Şimdi normal hayata dönmek zamanı…

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Yerel Seçimlerden sonra 4.5 yıllık seçimsiz dönem beklenirken İstanbul Seçimlerine itirazlar bir ay geçmesine neden oldu . Bu bir ayda gündemde olan konulardan söz ederek, herkesin beklentisinin YSK’nın kararını açıklaması ve normal gündeme dönülmesi…

31 Mayıs seçimleri öncesi, iktidar çevrelerinin en çok dile getirdiği konu, “Yerel seçim sonrası 4.5 yıllık seçimsiz döneme gireceğiz. Vatandaş seçim yorgunu. Artık seçimsiz dönemde, sorunlardan çözümüne ve reformlara odaklanacağız” diyorlardı. Ama öyle olmadı. Bir aydır Ak parti ve MHP’nin İstanbul sonuçlarıyla ilgili ilçe, il ve Yüksek Seçim Kuruluna yaptıkları olağan ve olağanüstü itirazlar sonuca bağlanmadı. Eğer, YSK’da karara bağlanacak olağanüstü başvuruda İstanbul seçimi sonuçlanmaz ve bir ilçe de bile seçim yenileme kararı çıkarsa, ülke üç aylık dönem yine seçim tartışmaları konusunu sürdürerek, beklenen 4.5 yıllık seçimsiz normalleşme dönemine giremeyecek, Büyük sıkıntı yaratan ekonomik sorunlar da, dış politika sorunları da gündemde yerlerini, tam olarak alamayacaklar. Bugünlerde kiminle konuşsam, “Seçim olayına nokta konulmalı, normal hayata dönülmeli. Var olan sorunlara eğilinmeli” diyorlar. Benim de beklentim bu yönde.

Bu YSK’ya itiraz başvurularının sonuçlanmadığı bir ayda hangi gelişmeler olduğuna bakalım:

- Cumhurbaşkanı “Türkiye ittifakı” başlığında 8 maddelik bir açıklama yaptı. Buna hem muhalefetten, ”Türkiye’nin siyasal merkezi Cumhurbaşkanlığı olarak kabul edilir” denilen, 8. Maddeye itiraz geldi. Hem de MHP lideri Bahçeli, “Cumhurbaşkanının Türkiye İttifakından neyi kastettiğini bilemeyiz” itirazını yapınca, Cumhurbaşkanı partisinin seçim sonuçlarını değerlendirdiği toplantıda bundan söz etmeyip Cumhur İttifakının altını çizdi.

- Türkiye ile Amerika arasındaki S-400 alımı sorunu ve F-35 projesinden Türkiye’nin çıkarılacağı tartışmaları sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Türkiye çıkarılırsa F-35 projesi çöker” açıklamasını yaptı. Bu arada dün Ankara’ya Suriye konusunu görüşmek üzere Suriye Özel temsilcisi James Jeffrey, Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın ile iki saatlik görüşmede Suriye konusunda iki ülke arasında işbirliği konusu ele alındı,

- Hükümetten Kıdem tazminatı Fonu kurulmasının son aşamasına gelindiği çalışmanın işçi işveren kesimlerine sunulacağı bildirildi. Dünkü 1 Mayıs kutlamalarında işçi konfederasyonları bu konuda itirazlarını dile getirdiler. 30 günlük hesaplamadan vazgeçilmesinin “Kırmızı çizgileri” olduğunu tekrarladılar

- CHP liderine Çubukta şehit cenazesindeki linç girişiminde muhalefet önemli güvenlik önlemini almayan İçişleri Bakanı Soylu’yu suçlayıp istifasını istedi. Soylu, seçim döneminde CHP’nin HDP ile ittifak yaptığı iddiasıyla tekrarlayarak, “Bu durumda gitmesiydi” açıklamasıyla konuyu ele aldı.

- Cumhuriyet yazarlarından 5 yıldan az ceza alanların yeniden hapse girmeleri konusunda itirazlar ve eleştiriler sürdü.

- Enflasyon ve gıda enflasyonu tartışmaları, Merkez Bankası rezervleri, çocuk istismarı, gibi konularda gündemde yerlerini aldılar.

Şimdi beklenti, seçimsiz 4.5 yıllık dönemin bir an önce başlaması için YSK İstanbul kararının bir an önce verilmesi ve gündemdeki ekonomi ve dış politika sorunlarının ele alınması yönünde. İktidarın seçim sonrası reformların hayata geçirileceği yolundaki açıklamasının da gündeme gelmesi bekleniyor.

Kısacası şimdi herkesin beklentisi, YSK kararının bir an önce açıklanması ve normal hayatın gündemine dönülmesi…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar