Reform Paketi içte ve dışta istikrara yol açmalı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın bugün açıklayacağı reform paketinin içeriğinde nelerin yer alması gerektiğine yönelik düşüncelerimi yazdım.Sözel olmaktan öte, bir yol haritası, inandırıcı bir eylem planı ile AB çıpasının ihyası gerektiğini de vurguladım.

4.5 yıllık seçimsiz döneme girerken bugün açıklanacak reform paketinin inandırıcı olması için içte ve dışta istikrara yol açacak içerikte olması gerekir.
Bu da sözel olmak yenine inandırıcı bir eylem planına bağlı olduğunun ortaya konulmasıyla mümkün olacaktır. Bugün Hazine ve Maliye Bakanı tarafından açıklanacak reform paketinin somut içerikli ve izlenebilir bir yol haritasına sahip olması gerekir.
Reform Paketi hangi alanları içermelidir? Neyi amaçlamalıdır?

Reform paketinin uygulanması sonucunda sürdürülebilir bir büyüme ve artan toplumsal refaha ulaşılması amaçlanmalıdır. Bunun için pakette olmazsa olmazlar şunlar olmalıdır:

ÜRETİM REFORMU: Bu reformdan amaç hem üretimin miktarını artırmak, hem de kalitesini yükseltecek öneriler içermek olmalıdır. Ayrıca, tüketim alanında israfın önlenmesi de gerekir.

HUKUK VE ADALET REFORMU: Demokrasinin gelişmesi için Adaletli bir topluma ihtiyaç vardır. Vatandaşların hukuk ve adalet önünde toplumun eşit bireyleri olduklarına inandıkları bir reform gerekmektedir.

VERGİ REFORMU: Verginin tabana yayılması ve daha adaletli bir hal alması gerekir. Bunun için vergi adaletsizliğini ortadan kaldıran adımlara ihtiyaç vardır. Bunların içinde dolaylı ve dolaysız vergilerin toplam vergi gelirleri içinde adaletsizliğe neden olan oranları ele alınarak, dengelenmesi yolunda adımlar atılmalıdır. Vergi adaleti toplumda bireylerin kendilerini eşit bireyler görmesi için şarttır.

TARIM REFORMU: Türkiye yıllarca kendine yeterli tarımsal üretimiyle övünen bir ülkeydi. Son dönemde tarım alanlarının daralması, tarım üreticisinin ürününün değer bulmadığına inanması ve artan girdi maliyetleri nedeniyle ülke bu özelliğini kaybetti. Şimdi, yeniden kendine yeterli ülke olmak için tarımda çok yönlü bir reforma ihtiyaç vardır. Bu reformun hızla hazırlanıp, adım adım hayata geçirilmesi gerekir.

KOBİ REFORMU: KOBİ'ler ekonominin kılcal damarlarıdır. KOBİ'lerin üretimlerini ve kalitelerini artıracak bir reforma gerek vardır. KOBİ reformu bir yandan işbirliklerin geliştirecek, işletmelerin
büyümelerini artıracak, bir yandan da kayıt dışılığı azaltacak, istihdamı artıracak somut adımlar içermelidir.

EGİTİM REFORMU: İşsizlik oranları içinde yüksek öğrenim görmüşlerin oranlarının çok yüksek olması, üretim alanlarında beklenen kalifiye eleman ihtiyacına eğitim eksikliğinin neden olduğunu ortaya koymaktadır. Üretimi artırıcı, eleman ihtiyacına uygun işe uygun bireyler yetiştirecek bir yeni eğitim sistemine ihtiyaç vardır. Eğitimli bireylerin işsizliğini azaltmak için de bu alanda reform düşünülmelidir.

Bu reformlarla birlikte bizim bütün bu alanlarda doğru adımlar atabilmemiz için uygun bir çıpaya ihtiyacımız da olması gerekir. Bunun için AB çıpasının yeniden ihya edilmesi de reformlarla birlikte ele alınmalıdır.

Yeni dönemde Türkiye’nin “Yeni ve ilgi çekici bir hikayesi” olması için reform paketinin beğenilmesine ve ikna edici yol haritası olmasına ihtiyaç vardır. Berat Albayrak’ın bugün açıklayacağı reform paketinde görmek istediğim bunlardır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar