Piyasalar Trump sonrası ilk şoku atlattı, Fed’i bekliyor!

Gizmen NALBANTLI
Gizmen NALBANTLI Stratejist

Donald Trump’ın ABD Başkanı olması sonrası güvenli varlıklara yönelen piyasalar, Trump’ın balkon konuşması sonrası rahatladı. Konuşmasında büyüme odaklı politika izleyeceğini ifade eden Trump’ın bu vaadi enfl asyon ve faizlerde daha hızlı yükseliş olabileceği beklentisinin sinyalini verdi. Nitekim faizler yüzde 2,06 seviyesine yükselerek Ocak ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Yeni iş olanakları yaratmak için altyapı çalışmalarını hızlandıracak olan Trump, mali harcamaları artırarak büyümeye destek olacak. Büyümenin hızlanması ve enflasyonun hedefe yaklaşması ise FED’in faiz artırım sürecini hızlandırabilir.

Nitekim dün yüzde 50 seviyesine düşen FED’in Aralık ayı faiz artırım ihtimalleri yeniden yüzde 80’e çıktı. Seçim sürecinde FED’in bu konuya hiç değinmediğini biliyoruz. FED kararlarını bağımsız alıyor. Trump’ın açıklamaları sonrası enfl asyona ilişkin beklentilerin artığını görüyoruz. Beklentileri gösteren 10 yıllık breakeven yılbaşından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Son gelen istihdam verilerinin de iyi olduğunu düşündüğümüzde FED’in Aralık ayında faiz artırmasının önünde hiçbir engel görünmüyor. Aralık ayı toplantısında açıklanacak 2017 yılı projeksiyonları ise doların önümüzdeki yılki seyrini belirleyecek.

2016 yılının son aylarında güçlü dolar gücünü daha da artırabilir. Euro tarafında İtalya referandumu, 2017 yılında yapılacak Almanya ve Fransa seçimleri risk oluşturuyor. İtalya, Portekiz ve İspanya’nın ekonomik durumu ortada. Ayrıca Trump, TTIP anlaşmasını gözden geçireceğini söylüyor. AB ile bir gümrük birliği olmazsa Avrupa için durum daha da kötüleşebilir. TTIP’nin Avrupa ekonomisini 120 milyar Euro, ABD ekonomisini de 100 milyar Euro büyüteceği beklentisi var. Sonuç olarak önümüzdeki dönemde dolar hem TL hem de diğer ülke para birimlerine karşı gücünü artırabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Eylül Ve Sonrası 17 Temmuz 2017