Marka ve tutku

Semih YALMAN
Semih YALMAN BUGÜN MARKANIZA BİR BAKIN semih.yalman@dunya.com

Bir markayı marka yapan nedir diye soruyorlar? Birçok şey yazılabilinir. En önemli beş şey kanımca taraftar, gusto, vizyon, cesaret ve istikrar. Ancak bu beş elementi hayata geçirecek birileri gerek. Bu bir kurum olabilir bazen de tek bir insan. Her ikisinde de benim gözlemlediğim duygu tutku. Size böyle tutkulu yedi değişik insandan bahsetmek istiyorum.

Ferit F. Şahenk: Doğuş Grubu'nun patronu. Türkiye'de profesyonellerine en fazla güvenen ve onları yetkilendiren isimlerin başında geliyor. Ancak grubun bünyesindeki her markaya gönülden bağlı Ferit Bey. Sanki bu markalar onun ruhunun, kalbinin birer uzantısı. Bu markalar adeta ülkeye, dünyaya gelişip büyük katkılar yapacak çocuklar. Onca işinin arasında marka mı düşünüyor diyeceksiniz? Evet! Çünkü Ferit Bey biliyor ki o birbirine çok benzeyen ürünlere marka ruh üflüyor, onlara can veriyor. İspatı ise grubun Garanti, Doğuş İnşaat gibi yalnızca bu toprakların bünyesinde yeşermiş ve dünyaca örnek gösterilen, parmak ısırtan markaları değil. Yurt dışındaki merkezlerin "biz sizden daha iyisini yapamazdık" deyip markalarını onun teşkilatını emanet edenleri de göz ardı etmeyelim. NG'nin sarı dikdörtgenini, VW aşkını, Cnbce harflerini İngilizce bilen bilmeyen herkesin tanıyor ve doğru telaffuz ediliyor oluşunu, Vogue'un inanılmaz kucaklanışını. Tüm grubun markaları bulundukları sektörleri sırtlayarak sürekli yeni ufuklar açıyor olmaları nasıl bir parametre? Bu ancak duyulan ve paylaşılan tutkuyla oluyor işte.

Ali Üstündağ: İltek Medya'nın sahibi. Bilginin paylaşımının nedenli etkili olabileceğini ona bir kere daha ispatlayan TED Talks platformuna hayran hatta aşık oluyor. Ve ne yapıp edip onun uzantısı olan TEDx organizasyonlarını Türkiye'de yapma hakkını alıyor. TED organizasyonlarına gitmenin ne kadar zor olduğunu bilenler anlayacaktır. Ali gitmek ile kalmıyor TEDx'i Türkiye'ye kazandırıyor. Çünkü yayılmaya değer fikirler sloganı olan bu platformun ülkeye kazandıracaklarını, Türk insanın fikirlerini global platforma taşınması gerekliliğine inanıyor. Tutkuyla 3 yıldır bu platformu büyütüyor. Öyle ki tüm sosyal medyada ve internette izlenme rekorları kırıyor. Konularında ün salmış kişilerin yanı sıra hiç tanınmayan konuşmacılar, bilim insanları, sanatçılara sözü verirken gençleri ihmal etmiyor. Ali Üstündağ çevresinde bu tutkuyu taşıyan muhteşem bir ekip ile çağımızın en başarılı bilgi platformu TED'i bu topraklarda büyütüyor.

Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak: Işık Üniversitesi Rektörü. Göreve geleli henüz bir sene olmasına rağmen geçen 6 seneyi şimdiden açılan bölüm sayısı, bilinirlik, beğeni, öğrenci sayısı gibi parametrelerde geçmiş bile. Ancak Nafiye Hoca'nın tutkusu bu 15 yıllık genç ve dinamik üniversitenin yepyeni bir bölüm/branş anlayışı ile geleceğin mesleklerini yaratması. Dünyada alışageldiğimiz merkezleri bir kenara bırakarak önemli jeopolitik ve kültürel yol kesişim noktalarındaki üniversiteler ile işbirliği yapması. Innovasyon kavramını tüm birimlere yayarken gerçek bir vakıf üniversitesinin yapması gerektiği gibi öğrenciye üniversiteye can veren Feyziye Mektepleri Vakfı'nın genel felsefesi paralelinde sürekli yeni imkanlar yaratması. Nafiye Hoca, markasına tutkuyla bağlı.

Ömer Erdem: Seneler evvel kurduğu tutkulu bir hayali bu sene gerçekleştiren bir müteşebbis yayıncı. Campaign Türkiye sektörel bir dergi. Ancak bugün öğrencilerden çalışanlara, iş adamlarına kadar ilgiyle izleniyor. Henüz ikinci sayısını çıkartan bu aylık dergi bilgiyi her türlü boyutuyla, kesimiyle işlemeyi ve iletişim sektörünü daha da aydınlatmayı hedef alıyor. Tutkuyla Ömer paylaşıyor dahil ediyor.

Mutena Sezgin, Burcu Tokatlı ve Pemra Ataç: Kısaca Daniska Reklam Ajansı. Bir konuya duyulabilecek tutkunun en güzel ve estetik şekilde sergilendiği ajans burası. Yüksek bütçeli, alçak bütçeli iş ayırt etmeksizin reklama bambaşka bir boyut getirmeyi, etkisini hem müşteri hem de kurum adına eğlendirerek, öğreterek, fark yaratarak oluşturmaya çalışan bir ajans. Pratik yaratıcılığın tutkuyla birleştiği adres. Sanki tüm kampanyalar onların tutkuyla suladıkları tohumlar.

Yukarıdaki bireylerin birleştiği nokta "tutku". Tutku içten gelir, sarar, kalp çarpıntısı yapar, başkalarına bulaşır, bitmek tükenmek bilmez, paylaşmaya, ilerlemeye sevk eder. Tutku heyecan salgılar. Avuçları terletir. Gözleri ışıldatır. Tutku fark ettirir.

Yazıma Manevi adlı kitabımdan bir şiir ile nokta koymak istiyorum:

Fark

Farkı yaratan

heyecan ile yapılan işlerdir.

Ancak heyecan ile yazılan hikaye

duyguları yakalar,

hayalleri zorlar,

başarıya koşar.

Farkı yaratanlar

özünü yansıtabilenlerdir.

Farkı yaratan hikayeyse,

hikayeyi farklı kılan

onu anlatanlardır.

Bugün Markanıza TUTKUYLA Bir Bakın

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Marka ve arayışlar 11 Mayıs 2012
Marka ve sorumluluk 04 Mayıs 2012
Marka ve sosyal girişim 27 Nisan 2012
Marka ve kalite 20 Nisan 2012
Marka ve Fast-Fashion 13 Nisan 2012
Marka ve öncelikler 23 Mart 2012
Marka ve patates cipsi 16 Mart 2012