Yatırımcı şimdilik riskli varlıklara yöneldi

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz haftaya damgasını vuran ABD seçimlerinden, anketlerle sol gösterip sağ vuran Trump'ın zaferle çıkması, ilk etapta risk olarak algılanırken altın ve euro hızla tırmanışa geçti. Altın 1337.49 dolar/ons'u vurmasının ardından aynı hızla düşüşe geçerek fırsatı kaçırdı. Haftayı 1226.78 dolar/ons'tan kapatan altın yüzde 5.95 değer kaybederken, tek kazanan kıymetli yüzde 7.22 gibi iyi bir getiriyle paladyum oldu.

Altın haftaya 1304 dolar/ons seviyesinde 10 dolarlık bantta geri adım atarak başladı. FBI’ın başlatmış olduğu soruşturmanın neticesinde, Clinton’ın herhangi bir suçunun olmadığını açıklaması üzerine, Clinton bu davadan aklanmış oldu. Bununla birlikte seçimler öncesi Clinton’ın elinin güçlenmesi sarı metalin işine gelmedi ve aşağı doğru bir seyir izledi. Hafta ortasına kadar euro ve altın tedirgin bir bekleyişle dar bantta işlem gördü. Ve nihayet, Donald Trump’ın başkan seçilmesiyle birlikte piyasalarda adeta deprem etkisi yaşandı. Piyasalar anketlerin ne kadar yanıltıcı olabileceğini bir kez daha tecrübe ederek öğrenmiş oldu. Görünen o ki seçim sonuçları piyasalarda bir Brexit etkisi yarattı. Sarı Metal, Trump’ ın başkan seçilmesiyle birlikte 1337 dolar/ons’a kadar uzandı ve Brexit’ten bu yana yüzde 4.8 ile günlük bazda en büyük yükselişini yaptı. Ancak Trump’ın galibiyet sonrası seçim dönemindeki konuşmalarına kıyasla daha dengeli bir “Tüm Amerikan halkının başkanı olacağım” konuşması, piyasaların üstünden o tedirginliği kaldırmış gibi gözüktü. Altın, hafta ortasındaki Trump sarsıntısının ardından hızlıca konsolide olarak kritik destek seviyesi olan 1270 dolar/ons’a geri çekildi. Piyasa oyuncuları, ekonomik büyümeye dair görünümü ve seçimin akabinde, faiz artırımına dair zamanlamayı sorguladılar ve elbette kar satışlarının da devreyle girmesiyle altın 60 dolarlık dalgalanma yaşamış oldu. Perşembe günü altın, 1290 dolar/ons'a doğru bir hamle yaptıysa da bu seviyeden, dolar lehine gelişen seansta altın, 1270 dolar/ons’u kırmak zorunda kaldı. ABD’den açıklanan işsizlik başvurularının 260,000 beklentiye karşılık 254,000 olarak açıklanması da altın negatif fiyatlandığından, sarı maden 1250 dolar/ons seviyelerine kadar yuvarlandı. Ve Cuma günü ABD'nin saygın kurumlarından olan Michigan Üniversitesi tüketici güveni endeksinin yüksek açıklanmasıyla son darbeyi alan altın, 1240 dolar/ons'taki desteğinden de düşerek nakavt oldu. Haftayı 1226.78 dolar/ons'tan kapatan altın haftalık bazda 77 dolar yani yüzde 5.95 kaybetti. Gümüş yüzde 5.83 ve platin yüzde 6.16 değer kaybederken, paladyum ayrışarak yatırımcısına yüzde 7.22 kazandırdı.

Piyasaları düşündüren en önemli konulardan biri Trump’ ın seçim süreci boyunca vurguladığı FED’in düşük faiz politikasının yanlışlığıydı. Şimdi bu söylemlerin FED’in üzerinde ne kadar etkili olacağı piyasaların takibinde olacak. Diğer taraftan Trans-Atlantik ve Trans-Pasifik antlaşmalarının ekonomiye yük olduğunu ve hatta bir adım öteye giderek NAFTA’nın tekrar müzakere edileceğini söylemişti. Bu söylemlerin hepsi seçim öncesinde bir vaatti, şimdi bekleyip göreceğiz hangilerinin politikaya dönüşeceğini.

Piyasalarda her ne yaşanırsa yaşansın Altın, yenisini basmak ile değerinin düşürülemeyeceği ve politik risk taşımayan tek hakiki değer-kıymet birimi. Bu yüzdendir ki altın, tarih boyunca her majör para biriminden daha iyi performans göstermiştir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018