Sanat mevsimi başlıyor

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle, yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konu başlıkları… Ayrıntılar mı? dunya.com/ehlikeyf adresinde…

- Arter, 13 Eylül’de kapılarını açıyor

Bir Vehbi Koç Vakfı (VKV) kuruluşu olan Arter, 13 Eylül Cuma günü kapılarını açıyor… Arter’in açılış programında yedi sergi yer alıyor. Emre Baykal ve Eda Berkmen küratörlüğünde Arter Koleksiyonu’ndan oluşturulan Saat Kaç? Başlıklı sergi, bellek, zaman ve mekân kavramları etrafında şekilleniyor. Küratörlüğünü Selen Ansen’in yaptığı Kelimeler Pek Gereksiz başlıklı koleksiyon grup sergisi, jest, kalıntı ve iz temaları etrafında kurgulanıyor. Altan Gürman retrospektif sergisi, 1976 yılında hayatını kaybeden sanatçının tüm üretimini bir araya getiriyor.
Ayşe Erkmen’in Arter’in açılış programında yer alan sergisi Beyazımtırak, sanatçının 1970’lerden bu yana gerçekleştirdiği sanatsal üretim içinden retrospektif bir anlayışla seçilenlerle birlikte, bu sergi için özel olarak tasarlayıp ürettiği yeni işleri bir araya getiriyor. Rosa Barba’nın Gizli Konferans başlıklı yerleştirmesi sanatçının 2010–2015 yılları arasında müze depolarında çektiği üç filmden oluşuyor. İnci Furni’nin Bir An İçin Durdu başlıklı kişisel sergisi, sanatçının bu sergi için ürettiği yeni işlerini bir araya getiriyor. Céleste Boursier-Mougenot’nun offroad, v.2 başlıklı yerleştirmesi, dışarıdaki rüzgârın hızı ve yönüyle etkileşim içinde hareket eden üç adet kuyruklu piyanodan oluşuyor.
Lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

- 16. İstanbul Bienali, 14 Eylül’de sanatseverlerle buluşuyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 16. İstanbul Bienali, 14 Eylül’de başlıyor. Sekiz hafta boyunca şehrin üç noktasında gerçekleşecek ücretsiz sergilerde ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanan bienal, sadece sergileriyle değil, canlı performansları, sanatçı sohbetleri, sempozyumları ve film gösterimleri ile de Yedinci Kıta temasını farklı açılardan ele alıyor. Bienalin odaklandığı sanat, ekoloji ve antropoloji konuları arasındaki ilişkilere farklı yaklaşımlar sunan düşünürler, bilim insanları ve sanatçılar, kamusal programın katılımcıları arasında bulunuyor.

İstanbul’un mandalarından operaya, Güney Kore-Kuzey Kore geriliminden patates yetiştiriciliğine pek çok farklı konunun ele alındığı sohbet ve buluşmalarla bienal, Yedinci Kıta teması etrafında sekiz hafta boyunca sürecek bir etkinlik programı sunuyor.
Detaylı bilgi için, dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

- Contemporary Istanbul, 12-15 Eylül tarihleri arasında…

Akbank'ın ana sponsorluğunda düzenlenen Contemporary Istanbul, 12-15 Eylül 2019 tarihleri arasında 14. Kez, Türkiye’den ve dünyanın pek çok farklı ülkesinden çağdaş sanat galerilerini, sanatçıları, koleksiyonerleri ve sanatseverleri ağırlamaya hazırlanıyor.
dunya.com/ehlikeyf’te…

- Odunpazarı Modern Müze ziyaretçilerini bekliyor

Osmanlı ve geleneksel Japon mimarisi ile Odunpazarı sivil mimarisi öğelerinden esinlenerek tasarlanan Odunpazarı Modern Müze (OMM), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir törenle açıldı. Osmanlı kubbe mimarisi, geleneksel Japon mimarisi ile Odunpazarı sivil mimarisinden esinlenerek inşa edilen 4 bin 500 metrekarelik çağdaş sanat alanına sahip müzede, Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates'ın (KKAA) tasarladığı farklı büyüklüklerdeki sergileme alanlarının yanı sıra kafe, satış mağazası ve atölye alanları bulunuyor.

Polimeks Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve koleksiyoner Erol Tabanca'nın kurucusu olduğu müzede, eğitim programları, seminerler, sanatçı buluşmaları, atölye çalışmaları ve dinamik sergi programlarıyla kültürel gelişimin artırılması ve gençlerin sanatsal birikiminin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Ayrıntılar için dunya.com/ehlikeyf’i tıklayabilirsiniz…

- Masumiyet Müzesi, 17 Eylül’de yeni bir programa imza atıyor

Video sanatının önemli isimlerinden Grazi Toderi ve Orhan Pamuk’un dört yıl süren ortak çalışması “Kelimeler ve Yıldızlar/Words and Stars”, 17 Eylül’den itibaren Masumiyet Müzesi’nde görülebilecek. Hem kelimeler hem de görüntülerle yapılmış video Türkiye’de ilk defa sergilenecek.

Lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

- İstanbul Modern’de Canan Tolon sergisi açıldı

Canan Tolon’un 1980’li yıllardan günümüze uzanan sanatsal birikimi İstanbul Modern’de izleyiciyle buluşuyor. Sanatçının çizimden fotoğrafa, resimden yerleştirmeye uzanan kendine özgü ifade ve teknik arayışını görünür kılan “Sen Söyle”, 2 Şubat 2020 tarihine kadar gezilebiliyor.

Ayrıntılar dunya.com/ehlikeyf’te …

- “Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara” Pera Müzesi’nde

Pera Müzesi Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan esinlenen Nicola Lorini’nin “Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara” başlıklı video yerleştirmesi ziyarete açıldı. Kilogramın tanımının değişmesi, internetin teorik kütlesinin hesaplanması gibi bilim dünyasındaki güncel gelişmeleri merkezine alan yerleştirme, 24 Kasım tarihine kadar müzenin birinci katında yer alan Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri sergi salonunda izlenebiliyor.
dunya.com/ehlikeyf’te…

- 23. İstanbul Tiyatro Festivali 13 Kasım’da başlıyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş sponsorluğunda düzenlenen 23. İstanbul Tiyatro Festivali, 13 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında tiyatroseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.
Lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

“Anadolu’dan İzlenimler“ projesi, 11 Eylül’de Taksim’de

İyilik İçin Sanat Derneği’nin, Anadolu’nun çeşitli şehirlerindeki güzel sanatlar fakültelerinde eğitimlerini sürdüren, maddi olanakları kısıtlı, başarılı öğrencileri İstanbul’da konuk edip sanat etkinliklerine katılımlarını sağladığı projesi “Anadolu’dan İzlenimler”, 11 – 30 Eylül tarihleri arasında Taksim Sanat’ta sanatseverlerle buluşuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar