TMSF’li Alfemo, ABD’ye hızlı girdi 

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Türkiye mobilya pazarının en önemli oyuncularından biri olan Ramazan Davulcuoğlu ve kardeşlerine ait Alfemo FETÖ soruşturmasında kilit isimlerden biriydi.  Şirketin sahiplerinin Mısır’a kaçtığı iddia edildi, dev markaya Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konuldu. Ekim ayında İzmir İl Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri firmanın Torbalı’daki fabrikasına yaptığı baskında 1997 yılında kurulan ve 600’e yakın çalışanı olan firmanın muhasebe defterlerinde de 1 dolarlık banknotlar ortaya çıkarmıştı.

TMSF, el konma sürecinde Alfemo çalışanlarının işsiz kalmayacağını açıklamıştı. Öyle de oldu. Şirket büyümesini devam ettirdi, mağazalaşmasını sürdürdü. Türk rakiplerinin rekabet ettiği ABD’ye de ilk mağazasını geçtiğimiz günlerde görkemli bir şekilde açtı. ABD basınında da yer bulan bu açılış nedendir bilinmez Türkiye’de pek duyulmadı.

Yıldızlı açılış yaptılar

Bu yıl 20’nci kuruluş yıl dönümünü kutlayan Alfemo’nun ABD’deki ilk durağı Hollywood’un simgesi Beverly Hills’in en işlek bölgelerinden birindeydi.

Yıldızlar şehri Hollywood’da yer alan mağazanın açılışında da yıldız bir isim olmalıydı. Böyle de oldu aslında. Açılışta Los Angeles’taki Türk konsolosluğu yetkililerin yanı sıra Pensilvanya doğumlu olan ABD’nin son dönemde yıldızı en fazla parlayan isimlerinden Amanda Cerny’de vardı.

Dünyaca ünlü erkek dergisi Playboy’un kapak kızı olan, hatta 2011'de Playmate yani yılın "Playboy Kızı" seçilen aktrist Cerny, Alfemo’dan da yatak odası takımını almayı ihmal etmemiş. Türkiye’de de özellikle sosyal medyada oldukça yakından takip edilen bir isim olan Amanda Cerny, “Yozgatlı Yenge” olarak tanınıyor. Cerny'nin reklam ve PR çalışması olduğu ortaya çıkan bir Türk’e evlenme teklifi Türk medyasında geniş yer uyandırmış, ardından Türk bayraklı fotoğraflarını sosyal medyadan paylaşılmıştı.

Alfemo’nun da Türkiye’nin yakından tanıdığı bir isimle mağaza açması güzel bir PR çalışması olmuş.

Koç ve Tata’nın 5 yıllık flörtü yatırıma dönüştü

Geçtiğimiz hafta hem Türkiye hem de Hindistan ekonomisi için önemli bir ortaklık anlaşması hayata geçti. Ülkelerinin en büyük iki şirketi Koç Grubu ve Tata işbirliği kararını “resmen” açıkladı. Yeni işbirliği ile koç Grubu’nun beyaz eşyadaki şirketi Arçelik ile Tata’nın markası Voltas birlikte üretim gerçekleştirmek için anlaşma sürecini tamamladı. Tamamlandı diyoruz çünkü geçmişi uzun bir süreçti Tata ve Koç’un aldığı işbirliği kararının...

Daha önce çalıştığım gazetede “Tata ile Koç ortak oluyor” diye bir haber yapmıştık. 19 Ekim 2012’de yazdığımız o haberde Rahmi Koç ile Hintli şirketin patronu Ratan Tata arasındaki üniversite yıllarında başlayan dostluklarının yatırıma dönüşmek için görüşmelere başladıklarını duyurmuştuk. Hatta adres gösterip Arçelik ve Voltas’ın önce birlikte şirket kuracağını, ardından ürün geliştirip üretim yapacağını ifade etmiştik. Aradan neredeyse 5 yıl geçti. Koç Holding’den geçen hafta salı günü gelen basın bülteninde de Voltas ve Arçelik’in önce 100 milyon dolarlık sermaye ile ortak şirket kuracağını, ardından buzdolabı üretimine başlayacakları duyuruldu...

Süreç zorlu geçti

Genel olarak şirketlerin yatırım süreçleri 6 ay ile 1 yıllık süreçleri içerirken Koç-Tata birlikteliğinin 5 yıldır devam etmesi akılda soru işaretleri de doğurdu aslında... Öğrendiğime göre bu süreç oldukça zorlu geçmiş. 2011’de Güney Afrika merkezli Defy, Romanya’daki yeni yatırımlar, geçen yıl alınan Pakistanlı Dawlance ile birlikte geniş bir coğrafyaya daha yayıldı Arçelik...

Şirketin kuruluş sermayesi belli ancak yapılacak yatırımın detayları önümüzdeki dönemde daha da ayrıntılı bir hal alacak. Bilinen şu ki sermayeye bakarak oldukça büyük bir yatırım süreci başladığı ortada...

Dünyanın yarısında üretim yapıyor

Ancak asıl nokta Arçelik’in üretim coğrafyasının hızlı bir büyüme içine girmesi.

1954 yılında kurulan Voltas’ı satın alan 1955 yılında hayata geçmiş Arçelik’in ülkede üretim tesisi bulunuyor; Türkiye (80 milyon), Romanya (20 milyon), Rusya (144 milyon), Çin (1.4 milyar), Güney Afrika (55 milyon), Tayland (68 milyon)ve Pakistan (1.3 milyar)... Bir de bunlara 2018’de eklenecek olan 1.3 milyar kişinin yaşadığı Hindistan... Koç, bir anlamda Arçelik’in üretim coğrafyasını 3.3 milyarlık bir nüfusa yayacak. Bu da dünya nüfusunun yarısı demek... Yani özetle küresel marka olma yolundaki en önemli adımlar tamamlanmış olacak.

Farklı yıllarda aynı ödülleri aldılar 

Rahmi Koç ve Ratan Tata’yı ödüllerin de buluşturduğunu hatırlatmakta fayda var.

Dünyada yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan tarihi mimari eserleri koruma altına alan World Monuments Fund 2007'de Rahmi Koç'a verdiği onur ödülüne 2010'da da Ratan Tata'yı layık görmüştü.

2014’te de dünyaca ünlü uluslararası ilişkiler organizasyonu First’ün ’Yaşam Boyu Sorumlu İş İnsanı Ödülü’nün Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç almıştı.

2010’da ise bu ödülün sahibi Ratan Tata’ydı. 2015’te Fransa’dan Logion de Honour ödülünü Rahmi Koç, 2016’da da Ratan Tata almıştı.

Biliyor musunuz?

Kıyma makinesinden bilgisayara IBM

80 milyar dolarlık cirosu, 380 bin çalışanıyla dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketlerinden biridir IBM. 121 yıllık geçmişi olan IBM’in tarihi ise bilgisayardan daha öncedir.

Tarihi 1896 yılında Herman Hollerith tarafından kurulan Tabulating Machine Company’ye kadar gider. 1911 yılında New York borsasına kayıt olan firma 1917 yılında şu andaki adı olan International Business Machines (IBM) adını alır.

Geçmişte kahve öğütücü, tartı, kıyma makinesi de üreten şirketin şu andaki alanıyla tanışması da ilk bilgisayarlarda kullanılan delikli kart üretimiydi.

İlklerin şirketi IBM, Türkiye’yi de yeniliklerle tanıştıran firma oldu. 1935’te Türkiye’ye girme kararı alan firma, Ankara’da tek kişilik bir temsilcilik kurdu. Aynı yıl ilk IBM 405 alfabetik muhasebe makinesi Ziraat Bankası tarafından satın alındı. 1960’te Türkiye’nin ilk bilgisayarını Karayolları Umum Müdürlüğü’ne sattı. Bu ayrıca ilk bilişim merkeziydi. 1963’te üniversitedeki ilk bilgisayar İTÜ’nün Taşkışla Kampüsü’ndeki IBM 1620 oldu. Özel sanayi sektöründeki ilk bilgisayarı da IBM, Citra’nın binasına 1966’da kurdu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar