Yerel seçimler bitti tartışmalar sonlanmıyor…

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

31 Mart’ta yapılan yerel seçimler İstanbul sonuçlarına yapılan itirazlarla 23 Haziran’da tekrarlanan İstanbul seçimleriyle bitti denilirken, secim öncesinde gündeme gelmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni seçilecek HDP’li başkanların da görevden alınabileceğini, ”Ama terörle ilişkisi seçim öncesi tespit edilmemiş daha sonra edilirse onu orada tutmayız” diyerek açıklamıştı. İçişleri Bakanlığı dün son seçimlerde yüzde 63 oy alan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı, yüzde 56 oy alan Mardin Belediye Başkanı Ahmet Türk ve yüzde 53 oy alan Van Belediye Başkanı Bedia Ertan’ı görevden alarak, yerlerine il valilerini vekil olarak atadı. Dün ayrıca yerel seçimler sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 22 Ağustos Perşembe günü partisinin belediye başkanlarıyla 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerini değerlendirileceği açıklandı.

İçişleri Bakanlığının açıklamasında görevden almalarla ilgili açıklamasında belediye başkanlarıyla ilgili birçok suçlamaya ve görüntüye yer verilmenin yanı sıra, “Belediyeler diğer belediyelerden ayrı yönetim modelinin parçası haline gelmeye çalışarak Anayasanın 3. Maddesinde tanımlanan ülkenin bölünmez bütünlüğüne aykırı” davrandıkları için üç belediye başkanının görevden alındığını açıkladı. Üç başkandan Diyarbakır belediye başkanıyla ilgili terör bağlantılı sürmekte olan 9 soruşturma ve mahkeme karanına, benzer şekilde Mardin’le ilgili 6 soruşturmaya ve Van’la ilgili 7 soruşturma olduğu bilgisine de açıklamasında yer verdi.

İçişleri Bakanlığı’nın kararı üzerine birçok eleştirel açıklama geldi. Bunlara da kısaca değinmek istiyorum:

HDP Eş Başkanı Sezai Temelli: Demokratik zemini terk etmeyeceğiz. Bu faşist ittifak baskı ve zulümle ömrünü uzatmak istiyor. Mutlaka hesap soracağız.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak: Görevden almalar siyasidir. Sandığın namusuna saray darbesidir.

Saadet Partisi: Diyarbakır, Van ve Mardin halkının iradesine ipotek konulmuştur. Abdullah Gül: Bu şekilde görevden almalar doğru olmamaktadır.

Ahmet Davutoğlu: Teröre karşı en etkili siyasi mücadele demokrasi temeline dayalı, milletin gönlüne girip seçim kazanarak verilir.

Ekrem İmamoğlu: Görevden almaların demokratik pratikle ilişkisi olduğunu iddia etmek imkansız. 31 Mart’ta seçim kazanan belediye başkanlarının yerine kayyum atanması kabul edilemez.

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri: Ekrem İmamoğlu’nun açıklamasını sosyal medyada paylaşırken eklediği notta “Bu halkların tercihlerine sıfır saygı” dedikten sonra soruyor “Sırada ne var? Ankara ve İstanbul başkanlarını görevden almak mı?”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay görevden almalarla ilgili açıklamasında, “Belediye imkanlarını terör örgütü lehine kullandığı idari ve adli soruşturmalarla tespit edilmiş gereken yapılmıştır. Millet iradesi asla terörün vesayetine terk edilemez. Demokrasi mücadelemiz çerçevesinde teröre destek veren belediyelere müdahale kaçınılmazdır.”

Bütün bu söylenenler ışığında benim söyleyebileceğim, “Keşke görevden alınmalar maddi idari soruşturmalara dayalı olmayıp, kesinleşmiş mahkeme kararlarına dayalı alınsaydı.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar