Yeni İMES OSB için meşale ateşlendi

Sabiha TOPRAK
Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den sabiha.toprak@dunya.com

İleri teknolojiyi üretime entegre edip, katma değeri yüksek ürün üreterek ülke ekonomisine katkı sunmak sanayicilerimiz için artık asli görevler oldu. Sanayicilerimiz bu uğurda adeta bir nefer gibi çalışıyor… Fabrika yatırımları ile ekonomiye ivme kazandıran sanayicilerimiz, ivmeyi daha üst boyutlara çıkaracak yeni organize sanayi bölgelerinin (OSB) kurulmasına da öncülük ediyorlar. OSB kurulurken de vizyoner, çoşkulu, yaratıcı, cesur, planlayıp organize etme ve uygulayıp sonuç alma kabiliyetine sahip bir lidere ihtiyaç var. Tüm bu vasıflara sahip bir liderin ‘nezaketi’ de, her koşul altında davranış biçimi haline getirebilmiş olması, çarpan etkisi yaratıyor. Nitekim Roman Yazarı Henry James, çok sevdiğim bir sözünde şöyle diyor; ”İnsan hayatında üç şeyin önemi vardır: Birincisi naziklik, ikinci nazik olmak ve üçüncüsü yine nazik olmak.”

Geçtiğimiz haftalarda Kocaelili iş adamları ile birlikte yukarıda sıraladığım tüm vasıfl ara sahip bir lideri ziyaret ettim. Bahsettiğim isim 1975 yılında kurulan Dudullu İMES Sanayi Sitesi ile 2005 yılında kurulan Dilovası İMES OSB’nin kuruluşuna öncülük etmiş Süheyl Erboz. Erboz, 42 yıllık tecrübesi ile son günlerde yeni bir oluşuma daha öncülük ediyor: Yalova İMES OSB. Erboz, aynı zamanda yeni İMES’in yönetim kurulu başkanlığı görevini de yürütüyor.

Erboz’dan konu ile ilgili çok faydalı bilgiler edindim. Yalova İMES OSB’nin 2015 yılında kurulan Yalova- İMES Sanayici ve İşadamları Derneği aracılığıyla kurulması planlandı. Yeni OSB’ de tıpkı Dudullu İMES Sanayi Sitesi ve Dilovası İMES OSB’de olduğu gibi makine, demir-çelik, otomotiv yan sanayi, beyaz eşya ve alt kollarında faaliyet gösteren firmalar yer alacak. OSB’de boya makinesinden ambalaj makinesine, bisikletten engelli aracına, laboratuvar ve teknik bürolar için gerekli makinelerden dikiş makinesine ve televizyona kadar her türlü makinenin üretimi yapılabilecek. 2022 yılında fabrika inşaatlarının başlayacağı OSB, 3 milyon metrekarelik alanda 15 bin kişiye istihdam sağlayacak.

“Yeni bir OSB kurma fikri nasıl ortaya çıktı” diye sorduğum Erboz, Dilovası İMES OSB’nin yüzde 100 doluluğa ulaşması sonucunda sanayicilerin, yeni yatırımlar için yer talebinde bulunduklarını söylüyor. Erboz, 267 adet parselin bulunduğu arazinin 3 milyon metrekare olduğunu, 1,5 milyon metrekaresinin ise özellikle Bursa, Yalova, İstanbul ve Kocaeli’nde yer sıkıntısı çeken ya da yatırımını yenilemek isteyen sanayicilerin hizmetine verileceğini belirtiyor. Yalova İMES OSB’de de tıpkı diğer İMES’lerde olduğu gibi temiz çevreyi ve yeşili koruyan bir üretimin olacağını söyleyen Erboz, makine imalatçısı oldukları için de zaten atıkları olmadığını vurguluyor.

Türkiye genelindeki tüm sanayicilerin müracaatta bulunabileceğini belirten Erboz, Yalova’dan gelecek sanayicilere öncelik vereceklerini iletiyor. Erboz, “Yalova İMES OSB, Yalova merkeze 14, Bursa’ya 65, Çamlık gişelerine 67, Sabiha Gökçen Havalimanı’na 49, Gebze’ye 28 kilometre mesafede sanayi hinterlandının ortasında bulunuyor. Osmangazi Köprüsü’nün yapılması ile ulaşım sorunu da ortadan kalktı” diyor.

Makine sektörü ve alt kolları Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerden. İhracatta da önemli bir paya sahip olan sektör, inovasyon ve Ar-Ge’yi de odağına almış durumda. Türkiye’nin 2023 yılında hedeflediği 500 milyar dolarlık ihracat hedefi arasında, 100 milyar dolar hedefi ile ilk sırlarda yer alan makine sektörüne ilişkin oluşumların ne denli önemli olduğu açık bir şekilde ortada. Hiçbir zaman dinmeyen çalışma azmini her zaman takdir ettiğim Başkan Süheyl Erboz, giriştiği her projede olduğu gibi yine farkını ortaya koydu. Dudullu ve Dilovası İMES’te olduğu gibi Yalova’da da örnek bir OSB kurulacağının sinyallerini şimdiden almaya başladık. Sanayicilerimizin talep ve isteklerine cevap verirken çevreye hassasiyet gösterip, sektöre ve ekonomimize büyük katkılar sunan Başkanı kutluyorum. Ülkemizin ihtiyaç duyulan başka bölgelerinde de yeni İMES’lerin kurulmasını arzu ediyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar