Sakarya'da yeni nesil Turizm

Hasan COŞKUN
Hasan COŞKUN SAKARYA'dan hasan.coskun@dunya.com

 

 

Sakarya, yeni neslin doğa sporları ve alternatif turizm taleplerini karşılayabilecek zengin bir altyapıya sahip. Su sporlarının yapılabileceği deniz ve gölleri, yaylaları Karadeniz sahilindeki ince taneli kumsal alanı kaplıcaları, nehirleri ile Sakarya'da rafting, trekking, paraşüt, off road, motokros, ralli, yelken, rüzgar sörfü gibi daha birçok dalda alternatif spor yapmak mümkün.

Sakarya, hem alternatif turizm ve hem de doğa sporları için doğal ve zengin bir altyapıya sahip. Ancak, ilin sahip olduğu bu avantajların bir an önce yatırıma dönüştürülmesi gerekiyor. Bugüne kadar bu konuda yapılan çalışmaların daha hızlı adımlar atılarak uluslararası boyutu olan yeni yeni projelerle desteklenmesi gerekiyor.

Bu konuda geçtiğimiz yıllarda Sakarya'nın alternatif turizm ve doğa sporları imkanlarının tanıtılmasına yönelik Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen'in önderliğinde 'Sakarya Park' adı altında başlatılan tanıtım çalışmalarına daha fazla sahip çıkılmalı. Sakarya bu konuda Türkiye'nin şanslı bir ili. Diğer illere göre çok daha fazla öne çıkan değerlere sahip ve bu değerlerin mutlaka turizme kazandırılması gerekiyor.

Bu doğrultuda bugüne kadar yapılan veya bundan sonraki süreçlerde yapılacak olan her çalışma Sakarya için büyük önem taşıyor.
Sakarya Turizm Konseyinin bugüne kadar yapmış olduğu Sakarya'da yeni nesil alternatif Turizm ve Doğa Sporları konusundaki çalışmalarla aslında önemli bir envanter oluşturulmuş durumda. 'Sakarya Park' projesi kapsamında yapılan çalışmalar kapsamında Sakarya'nın Turizm haritası yapıldı. Dünyanın sayılı longozlarından olan Acarlar Longozu projesi tamamlandı ve Milli Park ilan edildi. Sakarya'nın turizm tesis ve yerleri ile yöresel yemek envanteri çıkarıldı. Seyahat acenteleri, tur rehberleri ve gezi yazarları için tanıtım ve turlar düzenlendi. Tarihi ve Turistik yerlere ait kitap, broşür, harita, Web ve CD'lerden oluşan tanıtımlar Türkçe ve İngilizce olarak hazırlandı, çeşitli etkinlikler düzenlendi. Yapılan çalışmalar kapsamında Sakarya'da yeni nesil hem doğa turizmi ve hem de doğa sporları yapılabilecek alanlar belirlendi.

Diğer taraftan bütün bu çalışmaların haricinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2007 yılında ilan ettiği 'Batı Karadeniz Kıyı Koridorunun' turizmini canlandırmak ve geliştirmek için Batı Karadeniz'e kıyısı bulunan Kalkınma Ajanslarının yapacağı çalışmanın da Sakarya'nın Turizm değerlerinin tanıtımına önemli katkıları olacağı kesin. Kalkınma ajanslarının yapacağıçalışma ile Batı Karadeniz Kıyı Koridor'unda doğa, kıyı ve kültür temaları altında eko turizm,yat turizmi, karavancılık, doğa sporları gibi alternatif turizm çeşitlerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Ayrıca, Batı Karadeniz Kıyı Koridor'unda iç turizm için ve özellikle İstanbul ile Ankara'da yerleşik nüfusun hedef olarak düşünüldüğü koridorda alt temalar öne çıkarılarak paket turların oluşturulmasına çalışılacak. Bugüne kadar bölgede çok gündeme alınamamış ve tarihte önemli bir yeri olan Bithniya ve Paphlagonia temaları ve bu döneme ait kültürel varlıklar da kıyı koridoru kapsamında ele alınarak özellikle tanıtımın uluslararası boyuta taşınması planlanıyor. Bunun başarılması halinde ise bozulmamış doğa yapısıyla önemli potansiyele sahip olan Sakarya'da yılın bütün mevsimi alternatif turizm aktiviteleri ve doğa
sporları yapmak mümkün olacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tren ve Adapazarı 26 Eylül 2017
Tren ve Adapazarı 20 Eylül 2017
Mavi Bayrak 19 Eylül 2016