TÜSİAD’ın Yeri Ekonomik Program’dan beklentileri

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski DÜNYA’ya Yeni Ekonomi Programı’ndan beklentileri ve ekonomik konularla ilgili düşüncelerini açık ve net bir şekilde anlatmış. Sorunların altını çizmiş, bazı alanlardaki iyileşmeleri de abartısız dile getirmiş.

TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, yakında açıklanması beklenen Yeni Ekonomik Program konusundaki beklentileri ile ekonomik konulardaki görüşlerini DÜNYA’ya anlatırken, ana beklentisinin, “Güven yeniden inşa edici adımlar” olduğunu açıklıyor. YEP’ten beklentilerini ise güvenin inşa edilmesi için, açık net yanıt verilmesini istediği sorularla ortaya koyuyor. Bu sorulara yanıt verecek kendi içinde tutarlı bir program beklediklerini dile getiriyor. TÜ- SİAD Başkanı, “Geçmiş yıllarda reform konusunda özel sektörün beklediği pek çok reform maalesef yapılamadı” diyerek uyarıda bulunuyor.

TÜSİAD Başkanı’nın güveni yeniden inşa edecek Yeni Ekonomik Programın açık ve net yanıt vermesini beklediği sorular şöyle sıralanıyor:

■ Enflasyon nasıl düşecek?

■ Bütçe açığı nasıl kontrol altına alınacak?

■ Yüksek dış borç nasıl azaltılacak?

■ Reel sektörün rekabet gücünü artırmak için ne yapılacak?

■ Hangi yapısal reformlar, ne zaman hayata geçecek?

Kaslowski, Türkiye ekonomisinde kırılganlığın sürdüğünü, ağır kur şoku yaşandığını onun yansımalarını yaşadıklarını ve oldukça büyük bir borç yükümüz olduğunu açıklıyor. 46 milyar liralık sorunlu kredi açıklamasının daha çok şeffaflığa ihtiyacımız olduğunu ortaya koyduğunu belirtiyor.

Büyümenin yavaş yavaş geri döndüğünü belirten Kaslowski, “Ama henüz kriz öncesine dönmüş değiliz, daha tam çıkmış değiliz” vurgusunu yapıyor. İhracat yapan, dışarıya çalışan sektörlerin sıkıntılarının diğerlerine göre daha iyi olduğunu ama onlarında finansal daralmadan etkilendiğinin altını çiziyor.

Son dönemdeki küresel gelişmelerin, bizim kırılganlığımızla baş etmek için bize zaman tanıdığını söylüyor. İşsizliğin ekonomik daralmanın boyutuna kıyasla çok daha kötü olduğunu belirterek, 25.8’lik genç işsizliğin 2009 yılının üzerine çıktığını açıklayarak, sokaktaki krizin bütün şiddetiyle devam ettiğini vurguluyor. Bankacılık sektöründeki tıkanıklığın aşılmasıyla büyümenin artmasının bekleneceğini, ama yüzde 5 civarında bir büyümeye dönmenin zor olduğunun altını çiziyor. TÜSİAD Başkanı haberde yer alan açıklamalarında göreceğiniz gibi makro ekonomik hedeflerden, digital teknoloji dönüşümünün etkisine, siyasetteki hareketlenme konusuna, Suriye sorununa bir çok konuya ilişkin görüşlerini açıklıkla dile getiriyor. Geçmiş yıllarda özel sektörün beklediği pek çok reformun yapılamadığını, reformla ilgili programa uyulmasının güven artırıcı özelliği olduğunu da söylüyor.

Kaslowski, YEP’le ilgili görüşlerini ve beklentilerini DÜNYA’ya verdiği söyleşi de açıklıkla ortaya koyuyor. Bu söyleşiyi okurken, bunun yanı sıra iş dünyasına düşen görevlerin neler olduğu konusunda da görüşlerini alınsaydı diye düşündüm... Önümüzdeki günlerde bunlara da cevap verecektir...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar