Sakarya’da yan sanayiye yeni fırsatlar doğuyor

Hasan COŞKUN
Hasan COŞKUN SAKARYA'dan hasan.coskun@dunya.com

Sakarya’da otomotiv yan sanayi için yeni fırsat kapıları açılıyor birer birer. Gelişmeleri iyi süzmekte yarar var diye düşünüyorum. Mevcut durumda kentteki Toyota, Tırsan, Başak Traktör, Otokar ve Türk Traktör gibi büyük sanayi kuruluşları önemli miktarlarda yan sanayi hizmeti alıyor ve bu alımları da her geçen gün artarak devam ediyor. 

Öte yandan Rusya da hafif ticari araçlar pazarında Avrupa’da daha güçlü ve rekabet edebilir olmak için Sakarya’daki yatırımlarına hız vermiş durumda. 2 yıl önce Sakarya’da kurduğu montaj fabrikasında ortağı Mersa Otomotiv ile Gazelle markalı hafif ticari araçlar üretimine başlayan Gaz Group, yeni yatırımları sayesinde montajdan üretime geçmeyi planlıyor. Grup’un öngördüğü hesaplara göre 2016 yılının sonunda Söğütlü fabrikasında üretilen araçların yüzde 30’u ihraç edilecek. Ayrıca, Ortadoğu, Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika’ya ise 2015’in ikinci yarısından itibaren ihracata başlanacak. 

Rusya’nın en büyük ticari araç üreticisi olan Gaz Group 1932 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. 
Kamyon, otobüs, dizel motorları, güç aktarım sistemleri ve iş makineleri üreten Gaz Group, 10 değişik bölgede 18 üretim tesisine sahip. Grup, 
Rusya hafif ticari araç pazarının yüzde 50’sinden fazlasını da elinde bulunduruyor. 

Üretime başladığı günden bugüne geçen 82 yıllık sürede 18 milyondan fazla araç üreten grup, 15 milyon euroluk yeni bir yatırımla Sakarya fabrikasında 2016-2017 yılından sonra montajdan üretime geçişin yanında yerlilik oranını da yüzde 30’dan yüzde 45’ler seviyesine çıkarmayı hedefliyor. 

Yerlilik oranını artırmak için birçok firma ile görüşme halinde olan Gaz Group, daha sonraki süreçlerde bütün parçalarını Türkiye’den almak istiyor. Türkiye’nin yan sanayine ve kalitesine güveniyor, Sakarya ile hedef büyütüyor. Türkiye pazarında Gazelle markalı hafif ticari araçları ile hızla büyüyen grup, şu anda bayi sayısını 23’e, yetkili servis sayısını da 42’ye çıkarmış durumda. 

Gaz Group’un önümüzdeki süreçler için planladığı hızlı büyüme Sakarya için de önemli. Otomotiv yan sanayi firmalarının doğan yeni fırsatları çok iyi değerlendirmeleri gerektiğin düşünüyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tren ve Adapazarı 26 Eylül 2017
Tren ve Adapazarı 20 Eylül 2017
Mavi Bayrak 19 Eylül 2016