Seçim kimlerin ödüllendirilmesine, kimlerin kınanmasına neden olacak…

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Yerel seçim sonrası partilerin kulislerinde alınan sonuçlara bağlı övgüler ve kınamalar gündeme geliyor. Bu konuda övülecekler ve kınanacaklarla ilgili bana ulaşanları sizinle paylaşmak istedim.

Şimdi CHP ve MHP kulislerinde ödüllenme bekleyenlerin olduğunu, Ak Parti ve İYİ Parti'de ise kınanan isimlerin kulislerde konuşulduğu belirtiliyor.

CHP’de ödüllendirileceklerin ilk sırasında “İlçe belediye başkanlarının büyükşehirlere aday olmalarını sağlayan CHP lideri Kılıçdaroğlu yer alıyor. Parti içi muhalefetin 1 Nisan’da eleştiri beklentisi ve yeni kurultay düşüncesi son bulunca tartışmalar gündemden düşerek Kılıçdaroğlu ödüllendirildi.

CHP’de diğer ödüllendirilmesi gerekenler olarak İstanbul İl başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu, Parti Sözcüsü Faik Öztrak ile Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek'in adları geçiyor. Adana, Mersin, Antalya, Bolu ve Kırşehir belediye başkanları da ödüllendirilmesi gerekenler olarak sohbetlerde öne çıkıyor.

AK Parti kulislerinde ise doğu ve güneydoğu ilerindeki başarılar ve Türkiye genelinde Cumhur İttifakının yüzde 51.8 oya ulaşması övünülecek durum olarak nitelendiriliyor. Bu övgünün Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yapılması gerektiğinin altı çiziliyor. Cumhurbaşkanı, büyükşehir adaylarının bakanlardan seçilmesi konusunda ise eleştiriliyo. Ama asıl eleştiri Ankara’da seçimi kaybeden Özhaseki’ye yönelik. Yerel seçimlerde aday tesbitinde görevli olan Özhaseki, Cumhur İttifakı partilerinin kendi adayları ile seçime girdikleri 20 ilden 7’sinde MHP adaylarının başkanlığı almaları nedeniyle eleştiriliyor.

Seçim öncesi 800 bin parti görevlisiyle seçimleri gözlemleyeceklerini ve en iyi sorunsuz seçimin gerçekleşeceğini açıklayan, seçim sonrasında ise ”seçimin en şaibeli seçim” olduğu iddiası ile mazbata sürecini itirazla uzatan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, seçim öncesi ve sonrası tam ters açıklamalarıyla AK Parti kulislerinde eleştirilenler arasında yer aldı. Seçimin ilk sonuçları alındığı sırada, kampanyayı yürütenlerin cezalandırılmasının AK Parti'nin gündeminde olduğunu bazı yetkililerin söylemleriyle duyurmuştum. İstanbul konusundaki iddiaları yüksek sesle dile getirenlerin, kendi mağlubiyetlerini örtmek için böyle davrandıklarına dair kulisleri belirtmiştim. YSK olağanüstü itirazı kabul etmez ve İstanbul seçimlerini İmamoğlu adına tescil ederse, Yavuz ve Şenocak’ın cezalandırılmasının AK Parti kulislerinde gündemin ilk sırasında yer aldığı iddia ediliyor. Bunun sonucunu yakında göreceğiz.

MHP’nin AK Parti ile yarıştığı illerde başkanlığı kazanmasının övgüsü de ağırlıklı olarak Devlet Bahçeli’ye yapılıyor. Adana, Mersin gibi illerdeki kayıp ise Bahçeli’nin eleştirilmesine neden oluyor.
İYİ Parti Lideri Meral Akşener de Millet ittifakında kendisine bırakılan yada ayrı girdikleri büyükşehirleri kazanamadıkları için kulislerde eleştiriliyor. Ama henüz parti içerisinde bir hareket söz konusu değil. Belki seçim değerlendirmeleri sonrası bazı gelişmeler olabilir.

Millet İttifakı içerisinde yer alarak desteklendiği ilerde sonuç alamayan Saadet Partisi'nde Karamollaoğlu’na dönük parti içinde eleştiriler konusunda bir duyumum yok.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar