Rekorların ardından yaşanan düşüşe deprem engeli

Cumhur TAŞDELEN
Cumhur TAŞDELEN Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dunya@dunyagazetesi.com.tr

Mart ayının ikinci haftası, bir kar realizasyonu haftası görünümünde geçti. Geçtiğimiz haftanın ilk günü, Asya ve Avrupa tarafından gelen alımlarla yaşanan zirveler sonrası gelen satışlar, piyasaları kar realizasyonu havasına sokarken, Japonya'da yaşanan deprem felaketi bu havayı bozdu.

Geçen haftanın ilk günü, Asya ve Avrupa tarafından dolara gelen satışlar, pariteyi son 4 ayın en yüksek seviyesi olan 1.4036'ya taşırken altın, 1445.20, gümüş 36.76 dolar/ons'la yeni bir tarihi zirveye imza attı. NYMEX türü ham petrol fiyatı 106.88 dolar/varil fiyat ile son 30 ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, Dow Jones Endeksi, uzun vadeli ABD Hazine bono fiyatları ve temel metal fiyatları geriledi. Ancak; aynı gün ABD piyasalarının açılışıyla birlikte dolara gelen alımlar ve petrol fiyatlarındaki yükselişi kırmaya yönelik açıklamalar, rüzgarı terse çevirdi. 1.435 dolar/ons'un gerisine düşen altın, salı günü tekrar bu seviyeyi aşmaya yönelik hamlede bulunsa da, yatırımcıların dolar tercihi bunu engelledi. ABD'nin önde gelen bankası Bank of America'nın yüksek kar beklentisi, risk iştahını artırarak yatırımcıları hisse senedi tarafinda da hareketlendirirken altın ve grubu emtialarda düşüş sürdü. Hafta ortasında Avrupa'da alım, ABD tarafında satışlarla karşılaşan altın ve gümüş, perşembe günü Çin'in hayal kırıklığı yaratan ticaret dengesiyle, hızla irtifa kaybetmeye başladı.Avrupa piyasalarında başlayan ve ABD piyasalarına kadar uzanan satışlarla 1403.10 dolar/ons'a kadar gerileyen altına diğer emtialar ve borsa endekslerinin yanı sıra ham petrol fiyatları da eşlik etti. Moody's'in, İspanya'nın kredi notunu düşürdüğü haberi, Çin'den gelen açıklamanın gölgesinde kalırken, ABD'nin yatırımcıları hayal kırıklığına uğratan haftalık işsizlik başvuruları verisi, dolar, altın ve gümüşe destek çıktı. Haftanın son günü piyasalar, Japonya'dan gelen deprem haberi ile uyandı. Şiddeti 8.9 olan deprem ve Tsunami dalgası, başta Asya olmak üzere, Avrupa piyasalarını da etkisi altına aldı. Asya borsaları ve dolar düşerken, yen, euro, altın ve gümüş fiyatları yükselişe geçti. Özellikle; Asya borsalarında satışa dönen pozisyonlar  yene, dolar karşısında haftanın en büyük çıkışını yaptırırken altın, 1405 dolar/ons'dan 1420 dolar/ons'a kadar yükseldi. Haftanın kapanışını 1417.80 dolar/ons'dan yapan altın, kayıplarının bir kısmını yerine koymasına rağmen, haftalık bazda yüzde 0.9 oranında değer kaybederken gümüş, 35.87 dolar/ons kapanışla yüzde 0.73 oranında değer kazanarak yine yatırımcıların gözdesi oldu... Platin ve paladyum fiyatlarındaki gerileme sürerken, temel metallerin tamamı değer kaybetti. Euro/dolar paritesi, haftalık bazda doların lehine yüzde 0.6 oranında düşerken, ham petrol fiyatları, OPEC'in süren üretimi, ABD'nin yüksek çıkan stokları ve yükselen dolarla geriledi. Nymex türü ham petrol fiyatı haftalık bazda yüzde 3.52, Brent türü yüzde 2,35 oranında değer kaybetti.   

Bu haftanın ilk işlem günü, Japonya'daki deprem felaketinin yarattığı hasarın, piyasalar üzerindeki etkisini görmemiz açısından önemli. Piyasaların gözü, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan Japonya'nın üzerinde olacaktır. Özellikle; aldığı hasarın ekonomik boyutları, borsaları olumsuz yönde etkilerken, bölge yatırımcıları da daha güvenli yatırım araçlarına yöneltecektir. Diğer taraftan; Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da yaşanan gerginliğin ve yükselttiği ham petrol fiyatlarının piyasalarda yarattığı baskı sürüyor. Orta Doğu'daki isyanların, İran ve Suudi Arabistan'a sıçrama ihtimali, yatırımcıların güvenli liman arayışlarını ön plana çıkarıyor. Bu hafta da altın ve gümüş, yatırımcıların portföyünde yerini alacaktır. Parite bazlı kar realizasyonları yaşansa da, yatırımcının her zaman portföyünde yerini alan altın, gümüşü de peşine takarak yükselecektir. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar