İstanbul seçimleri AK Parti de yenilenme tartışmalarını başlattı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

23 Haziran seçimlerinin hemen ardından AK Parti yönetiminde ve hükümette değişiklik olabileceği tartışmaları su yüzüne çıktı. Seçim sonuçları nedeniyle bazı isimlerin cezalandırılacağı söylenmeye başlandı. Bir başka konu da dört yıllık seçimsiz dönemde rahat etmek için Erdoğan’ın parti başkanlığını bırakabileceği…

AK Parti’nin 31 Mart seçimlerini 13 bin 700 oyla kaybetmesi üzerine YSK’ya yaptığı itiraz sonucu 23 Haziran’da yenilenmesi ile 806 bin farkla İmamoğlu yeniden İstanbul Belediye Başkanlığını kazandı. Şimdi AK Partide buna bağlı olarak bazı değişim beklentileri gündeme gelmeye ve tartışılmaya başlandı. Düne kadar yalanlanan AK Parti ile ilgili gelişmeler, seçim sonrası yeniden parti kulislerinde yer almaya başladı.

Bu seçimin sonuçları parti kurma çalışması yapan Babacan ve Davutoğlu’nun harekete geçmesini hızlandıracağı yorumlarına yol açtı. Kulislerde AK Parti kurucularından Abdullah Gül’ün desteklediği Babacan’a, “Parti kuracağını Cumhurbaşkanı Erdoğan’a randevu alarak yüz yüze söylemesini önerdiği” belirtiliyor. Davutoğlu’nun ise parti kuruluşunu sonbaharda yapabileceği, bu yönde kuruluş çalışmalarını yürüttüğü söyleniyor. Bakalım bu görüşme ne zaman gerçekleşecek…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 31 Mart sonrası İstanbul seçimlerini yenilemek istemediği, parti içerisindeki bazı grupların zorlamalarıyla, ikna olduğu ve yenilenme için YSK’ya başvurmayı kabul ettiği belirtiliyor. Yenilenen seçimde açılan fark nedeniyle, hemen olmasa da zaman içerisinde bazı merkez yöneticileri ve İstanbul il başkanlığında cezalandırmalara ve değişimlere gidileceği yorumları yapılmaya başlandı. Aynı şekilde Bakanlar Kurulu’nda da değişikliğe gidileceği yorumları yapılıyor.

Seçim akşamı il binasında Yıldırım, seçimi kaybettiğini açıklayıp İmamoğlu’nu tebrik ettiği sırada, bazı partililer kendisine destek verirken, il başkanının istifasını da istediler. Yıldırım ile problemler yaşadığı belirtilen İl Başkanı Bayram Şenocak’ın istifasının cebinde olduğu belirtilirken, protestocuları, “Sus sus susun, zamanı değil ” diye İçişleri Bakanı Soylu’nun susturduğu gözlendi.
AK Parti kulislerinde, seçim yenilenmesi gayretinin en önünde yer alan seçim işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’unda cezalandırılacaklar arasında yer aldığı yorumları yapılıyor. Kabinede değişiklik olabileceği tartışmalarında AK Parti kulislerinde bakanlıktan uzaklaştırılabilecek iki ismin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak olabileceği belirtiliyor. Numan Kurtulmuş’un da bakanlıktan ayrılabileceği yenilenen kabinede yer almayacağı yorumları yapılıyor.

AK Parti içinde bir başka beklenti de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dört yıllık seçimsiz dönemde, kendisinin en çok eleştirildiği partili cumhurbaşkanı konusuna son vermek için AK Parti’yi uygun bir gelecekte kongreye götürerek, parti yönetimini kendisi dışında şekillendirebileceği ve kabinede yeni düzenlemeyi yapabileceği düşünülüyor. Bu konuda olabilecekleri, kendi durumu da dahil sarayda yakın çevresiyle ele aldığı iddia ediliyor.
2001’den buyana seçim kaybetmeyen AK Parti’nin genel seçim havasında geçen İstanbul yenileme seçimlerini büyük farkla kaybedilmesinin bazı sonuçları olmasını beklemek kehanet olmaz.

Bakalım AK Parti kulislerindeki söylentilerden hangileri, hangi vadede gündeme gelip hayata geçecek…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar