Nysa, Gaziantep, Kastamonu ve iki çağdaş sergi

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle, yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konu başlıkları… Ayrıntılar mı? dunya.com/ehlikeyf adresinde…

Antik dünyanın mimari ve mühendislik örnekleriyle bezenmiş eğitim ve kültür kenti Nysa

Aydın'ın 30 km doğusundaki Sultanhisar ilçesi sınırlarında kalan Nysa antik kenti, XX. yüzyılın başlarından itibaren birçok araştırmacının ilgisini çekmiş bir yer... Tarihi, M.Ö 3. yüzyıla kadar uzanıyor. Antik dönem kaynaklarında önemli bir eğitim ve kültür kenti olduğu aktarılan Nysa’da, eğitim amaçlı kullanılan Gymnasium ile Anadolu’nun iyi korunan örneklerinden biri olan kütüphane dikkat çeken yapılar arasında bulunuyor.

Kentin topografyaya uyumlu bir şekilde sel sularının açtığı vadiye inşa edilmiş yapıları, tiyatrosu, stadionu, tüneli ve 3 köprüsü Roma mimari ve mühendisliğinin en güzel örnekleri arasında yer alıyor. Antik kentte açığa çıkarılan yapıların çoğunluğu, Roma ve Geç Roma - Bizans Dönemi'ne ait. Strabon'un sözünü ettiği yapılardan olan batı yakadaki Gymnasium, Tiyatro ve Stadion ile doğu yakadaki Agora ve Gerontikon’un (Yaşlılar Meclisi) Geç Hellenistik – Erken Roma Dönemi orijinli yapılar olduğu tahmin ediliyor.

Antik kentte kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi adına Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner başkanlığında devam ediyor. Türkiye İş Bankası, Nysa’da sürdürülen kazı çalışmalarına destek veriyor. Bu destek ile yapılan kazı çalışmalarında, Nysa Antik Kenti’nin ana caddesi olan Sütunlu Cadde’nin doğu kesimi ortaya çıkarılacak ve belgeleme, koruma, onarım, envanter oluşturulması çalışmalarının ardından gelecek kuşaklara aktarılması sağlanmış olacak.
Lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

- Gaziantep’te 40 ülkenin lezzet temsilcileri bir araya geldi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Gaziantep Valiliği koordinasyonunda ve Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) işbirliği ile, düzenlediği GastroAntep Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali, Michelin yıldızlı şefler, pasta şefleri, UNESCO Gastronomi Şehirleri, yerli ve yabancı basın temsilcileri, Türkiye’nin gastronomi profesyonelleri ve şefleri, üniversiteler, gurmeler, gastronomi yazarları, Gaziantepli tarım üreticileri ve Türkiye’nin farklı noktalarındaki Gaziantep mutfağının temsilcilerini geçtiğimiz hafta içinde bir araya getirdi. 40 ülkeden katılım olan etkinlikte workshop ve panellerin yanı sıra yarışmalar da gerçekleştirildi.
Dünya Bankası’nın en rekabetçi 7 şehirden biri olarak seçtiği, UNESCO’nun 116 şehir arasında gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’nda (UCCN) Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Gaziantep’teki festivalden izlenimlerim için, dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

- Kastamonu: Yerelden evrensele…

Kastamonu’nun doğal, kültürel ve tarihsel mirasına sahip çıkıp, ilin sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmak üzere kurulmuş olan Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi (DMKİ) öncülüğünde, Kastamonu Valiliğinin himayesinde, Kastamonu Belediyesinin destekleriyle düzenlenecek ve Kastamonu mutfağını en doğru mesajlarla yerelden evrensele tanıtacak Kastrofest – Kastamonu Gastronomi Festivali, 27-28 Eylül 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Bu yılki teması "Geleneğe Saygı, Geleceğe Miras” olarak belirlenen festivalle ilgili detaylar, Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi üyelerinin ve kanaat önderlerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda anlatıldı.
Ayrıntılı bilgiler, dunya.com/ehlikeyf’te…

- Antik dönemden bugüne değişen ve değişmeyenler

Sudarshan Shetty'in "Öz/Çeviri-m (Self/Trans-lation)" adlı sergisi Akbank Sanat'ta sürüyor. Sudarshan Shetty’nin yapıtlarında madde, zaman ve bellek bir arada ele alınıyor. Bunların kültürel çerçeveleri ve kompozisyonlarına işaret ediliyor. Shetty, zamanın izini kültürlerin gerçeğinde arıyor, “iki farklı malzemenin kaynaşması iki farklı gerçeğin ve kültürün uzlaşmasıdır” diyor. Küratörlüğünü Hasan Bülent Kahraman'ın üstlendiği sergi, Ekim ayı sonuna kadar ziyaret edilebiliyor.
Ayrıntılar için dunya.com/ehlikeyf’i tıklayabilirsiniz…

- Bill Viola’nın “görünmez dünya”sı

Borusan Contemporary, yeni sanat sezonunu video sanatının öncülerinden Bill Viola’nın İstanbul’daki ilk sergisi ile açıyor. “Bill Viola: Geçici”, dünyaca ünlü sanatçının kariyerinin ilk yıllarından bugüne farklı üretim dönemlerine ışık tutarak sanatçının pratiğini inceliyor. Borusan Contemporary’de yer alacak diğer bir sergi olan Dr. Necmi Sönmez küratörlüğündeki “Söylenir ve Yarım Kalır Bütün Aşklar Yeryüzünde II” ise, geçen sezon Turgut Uyar’dan alınan ilhamla aralarında Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’na yeni dahil olan eserlerin de bulunduğu seçkiyi izleyiciye sunan serginin genişletilmiş olarak devamı niteliğinde.
Lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

- Biliyor musunuz?

İstanbul Modern Sinema’da Bir Başka Rusya filmlerini; Zorlu PSM’de Patrick Watson konserini; Godiva Café’nin yeni konseptini biliyor musunuz?
Hepsi dunya.com/ehlikeyf’te…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar