Yüksek katma değerli ürünler üretip, bunu dünyaya tanıttığınızda başarı kaçınılmaz oluyor

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Bugün sizlere Türkiye’nin en önemli ihracat birliklerinden İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nden (İDDMİB) ve bu birliğin yönetim kurulu başkanlığını 4 yıldan beri başarı ile sürdüren bir isimden bahsedeceğim. Keza İDDMİB tarafından düzenlenen çalıştay ve ödül törenlerine DÜNYA gazetesi yazarı olarak katılmam nedeniyle Başkan Rıdvan Mertöz ile yönetim kurulu arkadaşlarının ve birlik üyelerinin katma değerli ürünlerin üretimi ve ihracatı için canla başla başarılı çalışmalarını öğrenme olanağını buldum...

Öyle ki alt sektörleri arasında alüminyum, bakır, döküm, ev ve mutfak eşyaları, yapı malzemeleri, bağlantı elemanları, kilitler, el aletleri, mobilya aksesuarları bulunan birlik, 2017 yılında yüzde 10-11 büyüme hedeflerken, yüzde 14 oranında büyümeyi başarmış.

Hem de sektörün hammaddesi olan demir fiyatlarındaki artışa rağmen…

2018 yılında da hedeflerini aşmayı hedefliyor birlik üyeleri.

Hatta Ocak 2018’i de geçen yıla göre yüzde 28 gibi bir artışla kapatan birlik, 2025 yılında Türkiye’nin hedeflediği 500 milyar dolarlık ihracat içindeki paylarını da 25 milyar dolar olarak belirlemiş.

Başkan Rıdvan Mertöz, bu başarının arkasında yatan sırrı “Büyümedeki en büyük katkı; katıldığımız fuarlar, katma değerli ürün üretimindeki artış ve ziyaret ettiğimiz ülkeler ” sözleri ile açıklıyor.

Yani yüksek katma değerli ürünler üreteceksiniz ve bunu dünyaya tanıtacaksınız gerisi geliyor, başarı kaçınılmaz oluyor.

Başkan Rıdvan Mertöz ihracatı artırmak için bununla yetinmediklerini belirterek, şunları anlatıyor: “2017 yılında 8 yurtdışı ticaret heyeti, 12 fuara info stant katılımı, 6 fuara milli katılım ve bu organizasyonlara ek olarak 1 tane sektör çalıştayı gerçekleştirdik. Ülkemizin en önemli tasarım yarışmalarından biri haline gelen 'İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları'nın 2017 yılında 13'üncüsünü düzenledik.

Alüminyum, bakır, BAKİEL, endüstriyel mutfak ve yapı malzemeleri sektörlerinde toplam 5 UR-GE projesi yürütmekteyiz.

İDDMİB olarak hiçbir zaman tek bir pazara bağlı kalmadan, alternatif pazar arayışlarını sürdürerek ve katma değeri yüksek ürünlerle ihracatımızı artırmaya çalışıyoruz.”

Rıdvan Mertöz’ü dinlediğimizde anlattıklarından birliğin başarısındaki diğer faktörleri ise şöyle sıralayabiliriz: Dünyanın önde gelen fuarlarına milli katılım organizasyonları düzenlemek, ticaret/alım heyetleri ve pazar araştırmaları yapmak, firmalara dış pazarlara dönük olarak ihtiyaç duydukları eğitimleri vermek, Ar-Ge proje pazarı ve tasarım yarışmaları düzenleyerek, sanayici-akademisyen-öğrenci ve girişimcileri yenilikçi ve ilerici projelerde buluşturmak, sektörümüzün yeni değerler kazanmasını sağlamak, üyelere sektörel ve ülke bazlı raporlar hazırlamak, sektörel UR-GE (uluslararası rekabetin geliştirilmesi) projeleri ve toplantılar düzenlemek…

Mesela Rıdvan Mertöz ve yönetim kurulu arkadaşları toplamda farklı sektörlerden 140 firmayı ziyaret etmişler, daha önce gidilmeyen firmalara ulaşmışlar.

Masa başında başkanlık değil , sahada üyelerinin yanında başkanlık yapmayı şiar edinmesi
başarıyı getirmiş.

Onun için de bugünden 2025 yılına hedef koyabiliyorlar.

Başkan Rıdvan Mertöz 2018 yılı ve ötesindeki gelecekteki hedeflerini anlatırken de şu bilgileri veriyor:

“İthalatı yapılan ve birliğimizin Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) kapsamına giren ürünlerden, ülkemizde üretilebilecek olanları üretilerek ihracatının yapılması sağlanacak.
Ülkemiz cari açığının azaltılması için katkıda bulunacağız. Geçtiğimiz dönemde başlattığımız E-Ticaret sitelerine üyelikleri başarıyla gerçekleştirdik. Yeni dönemde ülkemizde E-ticarete üye firmalarımızın sayısını 25.000’e çıkarmaya katkıda bulunacağız. Yeni oluşturulacak Ar-Ge merkezleri ve laboratuarlarla katma değerli ürünlerin üretimi ve ihracatı arttırılacak.”

“2018 yılında gücümüzün üzerine güç katarak, 7.7 milyar dolar ihracat hedefimize ulaşmak için canla başla çalışmaya hazırız” diyen Rıdvan Mertöz, son olarak şunları anlatıyor: “Türkiye, demir ve demir dışı metaller sektöründe, yüksek kaliteye sahip ürünleriyle dünyada önemli bir konumda yer alıyor.

Teknolojinin hızla geliştiği günümüz dünyasında sektörümüz, söz konusu değişime ayak uydurabilmek için yatırımlarını aralıksız bir şekilde sürdürüyor. Endüstri 4.0 bizler için önemli bir dönüm noktası niteliğinde.

Sanayi devriminin dördüncü aşaması olarak adlandırılan bu dönemde akıllı fabrikalar ve makinelerin iletişimi gerçekleşecek.

Bu bağlamda, teknolojiye yatırım yapan firmaların, yatırım yapmayanlara göre gelecekte bir veya birkaç adım öne çıkacağını söylemek de yanlış olmaz”diyor ..

İDDMİB üyelerine, Rıdvan Mertöz ve çalışma arkadaşlarına başarılar diliyorum...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar