Lahey'de bir Türk dostu: Jeffrey

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Dünyada Birleşmiş Milletlerin New York'tan sonra ikinci merkezi sayılabilecek Lahey (Den Haag) birçok özelliğe sahip. Yaklaşık 150 uluslararası kuruma ev sahipliği yapan Lahey (Den Haag), en çok içinde bulundurduğu Uluslararası Adalet Divanı ve Uluslararası Ceza Mahkemesiyle, dünya kamuoyunda tanınıyor. Kentsel nüfusu 500 bin civarında olan bu minik ama büyük öneme sahip kentte, Hollanda yönetim birimleri de yerleşik. Hollanda hükümet ve bakanlıklarının da yer aldığı bu minik, ama çok sakin kent, bu özelliklerine karşın sadece Hollanda için değil, tüm dünya için özel bir önem taşıyor.

İşte bu sakin, sevimli ve aynı anda çok önemli bu kentte bir Türk dostu, Jeffery Van Geugten yaşıyor. Tüm ömrünü Türkiye'ye doğrudan yatırım getirmeye adayan ve halen de bu uğraşısını sürdüren Jeffrey van Geugten, aynı zamanda Den Haag'da bulunan Clipper adlı sevimli restoranında  da Türkiye'nin tanıtımı yapıyor.

Dünyanın her köşesinden gelmiş ve Uluslararası Adalet Divanı ile Uluslararası Ceza Mahkemesinde görevli sayıları 5 bine ulaşan hakimler ve bu kurum çalışanları, Jeffrey van Geugten'in Clipper adlı, minik ama son derece sevimli restoranında, engin bir Türkiye bilgisine sahip van Geugten'den, Türkiye ile bilgiler alıp, ülkemize gelme planlar yapıyorlar.

Türkiye ile Avrupa'nın ayrılmaz bir eş olduğuna dikkat çeken Jeffrey van Geugten, son dönemlerde yaşanan gerginliklerin de bir an önce sona ermesini diliyor. Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye getirme konusunda yıllara dayanan deneyimi olan Hollandalı Türk dostu, şu sıralar nadir Türk meyve ve sebzelerini uçaklarla, Hollanda'ya götürerek orada toptancılara sunma ve onlar aracılığıyla da bu ülkede yaşayan yerli ve yabancıların damak tadına dönüştürme girişimde.

Peru'dan Arjantin'e, Kolombiya'dan Kenya'ya kadar değişen ülkelerden taze sebze ithal eden Geugten'in en büyük arzusu, tüm bu ithalatı mümkün olduğunca, Türkiye'den ve Türk üreticisinden sağlamak...

Bunu gerçekleştirmenin, Türk tarımcısına önemli katkı sağlayacağına inandığını söyleyen Jeffrey van Geugten, Hollanda'nın dünya tarımındaki yerinin, Türkiye için önemli bir örnek teşkil edebileceğine de dikkat çekti...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar