KGF’nin olumlu desteği ve KOBİ’lere 25 milyarlık yeni destek

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

KGF uygulaması piyasada önemli canlılık yaratmıştı. KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli’de sonuçlarının büyümeye, faiz düşüşüne ve istihdama katkılarının hesabını dile getirmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı 25 milyarlık yeni KOBİ kredi desteğini açıkladı. Bakalım ne oranda canlılığa yol açacak…

Hazine ve Maliye Bakanlığı piyasadaki durgunluğu azaltabilmek için 12 bankanın katılımıyla oluşturduğu 25 milyarlık desteği devreye alıyor. Ekonomik Değer Paketi isimli bu KOBİ desteği kredi uygulaması her 6 ayda bir TÜFE ‘ye göre güncellenecek. Enflasyon düşerse kredi maliyeti de düşecek. Paket, 20 milyar liralık Hazine destekli kefalet sistemi çerçevesinde Kredi Garanti Fonu teminatını da içerecek.

Kredi uygulamasına Ziraat Bankası, İş Bankası, Halkbank, Garanti BBVA, Yapı ve Kredi Bankası, VakıfBank, Akbank, QNB Finansbank, DenizBank, TEB, Şekerbank ve Eximbank destek verip fon oluşturarak katkıda bulunacaklar.

Ciroları 5 milyon ve 50 milyon TL arasında değişen firmalar bu krediden yararlanırlarken, 6 ay anapara ödemesiz 36 ay vadeli yararlanırlarsa TÜFE artı 4 faiz ödeyecekler. 6 ayda bir TÜFE bazlı oran güncellenecek.

48 ay vadeli kredilerde ise uygulama yine 6 ay anapara ödemesiz olarak TÜFE artı 4.5 faiz uygulamasına tabi olacak.

Bakan Albayrak, reel sektörü desteklemek için iki KOBİ Değer kredisine ek olarak İVME finansman paketiyle 25 milyarlık yeni bir destek sunduklarını, verdikleri sözleri yerine getirdiklerini, bu paketin özellikle sanayi üretimine destek ve istihdam önemli olduğunun altını çizdi.

Yeni desteğin Kredi Garanti Fonu desteği gibi olumlu sonuç vermesi ve piyasaya hareketlilik getirmesi bekleniyor.

Bu nedenle Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli’nin bir süre önce arkadaşımız Ferit Parlak’a KGF’nin olumlu sonuçlarıyla ilgili verdiği bilgiyi hatırladım.

Gergerli KGF uygulamasının2017 yılının yüzde 7.2 büyümesine yüzde 2 katkı sağladığını, faiz düşüşüne katkıda bulunduğunu ve istihdamı artırırken, SGK tahsilatında yüzde 28 artışa yol açtığını açıklamıştı.

Bakalım bu yeni KOBİ destek paketi uygulaması ne sonuç verecek. Piyasada KGF uygulaması gibi canlanmaya yol açabilecek mi? Anadolu iş dünyasından aldığım sinyaller böyle desteklere çok ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Yarınki yazımda Anadolu iş dünyasının yeni dönem değerlendirmelerini ele alacağım.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar