“Piyasada büyükler küçükler bir ağ oluşturuyor. Yapılandırmada küçüklerde yer almalı”

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Türkiye Bankalar Birliği dün yaptığı açıklama ile 25 milyon lira üzerinde borcu olan firmaların borçlarının yeniden yapılandırabileceği, daha az borçlu olanlar için onay beklenildiği duyuruldu. Anadolu’daki 4 TSO başkanın taleplerini öğrenerek size sunuyorum.

Türkiye Bankalar Birliği dün yaptığı açıklama ile 25 milyon lira üzerinde borcu olan firmaların borçlarının yeniden yapılandırabileceği, daha az borçlu olanlar için onay beklenildiği duyuruldu. Anadolu’daki 4 TSO başkanın taleplerini öğrenerek size sunuyorum. Türkiye Bankalar Birliği dün yaptığı açıklama ile banka ve finans kurumlarına 25 milyon TL’nin üzerinde borcu bulunan şirketlerin borçlarının yeniden yapılandırılacağı, 25 milyonun altındakiler için onay alındıktan sonra yeniden yapılandırma uygulamasının başlatılabileceği bilgisi verildi. Bu konuyu nasıl değerlendirdikleri konusunda dört oda başkanı ile konuştum. “Piyasanın rahatlaması için küçükler ve büyüklerin borçları birlikte yapılandırılmalı. Çünkü piyasa da şirketler bir ağ oluşturuyorlar. Ödemelerin aksamaması için buna ihtiyaç var” dediler.

Oda başkanlarının değerlendirmeleri ve istekleri şöyle:

Mevduat faizlerinde önemli oranda düşüş söz konusu. Merkez Bankası’da faiz indirdi. Buna karşılık yüzde 25 kredi faizi ile borçlanmış firmalar var. Bu firmaların borçları yeniden yapılandırılırken kredi faizlerinde de makul indirmelerin yapılması gözetilmeli.

Bazı bankalar yeniden yapılandırma yapmış firmalara yeni işlemlerinde “Sen yeniden yapılandırma yapmışsın” diyerek olumsuz tavır alıyorlar. Yaşanan zorlu dönemde firmaların borç yapılandırmasına gitmek zorunda kaldıkları bilinmeli. Üzerlerinde süreklilik taşıyan bir olumsuzluk var gibi hareket edilmemeli.

Turizmde canlanma döneminde yüzde 10 faizle dolar kredisi alıp yatırım yapan firmaların dolar bazlı bu kredilerinin faizini yüzde 6-7’ler seviyesine çekebilmeli. Dolar bazlı bu faiz bile bankanın karlılığını sürdürmesini sağlarken, firmanın ödeme kolaylığı imkanına kavuşması sonucunu getirecektir.

25 milyonun altındaki borçların yapılandırılma kapsamına alınması için Bankalar Birliği açıklamasında yer alan izin, bir an önce verilmeli. Piyasada bütün firmalar bir ağ oluştururlar. Firmalar arasında ödeme sıkışıklıkların giderilmesi için 25 milyon üzerindeki borçlular için yeniden yapılandırma konusu, uygun olan bütün borçlu firmaları kapsamına almalı. Piyasada firmalar arasında ödemelerin sürmesi için buna ihtiyaç olması gerektiği unutulmamalıdır.

Yeniden yapılandırma kararları alınırken, yeni vade kadar, yeni kredi faizlerinin indirilmesinin de önem taşıdığı bilinerek hareket edilmelidir..

Bankalar Birliği’nin 25 milyon TL üzerinde borcu olan firmalarla ilgili yeniden yapılandırma açıklaması konuştuğum Anadolu’daki STO’ları başkanlarınca olumlu karşılanırken, bunun bütün borçlu firmalara yaygınlaştırılması talebinde bulundular. Büyükler ve küçüklerin ortak bir ağ oluşturduğunu firmalar arası ödemeler konusunda aksamalar olmaması için bunun gerekli olduğunu belirttiler.

Sanırım bu konuda uygulamaya geçilirken 25 milyon TL üzerinde ve altında borçlu firmaların bir dökümünün yapılmasına ihtiyaç olacaktır. Görüştüğüm oda başkanlarının da kentlerinde yararlanabilecek firma sayısı konusunda açıklama da bulunmadıklarını gördüm. Bankalar Birliği’nden de sayısal bilgi alamadım. Bu konuda olumlu değerlendirme için önce 25 milyon üzerinde borçlu olan firmalardan yeniden yapılandırma yapan ve yapmayan firmaların sayılarına ihtiyaç olduğunu sağlıklı karar alınması açısından önemli buluyorum…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar