Murat Uysal ASO meclis toplantısında faiz ve enflasyon konusunda açıklamalar yaptı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

MB Başkanı Uysal, faiz indiriminde temmuz ve eylül aylarında önden yüklemeli yüksek oranlarda indirim yaptıklarını, indirime devam edeceklerini ama düşürme hızı ve oranlarında yavaşlama olabileceğini açıkladı. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, Ankara Sanayi Odası’nın olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada enflasyon ve faiz konusunda bilgiler verirken, faiz düşüşünün süreceğini, ancak bunun enflasyonun seyrine bağlı olduğunu belirtti. Uysal ekonomide toparlanmanın sürdüğünü enflasyondaki düşüşle birlikte ülke risk priminin ve oynaklığın azalacağını iktisadi toparlanmanın ılımlı şekilde süreceğini öngördüklerini belirtti.

Uysal, faizler konusuna değinirken, “Gelecek dönemde de faiz düşürme yönünde hareket edilebileceğini, ancak düşürme hızı ve oranlarının yavaşlayabileceğini işaret ederek” faiz indirimi konusunda önden yükleme yaptıklarını belirterek şunları söyledi:

“Enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak temmuz ayında 425 baz puan indirimin ardından eylül ayında da politika faizini 325 baz puan indirdik. Son dönemde enflasyonda iyileşme gözlemliyoruz. Küresel gelişmelerin etkisiyle temmuz ve eylül aylarında önden yüklemeli indirimi kullanmayı tercih ettik. Bu kararı alırken hedeflediğimiz dezenflasyon politikasına uyumlu bir para politikası duruşu hedefledik. Gelinen noktada para politikası duruşu enflasyondaki düşüşü destekler nitelikte olduğunu düşünüyoruz.”

Uysal’ın bu açıklamasının benzeri değerlendirmeler ekonomistlerin değerlendirmelerinde de ve IMF heyetinin temaslar sonrası yayınladığı metinde de benzer şekilde yer alıyor. IMF metninde enflasyon beklentilerinde kalıcı sonuç alınana kadar mevcut faiz indirimlerinde temkinli davranılması öneriliyor. TL’yi güçlendirici yapının gerekliliğinin altı çiziliyor.

Merkez Bankası Başkanı Uysal, enflasyon beklentilerini iyileştirmeyi kritik önemde gördüklerini belirterek, ”Kredi faizlerinde gerileme ve tüketici kredilerinde bir yükseliş eğilimi olduğunu gözlemliyoruz” dedi.

Uysal, uyguladıkları politikaların reel sektöre etkisi konusuna değinirken ise, “Merkez Bankası para politikası kararlarını alırken orta ve uzun perspektifle fiyat istikrarını ve sürdürülebilir büyümeyi sağlamaya yönelik bir anlayış benimsemektedir. Enflasyonun yüksek olduğu döviz kuru üzerinde değer kayıplarının ve oynaklığın fazla olduğu dönemlerde, sıkı para politikası duruşunun gerek öngörülebilirlik gerekse uzun vadeli borçlanma maliyetleri üzerinde reel sektörü rahatlatabileceğini unutmamak gerekir” diye konuştu.

Uysal, karar süreçlerinde kullanılmak üzere Merkez Bankası yöneticilerinin reel sektör temsilcileriyle bire bir görüşmeler yaptıklarını 2 binin üzerinde firma ile yüz yüze görüşme yapıldığını bildirdi.

Bu açıklama Durmuş Yılmaz’ın başkanlığı döneminde başlayan, Erdem Başçı döneminde devam eden Anadolu kentlerindeki sanayicilerle buluşarak yapılacak toplantıların bende yeniden başlatılabileceği izlenimini doğurdu. O toplantıların çift yönlü bir etkisi olduğu için Murat Uysal’ın o toplantıları başlatmasını bekliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar