Perakendeci ilk yarıda ciro artışına karşın satışların düşmesinden şikayetçi

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Perakende sektörü temsilcileri yılın ilk yarısında cirolarının artmasına karşı satışlarının düştüğünü daha iyi bir ikinci yarı beklerlerken, kamudan da bazı düzenlemeler beklediklerini söylüyorlar.

2019 yılının ilk yarısında 6 aylık dönemde perakende sektöründekiler cirolarda yüzde 13-15 artış olmasına karşın, satışların düşmesinden, AVM’lerdeki kira kontratlarından, bankaların kredi kartı komisyonlarından, teknoloji ürünlerinde müşterilerin alt segmentlere yönelmesinden şikayetçiler. Buna karşın artan turist sayısına bağlı olarak yabancıların kredi kartı alışverişlerinin artmasından memnunlar. Yılın ikinci yarısının daha iyi geçeceğini, cirolarının reel olarak bir-iki puanlık artış göstereceğini umut ettiklerini belirtiyorlar. Kamu otoritesinin şikayetçi oldukları konularda düzenleme yapmasını beklediklerini de ifade ediyorlar.

Arkadaşımız Leyla İlhan perakendecilerin sorunlarını ve beklentilerini Birleşik Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, İstanbul Gıda ve İhtiyaç Perakendecileri Derneği Başkanı Faruk Güzeldere ve Mediamarkt İcra Kurulu Başkanı Yenal Gök Yıldırım'la konuşarak ve TÜİK verilerine dayanarak hazırladığı haberde ortaya koyuyor.

Türkiye genelinde 70 binden fazla mağazayı temsil eden BMD'nin Başkanı Sinan Öncel, AVM’lerde zarar eden mağazaların kapatılmasına, kira kontratlarındaki yüksek tazminatların mani olduğunu, Borçlar Kanunu'nda düzenleme yapılarak, tazminatsız erken çıkışa imkan verilmesini istiyor. Ayrıca KDV ve stopaj oranlarının yüzde 8’e çekilmesi durumunda daha fazla mağaza açarak istihdam yaratabileceklerini de belirtiyor. Öncel, bazı bankaların kredi kartlarına uyguladıkları yüzde 1’i bulan komisyonun perakendecilerin brüt karının yüzde 10'u seviyesinde olduğunu belirterek, bu konuya adil ticaret ilkesine uymadığı için çözüm bulunması amacıyla girişim başlattıklarını açıklıyor. Öncel, turist kredi kartı alışverişinin, bu yılın ilk üç ayında yüzde 85 oranında artarak geçen yılki 3 milyar 555 milyon lira seviyesinden 6 milyar 580 milyon liraya çıktığını, artışın yabancıların kur artışını da değerlendirmek isteğinden yararlanarak yaptıkları hazır giyim alışverişinden kaynaklandığını söylüyor.

Bünyesinde 1547 market bulunan İstanbul Perder Başkanı Faruk Güzeldere, yılın ilk yarısında cirolarında yüzde 15 büyüme olduğunu, cirolardaki artışın barkodlu ürünlerde daha az bilinir markaların ve daha düşük gramajlı ürünlerin müşteriler tarafından tercih edilmesinden kaynaklandığının altını çiziyor. Yıl sonu ciro büyümesinin yüzde 15’lerde, enflasyonun ise yüzde 15-17 bandında olmasını beklediklerini söylüyor.

MediaMarkt Türkiye İcra Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım, IT-bilgisayar satışlarında yarı yarıya düşüş olduğunu belirterek, tüketicinin alt segmentteki ürünlere yöneldiğini söylüyor. Kredi kartı taksit sayısındaki artışın olumlu olduğunu, ÖTV desteğinin sürmesini beklediklerini de açıklıyor.
Perakende sektör temsilcilerinin yılın ilk altı ayı sonuçlarıyla ilgili değerlendirmeleri, yıl sonu ve kamudan beklentileri üzerine açıklamaları böyle.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar