Sakaryalı firmalara e-ticaret fırsatı

Hasan COŞKUN
Hasan COŞKUN SAKARYA'dan hasan.coskun@dunya.com

 

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından her yıl İstanbul'da düzenlenen Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü programının bir alt çalışması da Sakarya'da gerçekleştirildi.  Bu kapsamda, TUSKON çatısı altında faaliyet gösteren Sakarya Girişimci ve Sanayici İşadamları Derneği (SAGİAD), 8 ülkeden 100 yabancı işadamını Sakaryalı işadamları ile  buluşturdu.Senegal, Uganda, Moğolistan, Kazakistan, Mali, Cape Verde, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Karadağ'dan gelen işadamları Sakaryalı firmalarla ikili iş görüşmeleri yapma fırsatı buldu ve yeni ticaret köprüleri oluşturuldu.

İstanbul'un haricinde ilk defa Sakarya'da düzenlenen bu etkinlik ilk kez ihracat yapacak olan firmalar için önemli bir fırsat. Bu etkinlik ayrıca Sakarya'nın ihracat artışına sağlayacağı katkı açısından da önemli. Sadece bu etkinlik kapsamında yapılacak ikili görüşmelerden 20 milyon dolarlık ticaret hedefleniyor.

Diğer taraftan ENPI Black Sea CBC Programı kapsamında başvurusu yapılan ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Türkiye temsilcisi olduğu Sanal Fuar ve Ticaret Ağı Projesi de onaylandı. Bu proje kapsamında çalışmalara  başlandı. Proje kapsamında Karadeniz Havzası ülkeleri arasında bir ticaret portalı kurulacak. Bu portal sayesinde e-ticaretin geliştirilmesi ve yeni ticaret bağlarının kurulması amaçlanıyor.

Planlanan portalda işletmelerin oluşturacakları stantlarda ürün sergilemelerine, diğer işletmelerin standlarını gezmelerine, sipariş vermeleri ve almalarına olanak sağlanacak.Alman-Yunan Ticaret ve Sanayi Odası, Yunanistan- Fuar/Sergi Araştırma Enstitüsü, Bulgaritsan-Targovishte Ticaret ve Sanayi Odası, Gürcistan-Kafkas Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü, Moldova Ticaret ve Sanayi Odası'nın ortaklığında hayata geçirilecek proje Sakaryalı firmaların uluslararası platformda e-ticareti geliştirmeleri adına oldukça önemli bir çalışma.

Sakarya’nın ihracatını artırmaya yönelik Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından başlatılan Sanal Fuar ve Ticaret Ağı Projesi de yine ilk defa ihracat yapacak olan firmalara önemli fırsatlar sunuyor. Şu anda Sakarya’da faaliyet gösteren 200’den fazla firma 90’a yakın ülkeye ihracat yapıyor. Türkiye’nin en fazla ihracat yapan illeri arasında 11’inci sırada olan Sakarya’nın yeni hedefi ise ilk 5’te yer almak. Bu da ancak hem ihracat yapan firma sayısını ve hem de ihracat yapılan ülke sayısını artırmakla mümkün. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile TUSKON ’un, firmaların ayağına kadar getirdiği bu fırsatları özellikle ilk defa ihracat yapacak olan firmaların çok iyi değerlendirmeleri gerekiyor.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tren ve Adapazarı 26 Eylül 2017
Tren ve Adapazarı 20 Eylül 2017
Mavi Bayrak 19 Eylül 2016