“İyimser olmak için yaşamın gözlemcisi olmak yeter” diyen filozof

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

1 Haziran’da 88 yaşında dünyamızdan ayrılan Michel Serres, iyimser olmak için yaşam gözlemcisi olmanın yeterli olduğunu öneren bir filozoftu. Ve bu dönemde dünyada daha çok filozof olması gerektiğine inanıyordu.

1 Haziran tarihinde 88 yaşında aramızdan ayrılan yaşam/ölüm değişmez konuları olan, yaşamı boyunca iyimserliğin sözcülüğünü yapan, Michel Serres, “İyimser olmak için yaşamın gözlemcisi olmak yeterlidir” diyordu. Fransız Akademi üyesi olan Serres’den geriye 80 eser kaldı.

Bunlardan biri olan 2012 yılında yayınlanan Petit Poucette’nin 270 bin adet baskısı yapıldı. Serres’in bu eserindeki tezi özetle şöyleydi:

“Teknoloji yeni bir insan tipi yarattı, bunun her alanda değişim getirmesi kaçınılmaz oldu. Filozofun bu alandaki görevi hep ileriyi/öteyi araştırmaktır. İyimserlik ise elden bırakmaması gereken asası olmalıdır. Bu nedenle bugün her zamandan daha çok filozofa gereksinim vardır.”
Serres sonra filozofun niteliğine değinirken, “Dikkat ederseniz 20. yüzyılda hiçbir filozof bir politik sistem yaratamadı. Çünkü, hepsi sihirli bir sözcük olan ‘angajman’ a sığındı. Oysa bir yere sığınmak, oranın adamı olmaktır. Bu ise hiçbir şeyi değiştirememenizle sonuçlanır” değerlendirmesini yapıyor.

Serres’e göre felsefe trans humanizmi/insanlık ötesini araştırır. Bu tutumuyla antik dünya tanrısı Hephaestus gibi anıtlar yaratır. Bunlar ise günümüz robotları gibi bir şeydir. Oysa, filozofun ayağı yere basmalıdır. Bu da popüler ve anlaşılır olmaya çalışmayı, önemsemekle mümkündür.

Serres’e göre, “iyimser olmak” için “yaşamın gözlemcisi olmak” yeterlidir. Serres bunu açarken, ”Yaşamımın ilk çeyreğine göre neredeyse cennette yaşadığıma hükmetmem gerekir, ama yetmiyor. Çünkü bu iyimserliğin şimdi dijital ortamda iz sürmesi gerekiyor. Yoksa yine yaşamın birinci çeyreğindeki kargaşaya döneriz” Görüşünü ortayla koyuyor.

Serres, Fransa’da iyimser olmanın aptallıkla eşdeğer olduğunun altını çizdikten sonra, kendini tanımlarken de, “Buna göre ben de aptallar kümesindeyim” dedikten sonra, “İyi ama dünyanın ve ideolojilerin sonunu ilan edenleri hangi kümeye koymalı ki?” sorusunu ortaya atıyor.
İyimser olmak için yaşam gözlemcisi olmayı yeterli gören ve bu çağda daha çok filozof olması gerektiğinin altını çizen, Michel Serres’i hürmetle ve rahmetle anarken. Onun iyimserlik aşılayan felsefesine değinmek istedim…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar