Şen: Volkswagen yatırımında Türkiye, Bulgaristan’dan bir adım önde

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Faruk Şen arkadaşımız Mehmet Kaya’ya Volkswagen’in yatırım yeri seçimi için Bulgaristan ile Türkiye konusunda tercihinin Türkiye’den yana olduğunu söyledi. Bu yatırımın ilk aşamada 1 milyar dolar seviyesinde olabileceğini de belirtti. Türkiye’nin yatırım için önde olmasında 80 milyonluk nüfusunun ve otomotiv alanındaki işçiliğin önemli olduğunun altını çizdi. Şen, ayrıca Almanya’nın yabancı işçi alma kararına bağlı olarak gastronomi, yaşlı ve hasta bakımı için Türkiye’den işçi alabileceğini de söyledi.

Faruk Şen, Bulgaristan’ın yürüttüğü lobi faaliyetine karşılık, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konu ile ilgili Alman Başbakanı Merkel’i aramasının da etkisinin olacağını da belirterek, “Ben inanıyorum ki, yatırım Türkiye’ye gelecektir” dedi. Volkswagen yatırımını çekmek için ise İzmir, Manisa ve Bursa illeri yarışıyor.

Milyar dolar üstündeki doğrudan dış yatırımların bizim için önemi büyük. Bir dönem yılda 20 milyar doların üzerinde doğrudan yabancı sermaye gidişi olan ülkemize 2018 yılında 12 milyar 984 milyon dolar doğrudan yabancı sermaye geldi. Bunun 6 milyar 70 milyon dolarlık bölümü gayrimenkul alımı iken sanayi ve diğer alanlar için gelen doğrudan yatırım 6 milyar 908 milyon seviyesinde kaldı. 2019 yılı Ocak-Nisan döneminde ise doğrudan yabancı sermaye girişi 3 milyar 251 milyon dolar oldu.

1960’larda başlayan yabancı işçi alımı sonucunda Almanya’da bugün 670 bini işçi, 82 bini işveren 3 milyon 200 bin Türk yaşıyor.

Almanya’nın yeni işçi alım kararında Faruk Şen, 150 bin vatandaşımızın yararlanabileceğini belirtiyor. Öncelikli olarak gastronomi alanında ve yaşlı ve hasta bakımında Türk işçi alma kararında oldukları belirtilirken, gastronomi alanında Almanya’da işyeri olan Türk işverenlerin yeni işçi ihtiyacı olduğu söyleniyor.

Yaşlı ve hasta bakımında çalışabileceklerin, Türkiye’de bu alandaki yüksek okullardan mezun olanların bilgi açısından kolaylıkla yeterli bulunacakları belirtilirken, çok az da olsa Almanca bilmeleri isteniyor. Bu nedenle sağlık alanında ara eleman eğitimi veren okulların müfredatında Almanca eğitiminin yer almasının öneminin de altı çiziliyor. Almanya’nın bu alanda yabancı işçi ihtiyacının artarak devam edeceği de açıklamalarda yer alıyor. Şen’in açıklamaları gösteriyor ki, Almanya ilişkisinde yeni dönemde bizim için önemli yatırım ve istihdam olanakları gündeme gelecektir. Buna hazırlıklı olmalıyız.

Tuğrul Erkin ve Rıdvan Bülbül’ü rahmetle anıyorum
Tuğrul Erkin ağabeyle çeyrek asır önce İstanbul Belediyesi Genel Sekreteri iken tanıştım. Sonra dostluğumuz gelişti. Çünkü verdiği bilgilerle hep benim için yol gösterici yön verici oldu. Ondan birçok konuda doğru bilgi aldım. Tuğrul ağabeyi rahmetle anarken, yakınlarında sabır ve başsağlığı dilerim. Rıdvan Bülbül, Anadolu’da çoğu ilginç özellikler içeren en çok haber üreten basın mensubuydu. Birçok muhabir de yetiştirdi. 84 yaşında vefat ettiğini öğrendim. Kendisini rahmetle anıyorum, yakınlarına ve yetiştirdiği gazetecilere başsağlığı diliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar