Volkswagen Türkiye’de üretim için yatırım merkezini Manisa olarak seçti

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Uzun süredir Türkiye’deki üretim merkezinin seçimi tartışmaları süren VW ticaret sicil gazetesinde yayınlanan 943 milyon sermayeli Türkiye şirketinin Manisa’da kurulduğu bilgisi yer aldı. Şirketin 2022 yılında üretime geçmesi ve 300 bin araç üretmesi hedefleniyor.

Volkswagen’in Türkiye yatırımı için bir süredir kentler yarışıyordu. Ticaret Sicil gazetesinde yer alan haberle Volkswagen’in yatırım için Manisa’yı seçtiğini öğrendik. Bu yatırdım kararıyla Türkiye otomotiv sektörüne 22 yıl sonra yeni bir yabancı yatırım gelmiş oldu.

Merkezi Almanya’da olan şirketin 943.5 milyon sermayeli Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticeret A.Ş. ünvanlı şirketi yer seçimini Manisa olarak belirleyip kuruluşunu gerçekleştirdi.
Manisa OSB’de üretim yapacak şirketin, otomobil, kamyonet ve her nevi motorlu araç ve nakil vasıtasının tasarımı, imalatı ve montajını yapacağı belirtiliyor. Üretilecek vasıtaların parçalarının ve komponentlerinin tasarımı üretimi ve montajı ile ürettiği ürünlerin satışı, ihracatı ve ithalatı ile ilgili bütün faaliyetleri kurulan şirket tarafından yürütülecek.

Arkadaşımız Aysel Yücel’ın haberinde yer alan bilgilere göre VW’ın Manisa’da yapacağı toplam yatırım 1 milyar 400 milyon euroya ulaşacak. Fabrikanın kuruluş çalışması 2022’te tamamlanarak üretim başlayacak. 4 bin kişi istihdam edilirken, yılda 300 bir araç üretilmesi hedeflenecek. Kurulacak tesiste iç pazarın yanı sıra Doğu Avrupa pazarı için VW Passat ve Skoda Superb ve benzeri araçların üretimi yapılacak.

VW Türkiye’ye yatırım yapacağıyla ilgili ilk bilgiyi Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan vermişti. Ticaret sicilinde şirketin kuruluş kararı yer almasına karşın henüz resmi açıklama yapılmadı.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut, yaptığı açıklamada,”Maalesef sürenin nezaketi gereği konuyla ilgili doğrudan açıklama yapamıyorum. Ama daha önce ülkemizde önümüzdeki dönemde bazı kritik sektörlerde pozitif gelişmeler olacağını söylemiştim. İnşallah güzel haberler duyacağız. Bu tip yatırımlarda sürecin içinde olanlar resmi açıklama yapana kadar yorum yapmıyorlar” diyerek VW’dan gelecek açıklamaya işaret etti.

Otomotiv Sektör örgütlerinin temsilcileri ise Manisa’nın yatırım için doğru seçim olduğunu belirterek VW yatırımının hayırlı olması dileğinde bulundular.

VW’nin yatırımı ile Türkiye’deki yabancı otomotiv yatırımlarına bir yenisi daha eklenmiş oldu. Bilindiği gibi bu pazarda Tofaş, Renault, Ford, Hyundai, Toyota, Honda, MAN gibi yabancı şirketlerin otomobil, kamyon, otobüs gibi üretim tesisleri bulunuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar