Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, küresel Isınmaya karşı REC Türkiye ile omuz omuza

Sabiha TOPRAK
Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den sabiha.toprak@dunya.com

“Aralık, Ocak, Şubat hava iyice soğur, etrafta kar ve buz var geceler de uzundur”
demiş ya şair, işte biz o aralık, ocak, şubatları arar olduk. Kış mevsiminde olmamıza rağmen bazı Doğu illeri haricinde lapa lapa yağan kar ile beyaza bürünen şehirlerimiz yok bu yıl. Zemheri soğuğu yüzümüze çarparken, güneşin ılık hüzmelerine de özlem duymuyoruz, çünkü güneşimiz hiç eksilmedi.

Eskiden dört mevsim yaşanırdı, zamanla yaz ve kış diye ikiye düştü. Şimdilerde ise bu iki mevsim arasında sınır da kalmadı. Küçük küçük atıştıran karın, tutup yükselmesini beklerken, güneşin haşmeti ile yaza evrilen mevsimin dengesizliğine şahitlik ediyoruz.

Mevsim dengesizliği, iklim değişikliği, sera gazı envanteri, karbon ayak izi kavramları devamlı gözümüzde, kulağımızda. Ve hepsi de bir kavramın çatısı altında toplanıyor ki bu küresel ısınma.’ Bilim insanları, çevre aktivistleri, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve şirketler, makaleler, belgeseller, programlar, sosyal sorumluluk projeleri ve gösteriler ile dünyamızın geleceğini yakından ilgilendiren küresel ısınmaya dikkat çekerek farkındalık ve bilinçlenme düzeyini artırmayı hedefliyorlar.

Küresel ısınma konusunda farkındalık yaratmaya çalışan kurumlardan biri de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen hibe programında “Sera Gazı Envanterinin Çıkarılması ve İklim Değişikliği Eylem Planının Oluşturulması” Projesi ile geçtiğimiz aylarda hibe almaya hak kazandığını duyurdu. Projeyle ilgili önemli detayları sizlerle paylaşmak istiyorum. Küresel iklim değişikliği ile birlikte dünya ve Türkiye’de seragazı salınımları ve Türkiye’de yerel yönetimlerin iklim değişikliği ile mücadele çabaları konusunda bilgilendirme yapıldı. Kocaeli’nin konuyla ilgili mevcut durumu ortaya konularak Kocaeli Sera Gazı Envanteri ve İklim Değişikliği Eylem Planı için uygulanacak yöntemler hakkında öneriler sunuldu. Birlikte hareket edilecek ve veri akışı sağlanacak paydaşlar ile çalışma takvimi gibi konularda fikir alış verişi yapılarak yol haritası belirlendi.

Yakın gelecekte ortaya çıkabilecek fırsat ve tehditlere hazırlıklı olunarak gerekli iklim değişikliğini dindirme ve iklim değişikliğine adaptasyon eylemleri proaktif olarak sağlanacak.

Geçen yıl 15 Eylül tarihinde başlayan proje, 12 ay boyunca sürecek. Projenin dikkat çeken taraflarından biri de kar amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluş olan Orta ve Doğu Avrupa için Bölgesel Çevre Merkezi REC‘in Türkiye temsilciliği ile yapılmış olan işbirliği. Proje kapsamında imzalanan protokol gereğince yapılacak çalışmalar, REC Türkiye tarafından yürütülecek. Altını çizmeyi elzem buluyorum. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, çevre ve çevreciliğe verdiği önemi gerçekleştirdiği projeler ile her zaman ortaya koyuyor. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, sanayi kuruluşlarının yoğunluğu sebebiyle bir dönem çevre kirliği ile anılan Kocaeli’nin imajını düzeltmek için büyük çaba gösterdi ve göstermeye de devam ediyor. Sera Gazı Envanterinin Çıkarılması ve İklim Değişikliği Eylem Planı'nın oluşturulması ise çevreye karşı temelden bir tehdit oluşturan küresel ısınma ile mücadelede kentimiz için büyük bir adım. Belediyemizin, bütün projelerinde olduğu gibi bu projede de muvaffak olacağına dair inancım tamdır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar