İspanya’da küçük kentte düzenlenen dünyanın en büyük zeytinyağı fuarı…

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

15-16 Mayıs tarihlerinde İspanya’da Endülüs’ün küçük kenti Jean’de dünyanın en büyük zeytinyağı ve sanayisi fuarı Expoliva’nın 19’uncusu gerçekleşti. Fuarın makine bölümünde Aydınlı makineci Hakkı Usta’nın HAUS firması, perakende bölümünde ise Laleli Zeytinyağı adlı Türk firması yer aldı.

İspanya’nın 400 yıl Arap uygarlığı altında kalan Endülüs/Andulusia bölgesi önemli bir tarım merkezidir. Bu bölgenin 125 bin nüfuslu yerleşim birimi Jean kentinde iki yılda bir dünyanın en büyük zeytinyağı ve ona bağlı sanayi fuarı düzenlenir. Bu yıl 15-18 Mayıs tarihlerinde 19. Expoliva Fuarı yapıldı.

Katılımcı 380 makine ve araç üreticisi içerisindeki tek Türk firması, “Hakkı Usta” olarak tanınan Aydınlı bir makine üreticisi oldu. Hakkı Usta üç kuşaktır, üretim yapan firma, pazarlama kolaylığı için Haus adını almış. Turquality Destek programından yararlanıyor. Fuardaki bir başka katılımcı Türk firması, dünyada 50 perakendeci arasında yer alan Laleli Zeytinyağı. Sadece bu iki Türk firması Fuarda yer alıyor.

Fuarda sergilenen makineler “yeni” tarımın nasıl makineleştiğini gösteriyor. Artık el emeği de aile tarımı da ortadan kalmış görülüyor. Bu yapı içinde Türkiye tarımına yer bulmak biraz zor.
Endülüs tam bir tarım bölgesi. Bu bölgedeki 375 milyon zeytin ağacı İspanya’yı gerçek anlamda dünya lideri yapıyor. Ülke 800 bin tonun üzerinde kaliteli zeytinyağı ihraç ediyor. İspanya’nın yarısı kadar zeytin ağacına sahip ülkemizin, zeytinyağı üretimi İspanya’nın onda biri seviyesinde. Bu da tarımda sayıların değil, üretimde, alanda verimliliğin önemini gösteriyor. İspanya’da artan verimliliğin nedeni ise üretim düzenini ve verimin artmasını sağlayan 500 kooperatife sahip olması.

Endülüs bölgesinde Arap ve İberya ortak kültürünün oluşturduğu melez mimariye verilen isim “Mudehar”. Bu isim ortak kültür mirasına sahip çıkmayı anlatıyor.

Avrupa Birliği’ne 1986 yılında üye olan İspanya, bu melezliği yaşamın her alanında içselleştirerek Avrupalaşma Projesi içerisinde yer alarak karşımıza çıkıyor.

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) dün yapılan seçimlerinde yeni bir Avrupa karşıtı grubun AP içinde yer aldığı söylense de, seçmen AP’de yüzde 70 sandalyeye Avrupa karşıtlarına geçit yok diyenlerin sahip olması sonucunu sağladı. AP’deki yeni resmi böyle okumak gerekir.


Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar