Hayatınızı yeniden kurma sanatı

Feyzan E. TOP
Feyzan E. TOP KARŞI PENCERE feyzan.ersinan@dunya.com

Şu sıralar etrafıma bakıyorum herkes yeni bir iş telaşında. Tabii bunu yapabilenler iyi CV’leri olan, kendine güvenenler… Seçim beklentisi, ülkenin durağan hali ve elbette parasızlık beyaz yakalıları “Acaba bu krizde hayatımı fırsata dönüştürecek bir şey yakalar mıyım”ı düşünmeye yöneltiyor. Tanıdığım kendine güvenen kim varsa bir şekilde başarılı oldu. Peki bu sabah masanızda otururken siz neden yeni bir hayat kurgulamayasınız? Değişiklik her daim iyidir, başarılı olmasanız da en azından “denedim” dersiniz, fena mı?

Bu cümleler New York Times Bestseller “THE 100$ STARTUP Reinvent The Way You Make A Living, Do What You Love, And Create a New Future” kitabından alınma. Yazar Chris Guillebeau hayatına yeniden başlamayı düşünen, kendini deyim yerindeyse, o dakika için “looser” görenlere müthiş tavsiyelerde bulunuyor. Kitabı derinlemesine incelemeniz için iyi bir İngilizceniz olması şart, ama ben size yine de birkaç tüyo vereceğim. Belki önümüzdeki günlerde dilimize de kazandırılır ve ayağınızı uzatıp yeni eylem planınızı yaparsınız, umut her zaman vardır nasıl olsa…

1. Rönesans: Yeteneklerinizi keşfedin.Yeteneklerinizi dürüstçe bildikten sonra nereye bakmanız gerektiğini daha iyi bileceksiniz.
2. Onlara balığı verin: Çin atasözündeki gibi onlara balık tutmayı öğretmeyin, direk balığı verin ki kendilerini daha konforlu ve hedefe ulaşmış hissetsinler.
3. Tutkunuzu takip edin: Gerçekten severek yaptığınız bir işten maaş almaya bakın. Böylece severek bir iş yapacak ve bu sevgi sizi istediğiniz başka yerlere taşıyacaktır.
4. Girişimcinin kükreyişi: Bir iş kurarken en önemli basamak iş yerinizin lokasyonu, yani nerede olduğudur. Eğer iş yeriniz işiniz için doğru yerdeyse ilk adımı tamamladınız demektir.
5. Demografi: Bütün müşterilerinizin ortak bir noktası muhakkak olacaktır. Ancak eski okul yöntemleri ve dogmalarla iş yaparsanız batmanız kaçınılmazdır. Yeni dünyadan uzak kalanlar batmayı acı şekilde yaşayacaktır.
6. Bir sayfalık iş planı: Eğer işinizi kurarken iki sayfalık bir plan yaptıysanız, baştan yanlış gidiyorsunuz demektir. Sade olun, küçük hedeflerle, doğru başlayın. Gerisi gelecektir.
7. Geri çeviremeyeceğiniz bir teklif: Winston Churchill şöyle buyurmuş: “Size kan, gözyaşı, sıkı çalışma ve terden başka birşey önermiyorum.” Müşteriniz için bir donut yemek ile bir portakal yemek arasında kimi zaman fark olmayabilir. Önemli olan sizin o portakalı donut gibi paketleyebilmenizdir. Eğer tüm istekleri bir “microbusiness” haline getirebilirseniz işte o zaman başarılı olursunuz. Bu sebeple tüm strateji bunun üzerine kurulu olmalıdır.
8. Hazırlık: Yaratıcı olun. Bir kahvede kahvenizi yudumlarken Hollywood’da olduğunuzu hayal etmek bile size iyi gelir.
9. Kendinizi satma sanatı: Dünyada genel geçer amiyane bir tabir vardır. Sadece aptallar ve beceriksizler seks için para öder. Gerisi karşı tarafı kazanmayı bilenlerdir. Bir müşteri ile görüşürken şarlatan ve donuk olmadan karşı tarafı kazanabilirsiniz. Kendinizi anlatmak bir sanattır, unutmayın.
10. Bana parayı göster: Burada da Wood Allen’ın bir cümlesi ışık tutuyor bize: “Para fakirlikten önemli ve güzeldir, eğer finansal sorunlarınız varsa.” Pazar payını ve kâr marjınızı iyi hesaplayın. İkisi arasındaki açığı kapayamayanlar sadece kaybederler. Kendiniz kârınızı, zararınızı hesaplayamıyorsanız deneyimli birinden veya şirketten yardım alın. Becerememek ayıp değil, sizin için ileride kazançtır.
11. Sürdürebilme: Her girişim yavaş yavaş büyür. Bir anda açılmayın. Hırs yapmayın. Her şey olacağına varır. Kaybederseniz bile küçük kaybedin ama kaybetmemeyi hedefleyin. Bu kuralları izleyip de kaybedenler sadece ahmaklardır.
12. Ya batarsam: Tüm bu çabalara rağmen batmak imkansız gibidir ama rekabet, piyasa şartları, korkular ve büyük hatalar yapmış olabilirsiniz. O zaman Steve Jobs’un dediği gibi; “Zamanınız limitli, bulunduğunuz alan artık başkasına ait bir alandır. Bırakın başkasının hayatını yaşamayı ve bulunduğunuz yerden çıkın.” Herkes, hepimiz kayıplar yaşayabiliriz ama lütfen hepiniz sevdiğiniz işi yapın, anladığınız, zevk aldığınız, severek eğitildiğiniz, yeteneğinizin olduğuna inandığınız.O zaman korkulara değil sadece başarıya yer olacaktır, göreceksiniz… İyi haftalar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Veda 11 Ocak 2016
Yeni bir yıl 04 Ocak 2016
Update olmak 28 Aralık 2015
Tedbirsiz iyimserlik 07 Aralık 2015
Osman Bey... 09 Kasım 2015
Biz kimiz? 02 Kasım 2015