Kıymetlilerde topyekün yıkım

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]

Geçtiğimiz hafta, Haziran 18-19 itibariyle gerçekleştirdiği toplantı tutanaklarını açıklayan Amerika Merkez Bankası, küresel piyasalarda tansiyonun yükselmesine neden oldu.

Bernanke basın toplantısında, gelecek aylarda teşvik programının hızını yavaşlatacağı imasında bulununca altın, parite, hisse senedi ve ham petrol fiyatları adeta uçurumdan yuvarlandı. Hafta içinde 123 dolarlık oynama yaşayan altın, diğer kıymetli madenleri de peşinden sürükleyerek 1298.40 dolar/ons son fiyatıyla yüzde 6.64 kayıp yaşadı. Dolar yüzde 1.66 oranında değerlenirken, en fazla tercih edilen enstrüman yüzde 12'yi bulan getirisiyle yıllıklar oldu.

Haftaya 1390.85 dolar/ons seviyesinden giriş yapan altın, dar bantta aşağı yönde işlem gördü. Salı günü ABD'nin beklentilerden düşük açıklanan TÜFE verisi sarı maden üzerinde baskıya neden olurken, 1361 dolar/ons seviyesine kadar itti. Altın'ın aksine bir grafik çizen Euro/dolar paritesi 1.3416 ile haftanın en iyi seviyesine ulaştı. Hafta ortasında, piyasaların odaklandığı FED Açık Piyasasa Komitesi tutanakları ve Bernanke'nin beyanatından önce, yükselen bir grafik çizerek 1376.14 dolar/ons'a kadar yükseldi.

Tutanakların açıklanmasıyla birlikte piyasalarda rüzgar terse döndü. Belgelere göre ABD'nin para politikasında, ekonominin bir miktar ilerleme kaydetmesine rağmen, yakın zamanda beklenen bir değişiklik olmadığı kaydedildi. Raporda FED'in aylık tahvil alım programına değinilmezken, Başkan basın toplantısında, gelecek aylarda teşvik programının hızını yavaşlatacağını ima etti. FED sahneden inerken altın, yatırımcıların sert satışlarına maruz kalarak 1348 dolar/ons'a, parite 1.3230'a kadar yuvarlandı.Perşembe günü, piyasa oyuncuları gelişmeleri sindirmeye çalıştı.Avrupa'da zilin çalmasıyla yatırımcılar altın'dan çıkmayı sürdürürken Euro/dolar paritesindeki düşüş hızlandı. FED'in açıklamalarının perde arkasında, faizleri artırmak yatarken, özellikle takip edilen parametrelerden işsizlikte, daha öncesinde yüzde 6.5 olarak telaffuz edilen seviye bu kez 2014 için yüzde 6.5- 6.8 bandına taşındı. Faiz oranlarına baktığımızda yüzde 0 ile 25 arasında belirlenen seviyeler, yüzde 0.50-0.75 olarak şekillenmiş bulunuyor. FED'in parametrelerde esnekliğe gitmesi programı biran önce bitirmeye hevesliymiş imajı sunduğundan, altın, hisse senedi ve ham petrol fiyatlarındaki düşüş Perşembe günü daha da sertleşti. Dün itibariyle ABD'nin Philadelphia FED endeksi ve 2. el konut satışlarının beklentileri aşması, işsizlik başvurularındaki artışı bile önemsiz hale getirerek dolar'ın önünü açarken, parite 1.3162 seviyesine kadar geldi. Cuma günü altın, son 2.5 senenin en kötü seviyesi olan 1269 dolar/ons'a kadar yuvarlandı. Bu seviyeden tepki alımlarıyla yeniden 1300 dolar/ons üzerine çıkmaya çalışsa da, ABD piyasalarının devreye girmesiyle dolar elini biraz daha güçlendirerek 1.3139 seviyesine ulaşırken, altın 1298.40 dolar/ons'ta dengelenek yatırımcısına bir haftada yüzde 6.64 kaybettirdi. Altın diğer kıymetli madenleri de kolundan çekerken, gümüş yüzde 8.88, platin yüzde 4.70 ve paladyum yüzde 7.56 kan kaybetti. Wall Street ayı piyasasının pençesinde ciddi kayıp yaşarken, ham petrol fiyatlarından Nymex yüzde 3.98, Brent yüzde 4.64 değer kaybetti.
Altın, aşağı yönlü trendin habercisi olan 1270 dolar/ons destek seviyesinden döndü. Ancak tehlike devam ediyor. Önümüzdeki birkaç seans içinde 1320 dolar/ons direncini aşabilirse, yukarı yöndeki isteğine dair inandırıcılığı da artacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018