Makine üreticilerinin kamu ihalelerinde dışlanmaktan şikayetleri sürüyor…

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

2002 yılında kamu ihale kanununda yerli üretimin gözetilmesi yönünde ayrımcılık yapılması yasalaştırılmış ama uygulanması sağlanamamıştı. 2008 yılında Başbakanlık genelgesiyle ihalelerde yerlilere avantaj sağlanması tekrarlardı. Ancak Makine sanayicilerin haberde yer alan şikayetlerinden uygulamada bunun hala hayata geçemediğini öğreniyoruz. Oysa makineciler son 13 yılda ihracatlarını 2.5 kat artırmışlar. 

2002 yılında yürürlüğe giren kamu ihale kanununun 63. Maddesi yerli üreticilere yüzde 15 fiyat avantajı getirerek yerli üreticileri koruyan bir kararı hayata geçirmişti. Ancak, buna karşılık ihale şartnamelerinde ithal ürün alım lehine düzenlemelerle bu avantaj gündeme gelmemişti. Bunun üzerine bundan şikayetlerini dile getiren yerli üreticilere 2008 yılında Başbakanlık tarafından yayınlanan genelgede konu ele alınarak, ”Yerli üreticiler lehine ihalelerde fiyat avantajının sağlanmasının zorunlu olduğu” kararı alınmıştı. Ama arkadaşımız Esra Özafrat’ın haberinden son yıllarda önemli üretim gelişmesi gösteren makinecilerin kamu ihalelerinde dışlanmaktan şikayetlerinin sürdüğünü gösteriyor.

Makine İmalat Sanayi Dernekleri Federasyonu Başkanı Adnan Dalgakıran, sektörün kendisini kamuya anlatmakta zayıf kaldığını belirterek,”30 milyar dolarlık makine ithalatımız var. Bunların yüzde 70’ini Türkiye’de ürettiğimiz halde ithal ediliyor. Kamu ihalelerinde şartnameler çoğunlukla ithal ürünlere göre hazırlanıyor. Sektörümüz yazılım ve elektronik alanında büyük gelişme sağladı. Bu ihale yapısını değiştirmek ve şeffaflaştırmak için, her ihaleyi dernekler birlikler olarak duyuralım. Kibarlığı bırakalım, bizi ikna etsinler” diyor.

Alkın kompresör satış ve pazarlama müdürü İsmail etik ise 120 ülkeye ürünlerini ihraç ettiklerini, alanlarında dünyanın üçüncü büyük üreticisi olmalarına karşın, kabul edilmedikleri, yabancıların yüksek fiyatla ihaleyi kazandığını ,ilgililere şikayatte bulunduklarını buna gerek kalmaması için herkesin hassas davranması gerektiğini söylüyor.

Makine ihracatçı birliğinin makine ihracatı tablosunda 2006 yılındaki 6.5 milyar dolarlık makine ihracaıtnının 2018 yıllında 17.1 milyar yükseldiği görülüyor. Buna karşılık kamu ihalelerinde ihraç ürünlere uygun şartnamelerle devre dışı bırakılmalarından şikayetçi oluyorlar.

Yerli ve milli üretimin öneminin sık sık tekrarlandığı bu dönemde, makinecilerin dış pazarda satışlarını artırırken, ihale yasasında kendilerine öncelik tanınmasına karşın, kamu ihalelerinde ithal ürüne yönelinmesinden şikayetlerini dile getirerek bu durumun değiştirilmesini istiyorlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar