Ozondan krem üreten Türk girişimci NASA’ya ürün satacak

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

19’uncu yüzyılda doğan Afrika göçmeni kadınların yapabileceği tek işi şöyle özetliyor Sarah Breedlove: “Ya çamaşırcı kadın olacaklardı... Ya da çamaşırcı kadın...” Dünyanın kendi kendine milyoner olan ilk kadını unvanına sahip Breedlove’ın günlük 1.5 dolara çamaşırcılık yaparak başlıyor. Buhar ve stres nedeniyle saçlarının dökülmesini önlemek amacıyla yarattığı krem ve şampuan hala sır. Breedlove’ın yarattığı Walker Saç Koruma Sistemi’ni evleri dolaşarak; bugünkü adıyla kapıdan kapıya satış ile pazarlamaya çalışmışmış. Avon’un kurucusu David McConnell’ın ilk kez yaptığı kapıdan kapıya satış sistemini Afro-Amerikan kadınlara uyarlayan Breedlove kısa zamanda zincirin halkasını 20 bin kişiye kadar ulaştırmış.

İşte bu kısa başarı öyküsüyle başlıyor ozonlabs. com kurucusu ve CEO’su Balasu Dündaralp ile sohbetimiz.

Ankara Üniversitesi Dil, Tarih Coğrafya Fakültesi mezunu olmasına rağmen iş hayatını gözüne kestiren Balasu Dündaralp, hayalinde hep bir marka kurma arzusu olduğunu söylüyor. Fuar, müze, reklamcılık gibi sektörlerde çalıştığını dile getiren Dündaralp, kendi kendine öğrenciliği sırasında İngilizce ile çevirmenlik de yapmış. 2014’te Ozonlabs'ı kurarak dermokozmetik alanına yönelen Dündaralp, markasının kuruluşunu şöyle anlatıyor: “Marka ve icatların tarihsel sürecini yakından takip ettim. Coca-Cola, Gillette, Caterpillar gibi markalar tanınırlığını artırmak için bir dönem maliyetine satış yapmışlardı. Kedi kumunun mucidi insanlara ulaşmak adına petshop’lara bedava ürünler verdi. Bu yolla ben de benzer süreci takip ettim ve ürünlerimi bedelsiz satışa çıkardım. Kısa süre sonra ürünlerimi kullananların olumlu dönüşlerini alınca ilginç işbirliği teklifleri geldi. Almanya’da kurulu bir şirket ile ortaklık kararı aldık ve şu anda sadece Türkiye’de değil, yurtdışında da kısa zamanda satış yapmaya başladık.”

“35 ÜLKEYE ÜRÜN GÖNDERİYORUZ”

Ozonlabs'ın kişiselleştirilmiş ürünlerle öne çıktığını dile getiren Dündaralp, “Formülasyonu gizlilikle sakladığımız ürünler bunlar. İnsan faktörüne göre ürünler geliştiriyoruz. İhtiyaçlara göre araştırmalara başlıyoruz. Hiçbir resmi kurumdan destek almadan bu yola çıktık ve neredeyse 8 milyon euroluk bir ciroya ulaştık” diyor.

5 yılda Avrupa ağırlıklı bir coğrafyaya ürün sattıklarını dile getiren Balasu Dündaralp, “35 ülkeye ihracat yapıyoruz” diye konuşuyor. Dündaralp, yakın zamanda NASA (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) ile de temasa geçtiklerini ifade ediyor: “Şu ana kadar 9 ürün geliştirdik. Alerjen ve kimyasal içeriklere dikkat çekerek tamamen cilt dostu özel bir nemlendirici ürettik. Cocodays adında bu özel nemlendirici çok büyük talep görüyor. Gelecek hedefimizde ozon tabakasından esinlenerek geliştirdiğimiz bir ürün için NASA ile işbirliği yapmak var. İlk temaslara da geçtik. Bu anlamda NASA'ya götürülecek aerocosmetics projesi için şimdiden çalışmalarımız başladı" diye konuşuyor. Türkiye, özellikle kozmetik alanında hızla büyüyen pazarlardan biri. Tüketimin her dönem artış gösterdiği bu alanda yerli bir marka oluşturmak cesaret istiyor. “İlk başladığımızda bu alanda başarılı olamayacağımız söylendi. Tıpkı küresel ekonomiye yön veren markaları yaratanların ve mucitlerin başına geldiği gibi” diyor.

Breedlove, kişiselleştirilmiş ürünlerle kozmetik alanında bir devrim yarattı. Dündaralp'in kurduğu Ozonlabs'ta aynı yoldan yürüyecek gibi görünüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar