Karabüklü haddecilerin 50 yıllık Filyos Liman ve havza projesinde yeni gelişmeler…

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

1990’lardan bu yana Filyos’ta sanayi bölgesi ve liman kurulması konusunda çalışmalarla ilgili haberler/bilgiler alır toplantılara katılırım. Karabük Çelik Haddeciler Derneği Başkanı dostum Pehlivan Baylan aradı ve Filyos havzasında önemli gelişmeler olduğunu belirterek, geçen cuma günü Sanayi Bakanı Mustafa Varank’ı Karabük Valisi Fuat Güreli başkanlığında bir heyetle dernek üyelerini katılımıyla yaptıkları ziyaretteki toplantıyla ilgili bilgi verdi.

Ziyarette Karabük’te yerleşik 22 haddeciden 11’inin Filyos Limanı ve Endüstri Bölgesi’nde toplam 2 milyon 900 bin metrekarelik serbest bölgeden arsa talepleriyle ilgili dosyayı bakana takdim etmişler. Baylan, bununla 50 yıllık hayallerini gerçekleştirmenin adımını atmış olduklarını belirterek, “Filyos Limanı Havza Projesi önümüzdeki 100 yılın yıldızı olacaktır” diyor.

Pehlivan Baylan, Bakanlıktaki toplantıda aldıkları bilgiye göre, “Sektörümüzün öncülerinden değerli dostumuz Fuat Tosyalı Bey’e 1 milyon 800 bin metrekare arsa tahsis edildiğini, yerlerin taksimatı ve yatırım planlaması için bir şirket kurulacağını, bu şirket üzerinden taksimat yapılacağı da” belirterek. bölgeye yatırım yapacak tüm yatırımcılara destek vereceklerini söyledi. Ancak, kendilerine yer verilmeden bölgede kurulacak demir çelik tesislerinin Kardemir ve Karabük haddecilerine zarar verebileceğinin altını çiziyor.

1990’lı yıllarda 53 olan haddecilerin sayısının bugün 22’ye kadar indiğini belirterek, “Bu azalmanın en büyük nedeni limana uzaklıktır. Bizler, tesislerimizi Filyos’a kuracağımız tesislerle entegre edersek ayakta kalabiliriz. Üretimimizi ve istihdamı artırabiliriz. Bugün Kardemir’de 6 bin özel haddecilerde de 3 bin istihdam yaratmaktayız” değerlendirmesini aktardı.

Pehlivan Baylan, Bakan Varank’ın kendisine aktardıkları düşüncelerini olumlu bularak, Organize Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Ramazan Yıldırım’a talimat verdiğini, bu gelişmeden kendilerinin de memnun olduğunu da aktardı.

Yıllardır izlediğim Filyos Limanı ve sanayi bölgesi kurulması projesinde bir gelişme olduğunu öğrenmiş oldum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar