Yurtiçinde enflasyon, yurtdışında ABD istihdam verisi takip edilecek

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Geçtiğimiz hafta yurtdışı piyasalarda sınırlı kâr satışlarının etkili olduğunu gördük. MSCI Dünya endeksi haftalık bazda yüzde 0,45 ekside kapanış yaptı. ABD seçimleri ardından Trump rallisi ile birlikte yüzde 5 civarı yükselişler gördüğümüz ve küresel risk barometeresi olarak da izlenen S&P 500 endeksi haftayı yüzde 1 civarı ekside tamamladı. Risk göstergesi olarak da algılanan teknoloji hisseleri ve küçük ölçekli hisselerdeki satış baskısı ise ön plandaydı.
Şahinleşen FOMC sonrasında yükseliş eğilimini sürdüren ABD tahvil faizleri dengeleniyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2,6’nın üzerinden yüzde 2,44’lere geri çekildi kiKasım ayında başlayan ralli ile birlikte yüzde 1,77’den yüzde 2,64’e kadar yükselmişti. Aralık 2002’den sonraki en yüksek seviyeyi gören dolar endeksi ise geri çekiliyor.

Bu doğrultuda FOMC toplantısından sonra yüzde 3 civarı geri çekilen gelişmekte olan piyasalarda MSCI EM endeksinin toparlandığını takip ettik. MSCI EM endeksi geçen haftayı dolar bazında yüzde 2,5 yükselişle tamamladı. Mayıs 2016 sonrası en düşük seviyeye gerileyen MSCI gelişmekte olan ve gelişmiş ülke rasyosu son iki haftanın en yüksek seviyesine yükseldi.

Bu hafta yurtiçinde enflasyon verisi, yurtdışında ise ABD istihdam verisi piyasalarda ön planda olabilir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son açıklamalarında gıda ve enerji grubundaki artışlar ile birlikte vergi ayarlamalarının Aralık ayı enflasyonuna yukarı yönlü etki yapmasının beklendiği belirtilmişti. Bloomberg’de yer alan beklentilere göre piyasadaki ortalama aylık TÜ- FE beklentisi yüzde +0,9 yıllık bazda ise yüzde +7,6 seviyesinde.
Diğer taraftan ABD’de açıklanacak istihdam verisinde ise Amerika Merkez Bankası’nın (FED) faiz artış hızına yönelik öncü sinyaller aranacak. Şahinleşen FOMC sonrasında piyasa beklentisinden güçlü bir veri, ABD tahvil faizleri üzerinde yukarı yönlü baskı yaratabildiği oranda faize duyarlı gelişmekte olan piyasalar üzerinde olumsuz etki yaratabilir.

2017 yılında Çin piyasalarındaki gelişmeler, Trump politikalarına yönelik detaylar, ABD-Çin ilişikileri, FED faiz artış hızı, Almanya, Fransa seçimleri Avrupa bankacılık sektörü, “Brexit” süreci, yurtiçinde ise başkanlık/referandum konusu piyasalarda takip edilecek önemli konu başlıkları ve piyasaların önemli gündem maddeleri haline gelebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar