Kıymetli madenlerde kar satışı

Cumhur TAŞDELEN
Cumhur TAŞDELEN Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dunya@dunyagazetesi.com.tr

Cumhur TAŞDELEN / TROY KIYMETLİ MADEN TİCARETİ A.Ş.

2010 yılının son haftasını yüzde 2.62'lik değer artışı ile kapatan altın, 2011'e kötü başladı. Euro Bölgesi'ne yönelik endişelerin ve ABD tarafından gelen verilerin öne çıktığı yılın ilk haftasında, euroya ve diğer önemli paralara baskın çıkan dolar, altın ve gurubu emtilarda kar satışlarına neden oldu. Tercihlerini dolardan yana kullanan yatırımcılar altının, haftalık bazda yüzde 3.63'lük değer kaybına neden olurken, geçen yılın gözdesi paladyuma yüzde 6.36, gümüşe yüzde 6.95 oranında ciddi düşüşler yaşattı.

Yeni yılın ilk gününe sakin başlayan piyasalar, verilerle birlikte hareketlenmeye başladı. İlk gün yatırımcılar, Çin, euro ve ABD tarafından gelen olumlu imalat verileriyle artan risk iştahlarını, vadeli borsa endekslerine yansıtırken altın, gevşeyen pariteden bulduğu destekle  son üç haftanın en yüksek seviyesi olan 1424.dolar/ons'u test etti.  Salı günü Avrupa piyasalarının açılışına kadar 1410 dolar/ons'un üstünde tutunan altındaki direnç, Avrupa Merkez Bankası'nın Kasım 2008'den sonraki hedeflerini ilk kez aşan TÜFE verisiyle kırılırken, 1.3434 ile haftanın en yükseğinden dönüş yapan euro/dolar paritesiyle yoğun kar satışları gelmeye başladı. Özellikle; hafta içinde, ABD tarafından gelen olumlu sinyaller ve Euro Bölgesi yüksek borçlu ülkelerinin artan riskleri, euro üzerindeki baskıyı daha da artırırken, doların lehine gevşeyen parite 1.30'un altını zorlarken altın, 1375'in gerisine düştü. Altın ve grubu emtialardaki gevşeme, dolardaki güçlenmeyi baz alan yatırımcıların satışları ile cuma günü, ABD'den gelecek işsizlik ve tarım dışı istihdam verileri öncesine kadar sürdü. Altın, cuma gününe kadar 1370 dolar/ons'un üstünde tutunmaya çalışırken, ham petrol fiyatları ABD'nin azalan stokları ile ayakta durmaya çalışsa da değerlenen dolar karşısında Nymex türü 90, Brent türü 95 dolar/varil fiyatın altına sarktı. Son işlem gününe gelindiğinde altında klasik bir hareketlenme yaşandı. Piyasaların odaklandığı tarım dışı istihdam verisi öncesi euro bölgesinden gelen zayıf büyüme rakkamlarıyla altın, haftanın en düşük seviyesi olan 1352.85 dolar/ons'u test etti. Sonrasında gelen ve beklentilerin çok gerisinde kalan tarımdışı istihdam verisi, beklentilerden daha iyi çıkan Aralık işsizlik oranı ile nötürleşirken parite, doların lehine gücünü korudu. Ancak; tarımdışı istihdam ve Bernanke'nin açıklamalarını dikkate alan yatırımcıların alımları ile altın 1379 dolar/ons seviyelerine kadar yükselse de haftayı, 1369.70 dolar/ons'dan kapatarak, haftalık bazda yüzde 3.63'lük düşüşten kurtulamadı. 1.2907 parite ile euro karşısında yüzde 3.59 oranında değer kazanan dolar, paladyumda yüzde 6.36, gümüşde yüzde 6.95 oranında daha ciddi bir düşüşe neden oldu. Diğer taraftan platin, yüzde 2.06, Nymex türü ham petrol fiyatı 88.03 dolar/varil fiyat kapanışıyla yüzde 3.68 oranında değer kaybına uğradı. Tarihinin en yüksek seviyelerine ulaşan bakır fiyatları da payına düşeni aldı ve haftalık bazda yüzde 3.62 oranında değer kaybı yaşadı.

Geçen hafta güçlenen dolar karşısında tetiklenen kar satışları ile ciddi değer kaybına uğrayan altın ve diğer kıymetli madenler bu hafta, cazip fiyat seviyeleriyle yaralarını sarmaya çalışacaktır. Ancak; bu hafta Euro Bölgesi'nin borç sıkıntısı yaşayan riskli ülkelerinin tahvil ihraçları, yatırımcıların tercihleri üzerinde en önemli kriter olacaktır. Özellikle; Portekiz'in borcunu çevirememe riski yaşaması durumunda, AB ve IMF yardımına mecbur kalması euro üzerinde ciddi baskı yartacak olması, doları daha fazla güçlendirse de, bölgeye yönelik endişeler ve güven kaybı, altını alım yönünde destekleyeceğini düşünüyoruz. Olumlu gelişmeler altını daha fazla doların etkisinde bırakacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar