TL’de kırılganlık devam ediyor

İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST
İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST UZMAN GÖRÜŞÜ

Global satın alma müdürleri endeksleri (PMI) büyümeye öncü nitelik taşır. Özellikle de ülke ekonomilerinin gidişatına yönelik sinyal vermesi açısından önemle takip edilir. Global PMI endeksleri yukarı yönlü bir görünüm sergilerken, bu da global büyümede güçlü seyrin devam ettiğine işaret ediyor. Özellikle de Avrupa ve ABD’de büyümedeki momentum daha dikkat çekici; ancak enflasyon tarafında aynı şeyi söylemek zor. Büyümede olumlu seyre rağmen, her iki kıtada enflasyonda yeteri kadar baskı görülmezken, Fed ve ECB’nin hedefleri altında kalmaya devam ediyor. ABD’de iş gücü piyasasında süren iyileşme ve büyümede yaşanan olumlu seyir, bölge borsalarının rekor tazelemesine neden oluyor. Diğer yandan Avrupa tarafında büyüme hikayesinin satın alınması ile Euro güçlenme eğilimi sergiliyor. Avrupa makro ekonomisinde yaşanan iyileşme ise Avrupa MB’nin (ECB) gevşemeci para politikasından daha şahin bir görünüme bürüneceğine yönelik beklentilere neden oluyor.

Haftaya Perşembe günü toplantı kararlarını açıklayacak olan ECB’nin faiz oranlarında bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Ancak özellikle kararların ardından basın toplantısı gerçekleştirecek olan Başkan Draghi’nin Eylül’e kadar aylık 30 milyar Euro olan tahvil alım programınının yılın geri kalanı ve 2019 için akibetine yönelik sinyal verip vermeyeceği önemle takip edilecek. Güçlü büyüme beklentilerini satın alan ve likidite ile beslenen piyasalarda ECB’nin tahvil alım programını Eylül’de durdurması ya da bu yönde mesaj vermesi küresel piyasalarda özellikle de gelişmekte olan ülke varlıklarında satış baskısına neden olabilir. Dolayısıyla da ECB’nin ileride ne yönde adım atacağı önemli olacak. ECB’ye yönelik beklentiler ile EUR/USD yaklaşık bir aydır yukarı yönlü eğilim ile 1,22’nin üzerine yönelirken, son üç yılın en yükseğine ulaşmış durumda.

EUR/USD’deki yükselişe bağlı olarak Dolar Endeksi 90 seviyesinde dip oluşturma çabası sergilerken, zayıf bir seyir izliyor. Dolar Endeksi’ndeki geri çekilmeye rağmen, Suriye konusunda sınır ötemizde yaşanan hareketlilik ile TL, dolar karşısında değer kaybetme eğilimi sergiliyor. Kısa vadede jeopolitik riskler nedeniyle TL’de olası toparlanma çabası sınırlı kalabilir/kırılganlık devam edebilir. Dolayısıyla da dolar kurunda 3,78’in üzerinde kısa vadeli yön yukarı gözüküyor. 3,80’in üzerinde 3,82 ve 3,85 direnç olarak takip edilebilir. Kurdaki yukarı yönlü baskıya rağmen BIST 100, 115 bin direncini aşarak kısa vadeli alçalan trendini yukarı kırdı. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu kalmaya devam edecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gözler G-20 Zirvesinde 27 Haziran 2019