Yılda 20 milyar doları çöpe atıyoruz

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Ülkemizde üretilen gıda maddelerinde inanılmaz bir israf olduğu konusuna yeniden dikkat çekildi. Dünya ölçeğinde bir gıda fuarı gerçekleştirebilmek amacıyla yola çıkan ve bu alanda ilk adımlarını atan Antalya’da yerleşik ANFAŞ gıda ile ilgili fuarda, ülkemiz ekonomisinde gıdanın yerine de dikkat çekti.

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından düzenlenen bir panelde, ülkemizde yılda yaklaşık 100 milyar dolarlık bir gıda üretimi gerçekleştiği, bunun ise yaklaşık 20 milyar dolarlık bölümünün, tarladan sofra sonrasına kadar olan dönemde çeşitli nedenlerle ziyan edildiğine dikkat çekildi.

Bunun yanında yapılan araştırmalarda özellikle açık büfelerde alınan gıdaların ise yüzde 34 oranında bir bölümünün yenilmeyip, doğrudan çöpe atıldığı vurgulandı. Bu rakamlar ve oranlar Dünya Gıda Örgütü’nün rakamları ile de eşleşiyor. Örgüt verilerine göre halen dünyamızda, günümüzde üretilen ürünlerin yaklaşık üçte biri ziyan ediliyor.

Fransa ve Almanya gibi ülkelerin, bizden kat kat fazla gıda maddesi ihraç ettiğinin dile getirildiği panelde, ülkemizin ihracat rakamının ise sadece 13.5 milyar dolarlar düzeyinde kaldığı ifade edildi.

Panelde, organik ürün diyerek bir çok kötü niyetlinin vatandaşı kandırdığı ve böyle durumlarla karşılaşanların Tarım Bakanlığına başvurmaları duyuruldu.

ANFAŞ Genel Müdürü Murat Özer ise tek bir adet mercimek yetiştirmeyen Dubai’nin uluslararası alanda isim yapmış gıda fuarına sahip olduğunu, aynı noktaya Türkiye’nin de ulaşması için çaba gösterdiklerini söyledi. ANFAŞ Yönetim Kurulu Üyesi ve iş adamı Ali Bıdı ise fuarların sadece ziyaretçi açısından değerlendirmenin yetersiz olduğunu, fuarcılık konusunda önemli adımlar atmış Almanya’dan dersler alınması gerektiğini söyledi.

Ali Bıdı, fuar zamanları otel fiyatlarının 100 eurodan 300 eurolara fırladığını, bunun Almanya’da son derece normal karşılandığına da dikkat çekti.

Antalya’da gerçekleştirilen gıda fuarına, piyasaya ilk kez çıkan ürünler ile bunu gerçekleştiren küçük ve orta boy işletmeler, sadece yerli değil, yabancı satın almacılar tarafından da ilgiyle izlendi.

Antalya’da yapılan gıda fuarına 21 ülkeden, yaklaşık 1000 kişilik alım heyeti gelerek, çeşitli temaslar yanında bağlantılar da yaptı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar