“Trump’ın Amerikası dünya jandarmalığını yitirdi mi?”

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Venezuella’daki Amerikan destekli komik darbe girişimini değerlendirirken bir iş insanı dostum,”Trump’ın Amerikası dünya jandarmalığını yitiriyor mu?” sorusunu ortaya koydu.
Bakalım darbe girişiminin akıbeti ne olacak…

Juan Gualdo, 30 Nisan’da 70 kadar askerle 2014’te darbe teşebbüsü akim kalınca 14 yıl hapse mahkum edilip ev hapsinde tutulan Halkın İradesi grubunun lideri Leopold Lopez’i de yanına alarak, Venezuella’da bir darbe girişiminde bulundu. Attığı tweet ve paylaştığı 3 dakikalık video ile halka , “Artık zamanı geldi. Anayasayı korumak üzere halkı meydanlara davet ediyorum. Ülkeyi demokratik olarak yeniden ayağa kaldırmak için sizleri harekete geçmeye çağırıyorum. Lopez bizi destekleyen askerler tarafından serbest bırakıldı. O da bizimle” diyerek darbe girişiminde bulundu.

Bunun üzerine Devlet Başkanı Maduro üst düzey komutanlarla konuştuğunu, kendisine tam sadakat içerisinde olduklarını belirtti. Kurucu Meclis Başkanı Cabello, Maouro’ya tam destek vererek, halkı başkanlık sarayı önünde toplanmaya çağırdı. Dışişleri Bakanı Jorge Arreaz ise darbenin Waşington’dan planlandığını açıkladı.

Darbe girişimindeki Gualdo’ya Kolombiya, Brezilya, AB ve ABD’den destek geldi. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, “Özgürlük ve demokrasi inşa edilene kadar yanınızdayız” mesajı ile desteğini ortaya koydu. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “Venezuella halkının demokrasi arayışının yanında duruyoruz. Demokrasi mağlup edilemez" derken, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ise Venezuella ordusunun demokrasinin gaspına karşı girişilen hareketi desteklemesini istedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guteres taraflara itidal ve şiddetten kaçınma önerisiyle ortada dururken, Meksika Devlet Başkanı Obrador da “barışçıl çözüme odaklanılmasını” istedi.
Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales, “Yabancı çıkarlarına hizmet eden darbe girişimini kınıyoruz” diyerek karşı tavır aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, “Venazuella’da darbe girişimine kınıyoruz. Tüm dünya halkın demokratik tercihlerine saygı duymak zorundadır” diyerek Maduro desteğini ortaya koydu. Vladimir Putin ise acil olarak BM Güvenlik Konseyi'ni topladı.

Venezuella’daki darbe girişimi son iki günkü sohbetlerimizde gündemdeydi. Bu konuda konuşurken bir iş insanı dostum çıkardığı ilginç sonucu, “Trump yönetimindeki Amerika, dünya jandarmalığını yitirdi mi? sorusuyla ortaya koydu. "Neden?" soruma ise şöyle yanıtladı: “Bizde 1980 darbesi yapıldığında, Ankara’dan büyükelçilikten Washington’ a gönderilen mesajı biliyorsun, “Bizim çocuklar başardı” şeklindeydi. FETÖ’nün 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında bir süre beklediler, sustular sonra da desteklediklerini inkara kalktılar. Şimdi Venezuella’da ise hemen destek bildirdiler. Bazı destekçilerini de harekete geçirdiler ama, sonuç alamadıkları görülüyor. Bunun için Trump yönetiminin dünya jandarmalığını yitirdiğini düşünüyorum."

İş insanı dostumun bu değerlendirmesinde haklı olmasını dilerim. Venaezuella’da seçimle iş başına gelen Maduro’nun ancak dönem sonunda yapılacak demokratik seçimle kaderinin tayin edilmesini dilerim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar