Yeni kabine ve hükümetin ekonomi politikaları izlenecek

İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST
İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST UZMAN GÖRÜŞÜ

Seçimlerin ardından siyasi belirsizliğin azalması ile TL ve TL varlıklar sonuçlara ilk etapta olumlu tepki verdi. Buna paralel BIST 100 Endeksi sert yükselişle 99.400 direncine yönelirken, USD/TL kuru 4,54 seviyesinin altını test etti. Ancak seçimler sonrasında yurtiçi varlıklardaki toparlanmanın gelen kâr satışları ile sınırlandığını görüyoruz. Kısa vadede seçimlere yönelik endişeler geride kalsa da, yeni kabinede, özellikle de ekonomi yönetiminde yer alacak isimler piyasaların seyrinde etkili olacaktır. Orta - uzun vade için piyasa oyuncuları - yabancı yatırımcılar hükümetin ekonomi politikalarına yönelik uygulamalarını ve olası tedbirlerini görmek isteyecektir. Kamu tarafında harcamalardaki artış dolayısıyla hükümetin bütçe tarafında maliye politikası, TCMB’nin ise para politikası uygulamaları piyasaların radarında olacaktır.

Mayıs ayının sonundan itibaren BIST 100 Endeksi düşüş trendine girerken, seçimler öncesinde risk almak istemeyen yabancı yatırımcıların pozisyonlarını kapatmasının da etkisiyle %10 oranı civarında değer kaybına uğradı. Böylece yabancı takas oranı son bir ayda yaklaşık olarak 1,5 puan düşüşle son 1,5 yılın en düşük seviyelerine geri çekildi. Önümüzdeki döneme bakacak olursak; son aylarda TL’de yaşanan belirgin değer kaybı, enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki artış, kamu harcamalarının bütçe açığına olan yansıması gibi ekonomik faktörlerde (göstergelerde/parametrelerde) iyileşme yaşanması yabancı yatırımcıların TL varlıklara olan ilgisinin ve risk alma iştahının artması adına öne çıkıyor.

Teknik olarak BIST 100 Endeksi’nin 95.300 destek seviyesinin üzerinde kalması yükselişinin devamı açısından önemli. Kısa vadede bu seviyenin aşağı yönde kırılması halinde kısa vadeli görünüm zayıflama gösterebilir. 97.850 seviyesinin üzeri ise yeniden 99.300 direncine yönelim açısından takip edilebilir. Orta vadeli teknik görünümün olumlu hale gelmesi için ise 100.800 direncinin yukarı yönde aşılması gerekiyor. USD/TL kurunda ise 4,54 seviyesinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı gözüküyor, orta vadede ise 4,45 destek seviyeleri olarak öne çıkıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gözler G-20 Zirvesinde 27 Haziran 2019