Sektörler ve kentlerin hikâyelerini ele alan çalışmalara ihtiyaç var

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Sektörler ve kentlerin gelişimlerini ele alan çalışmaların artırılmasının, doğru yatırım yapılmasına, doğru yere çivi çakılarak israfın önlenmesine yol açacaktır. Bunun için kent, sektör ve kurum araştırma kitaplarına ihtiyaç vardır. Kıt imkanlı ülkemizde doğru yatırımları yapmamız için buna ihtiyaç vardır.

Seval Uysal’ın Denizli’nin tekstil serüvenini Leodikia Antik Çağı’ndan başlayarak tarih içindeki gelişmesiyle anlatan “Onların Hikayesi” kitabı daha öncede dile getirdiğim, kentlerin, sektörlerin, kurumların hikayelerini ele alan çalışmaların önemini bir kez daha dile getirmeme neden oldu. Çünkü inanıyorum ki, yarını doğru inşa edebilmemiz, sağlam temellere oturtabilmemiz için dünü bilmemiz gerekir. Dünü bilmek için de bu tür kent, sektör ve kurum araştırmalarına ihtiyaç vardır. Bunlar tanıklıklara, belgelere dayandığı ölçüde bize yarın için yol gösterici olacaktır. Yol göstericilikle kalmayacak, kentlerin, sektörlerin ve kurumların sağlam temeller üzerinde yarına yürümelerine, daha iyi bir gelecek kurmalarına yol açacaktır.

Bu çalışmalar bir yandan sektör dernekleri ve kentlerin sanayi ve ticaret odalarınca ve üniversitelerce desteklenebilir. Başlangıç için 20 gelişmiş sanayi ili seçilebilir. O illerdeki üniversitelere görevler verilerek, çalışma yapmaları desteklenebilir. Gaziantep’te Sanko ile işbirliği yapılarak, böyle bir çalışmaya başlanabilir. Aynı şey, Bursa, Eskişehir, Çanakkale, Balıkesir, Konya, Manisa, Adana, Antalya, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Mersin, Hatay, Kayseri, Trabzon, Samsun, Kocaeli, Sakarya, Çorum, Erzurum illerinde kent önderi kurumlar ve kişilerle ortaklaşa ele alınabilir.

Bu aynı zamanda o illerin sanayi envanterlerini çıkaran çalışmaların yapılarak, Türkiye’nin sanayi envanterinin yerelden çıkarılması sonucunu da beraberinde getirecektir.

On yıl kadar önce dostum Mehmet Balduk, Kahramanmaraş Sanayi Odası Başkanıyken böyle bir kent sanayi envanteri çalışması kararı almış fakat sonuçlandıramamıştık. Şimdi bu tür envanter çalışmalarına da çok ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

Bu sektör ve kent hikayeleri ve envanterleri, doğru yere doğru çivi çakılmasını, doğru yatırımlara öncelik tanınmasını sağlayacaktır. Yanlış yatırımların, israfın önüne geçecektir.

Yıllar önce Devlet Planlama Teşkilatı, Türkiye’deki bitmemiş yatırımların listesini açıklardı. O listede 20-30 yıl önce başlanmış bitirilmemiş yatırımlar yer alırdı. Tam bir yatırım çöplüğü ve israf ortaya çıkardı. Bugün durum biraz daha iyi olsa da yine benzeri olumsuzluklar gündemdedir.
İşte bu nedenle, 20 gelişmiş sanayi kentinden ve önemli sektörlerden başlayarak, tarihsel gelişmelerini ele alan çalışmalar yaptırmaya başlamalıyız. Denizli tekstilinin gelişimini ele alan “Onların Hikayesi” kitabının bana hatırlattığı bu oldu. Şimdi günün hay-huyunu kenara koyup bazı kent önderlerinin bu çalışmaların başlamasına önderlik etmelerini bekliyorum. Yol gösterici yatırımlar için buna ihtiyacımız olduğuna inanıyorum…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar