Kosova-Türkiye arasında kapanmayan hesap!

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Mart ayında Kosova ile Türkiye arasında MİT operasyonu ile başlayan siyasi kriz bir başka boyuta dönüşüyor. Ahmet Çalık’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı Çalık Holding’e ait Banka Kombetare Tregtare’nin (BKT) bazı müşterilerine gönderdiği “hesap kapatma” çağrısı iki ülke arasındaki gerilimi finansa taşıyacak gibi görünüyor. Önce iki ülkenin yaşadığı siyasi krizi, ardından finanstaki tartışmayı anlatalım.

Hatırlanacağı üzere MİT’in başkent Priştina’da düzenlediği operasyonla terör örgütü FETÖ üyesi 6 kişi önce gözaltına alındı, ardından sınır dışı edilerek Türkiye’ye getirildi. Bu olayın ardından Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj, olayın kendinden habersiz yapıldığını belirterek tepki gösterdi ve ülkenin İçişleri Bakanı ve İstihbarat Şefi’ni görevden aldı. Bu olayların ardından Ankara-Priştina arasında gerilim sözlü tartışmalara neden oldu. İşte bu olayın hemen ardından patlak veren finans krizi başladı.

Bilindiği gibi Kosova’nın en büyük bankalarından biri BKT. Arnavutluk merkezli bu bankanın Kosova’da 25 civarında şubesi var. İşte BKT, geçtiğimiz hafta FETÖ ile bağlantısı olduğu için International School of Prishtina adlı okulun çalışanlarına bir e-mail gönderdi.

Kosova Merkez Bankası’na şikayet ettiler

İngilizce olarak gönderilen e-mail’de Ahmet Çalık’ın bankası BKT, “Değerli müşterimiz, Banka Kombetare Tregtare, Hizmet Bankacılığı Sözleşmesi’nin genel şart ve koşullarına dayanarak, iç politika ve prosedürleri doğrultusunda, banka hesabınızın kapanışını talep ediyoruz. 30 gün içinde hesabınızı kapatın” mesajı gönderildi. BKT, bu okulda çalışan müşterilerinin bankaya gelerek hesaplarını düzgün şekilde kapatmalarına dair mesajı gönderdikten sonra olay bir başka boyuta dönüştü.

Okul çalışanları Kosova Merkez Bankası’na şikayette bulundu. Edindiğim bilgilere göre de şikayet Kosova Merkez Bankası’na ulaştı ve BKT hakkında da bir süreç başlatıldı. Türkiye’ye tepki veren Kosova Hükümeti’nin Çalık’ın bankası konusunda ne türlü bir işlem yapacağı önümüzdeki günlerde netlik kazanacak. Eğer bir yaptırım uygulanırsa Ankara-Priştina arasında yeni bir gerilim olacağı aşikar...

Er Yatırım turizmde hızlı büyüyecek: Önce Türkiye, sonra Avrupa

Uluslararası turizm markaları Türkiye’ye genellikle İstanbul ya da Bodrum, Antalya gibi turizm kentleriyle adım atarken, dünyaca ünlü Sheraton’ın Four Points markası ise İzmir’i tercih etti. Er Yatırım’ın Türkiye’ye getirdiği Four Points by Sheraton, özellikle şehir otelciliği konusunda kente önemli bir ivme kazandırmış durumda. Yaklaşık bir yıl önce açılan otel neredeyse full çekiyor. Bunun nedenlerinden biri İzmir’in turizmde giderek gözde hale gelmesi. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklama Birliği’ne göre İzmir, 2016’da 636 bin turisti ağırladı. Bu rakam 2017’de yüzde 14 büyüyerek 724 bine ulaştı. Artış ivmesi bu yıl da sürecek gibi görünüyor. Hal böyle olunca yeni yeni otelcilik markaları peş peşe şehirde yatırım yapıyor.

Avrupa’da ikinci büyük şehirlerde olacak

Four Points by Sheraton bunlardan biri. 20 milyon dolardan fazla bir yatırımla açılan otel hakkında konuştuğumuz Er Yatırım Genel Müdürü Ferzan Çelikkanat, zincire yeni markaları eklemeyi hedefl endiklerini dile getiriyor. İkinci oteli İstanbul’da açacaklarını anlatan Çelikkanat, “Kağıthane bölgesi yüksek potansiyeli sayesinde bizim koyduğumuz hedefl erle çok iyi örtüştü” diyen Çelikkanat, “Kağıthane oteli önümüzdeki sene hizmete girecek. Ardından Gebze, Ataşehir, Kartal ve Eminönü yatırımlarımızla devam edecek. Eminönü’ndeki yatırımımız konusunda oldukça farklı bir konsept yaratmayı düşünüyoruz. Tasarımı ve yapısıyla dikkat çekici bir otel olacak” sözleriyle anlatıyor. Çelikkanat, “İlk adımda 6 otel için çalışmamız var. Bu oteller için 220 milyon dolarlık yatırım bütçemiz olacak. Türkiye’den sonra hedefimiz Avrupa” diye konuşuyor. Er Yatırım’ın hedefi İzmir’deki projeksiyon. En büyük şehirden değil, ikinci veya üçüncü büyük kentlerden ülkelere otel yatırımı yapmak. Örneğin “Münih, Frankfurt, Manchester gibi şehirlerde arayışlarımız var” diyen Çelikkanat, “Varşova, Edinburg gibi kentleri de radarımıza aldık” diye özetliyor.

İlk yılında uluslararası yarışmaya ev sahipliği yaptı

Özellikle sanata gönül veren bir isim olan Çelikkanat, Four Points by Sheraton İzmir’de de bu konuda ilk adımı atmış durumda. Anatolia Turizm Akademisi tarafından bu yıl 9’uncusu gerçekleştirilen Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması ödüllerine ev sahipliği yapan otelde konuştuğumuz Çelikkanat, bu yılki teması “Dünden Bugüne Tatillerin Değişimi’’ olan 9. Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’na, 62 ülkeden 584 sanatçı yarattıkları 1.101 karikatür ile yarışmaya başvurduğunu dile getiriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar