunun çözümünün ve Türkiye’nin sınır güvenliğinin sağlanması ile bölgedeki problemlerin çözümü için Suriye yönetimi ile diyaloğun şart olduğunu önerdi.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani “Türkiye’nin Güney sınırları ile ilgili endişeleri var” deyip. Giderilmesi için bunun doğru yolu seçilmelidir dedi. Ardından “Amerikalıların çekildiği bölgeye Esat rejiminin gelmesine herkes yardımcı olmalıdır. Türkiye konumunu yeniden gözden geçirmeli ve dikkatli olmalıdır. Seçilen yol Suriye, Türkiye ve bölge için faydalı değildir” uyarısında bulundu.

Arap Birliği, Mısır ve bazı Avrupa ülkeleri harekatın durdurulması önerisini yaparken beş Avrupalı üyesi BM Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağırdı.

Şimdi gözler bir yandan 12 Kasım’daki Erdoğan-Trump görüşmesine çevrildi. Gördüğüm kadarıyla Türkiye o dönem öncesinde Barış Pınarı Harekatı’yla bölgede güvenli bir harekat alanı elde etmeye çalışacak, kendi güvenliği açısından önemli bir yer edinecektir. Aynı zamanda dışarıdan yapılan saldırılara, harekatın durdurma önerilerine karşı kendi gerçeklerini ortaya koyarak kararlık göstermek isteyecektir. Tabi bu arada ülke içinde tek ses olmayı sürdürmede onun gerekli bir yanıdır…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar