Sakarya, otomotiv sektörünü çok önemsiyor

Hasan COŞKUN
Hasan COŞKUN SAKARYA'dan hasan.coskun@dunya.com

 

Otomotiv Sakarya’da hızla gelişen önemli bir sektör. Bu hızlı gelişim birçok kurum ve kuruluş ile özel sektörün dikkatini çektiği gibi otomotiv ile ilgili birçok alt sektörden firmaları da  kentte yeni yatırıma yönlendiriyor. Otomotiv sektörünü Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası da çok önemsiyor. Kuruluş çalışmaları devam eden organize sanayi bölgelerinden birisi Otomotiv İhtisas OSB olarak planlanıyor.

Diğer taraftan Sakarya’nın otomotiv üretim üssü olması konusunda yürütülen çalışmalara önemli bir destek de MÜSİAD'dan geldi. MÜSİAD Sakarya Şubesi'nin ev sahipliğinde hafta sonu Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılan MÜSİAD Otomotiv Zirvesi sektör toplantısında hem otomotiv sektörü ve hem de Sakarya için önemli ipuçları ortaya konuldu.

Otomotiv, Sakarya’nın ihracatında ilk sırada yer alıyor. Ancak bunu daha da ileriye taşımak için otomotiv yan sanayi altyapısını da güçlendirmek gerekiyor. Sakarya’nın en büyük ihracatçı firması olanToyota   üretime başladığı günden bu yana kentte otomotiv yan sanayinin gelişmesine ve şekillenmesine önemli katkı sağladı.

Toyota'nın Sakarya'ya katkılarının en önemlisi ise kalite anlayışının üretime yansıması ile gerçekleşmiş oldu. Usta fabrika ünvanı ve sıfır hata ile Adapazarı’nda üretim yapan Toyota’nın 52 ülkeye ihracatı bulunuyor. Toyota’nın vizyon ölçülerine göre müşteri memnuniyeti satıştan daha önemli. Bu prensiple üretim yapan Toyota, Sakarya’nın otomotiv sektörüne sağladığı katkıları bundan sonra da sürdüreceğine inanıyorum. Çünkü kaliteli üretimde sürekliliğin devam edebilmesi için yan sanayinin de kaliteli üretime yönelik güçlü bir altyapısının olması gerekiyor. Sakarya’da yapılmak istenilen de bu: Otomotiv sektöründe kümelenme ile Sakarya’nın lider şehirlerden biri olması hedefleniyor. Otomotiv sektöründe Bursa ve Kocaeli’den sonra gelen Sakarya’nın yerli otomobil üretimi konusunda bir merkez olabilmesi için güçlü bir altyapının oluşturulmasına yönelik çalışma yürütülüyor. Bu çalışmayı Toyota da destekliyor.

Otomotiv ekonominin lokomotif sektörlerinden biri. Dünyanın en büyük yatırımlarından bir çoğu da bu alanda yapıyor. En son verilere göre otomotiv sektörü yatırımlar açısından dünyada 6'ıncı sırada yer alıyor. Bu kadar önemli bir sektörün Sakarya’da her geçen gün gelişiyor olması elbette ki sevindirici. Ancak asıl önemli olan bu gelişmenin kaliteli üretime yönelik güçlü bir altyapı ile sürdürülebilir olması. Bu nedenle otomotiv sektöründe Sakarya’nın üretim üssü olabilmesi için Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile MÜSİAD Sakarya şubesinin yaptığı çalışmalara daha fazla proje ortaya koyarak destek verilmesi gerekiyor.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tren ve Adapazarı 26 Eylül 2017
Tren ve Adapazarı 20 Eylül 2017
Mavi Bayrak 19 Eylül 2016