Zayıflayan dolar, altın ve grubu madenlerin önünü açtı

Cumhur TAŞDELEN
Cumhur TAŞDELEN Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dunya@dunyagazetesi.com.tr

Geçen hafta; yükselen parite ve artan risk iştahı, hisse senedi ve paralel seyreden emtia fiyatlarını, yukarıya taşıdı. Altın, 1666.62 dolar/ons kapanışla haftalık bazda % 1.71, gümüş ise % 8.19'la en fazla değerlenen kıymetli maden oldu. Özellikle; Euro Bölgesi  9  ülkenin kredi puanını indiren S&P' ye rağmen, İspanya ve Fransa'nın başarılı geçen tahvil ihaleleri ile IMF' nin Bölgeye yönelik yardım paketini genişleteceği yönündeki haberler, pariteyi euro lehine yükseltti. Diğer taraftan; Çin'in, parasal genişlemeye gideceği yönündeki söylentiler ve ABD tarafından gelen pozitif ekonomik verilerle desteklenen risk iştahı, küresel vadeli borsa endeksleri ile kıymetli maden ve temel metal fiyatlarının tamamını yükseltti. Riskli varlıklara yönelen yatırımcı, dolar ve uzun vadeli devlet kağıtlarında satış ağırlıklı hareket ederek, değer kaybetmelerine neden oldu.

ABD piyasalarının kapalı olması nedeniyle, Asyalı yatırımcıların alımlarıyla yön bulmaya çalışan altın, geçen haftaya 1637.dolar/ons' dan giriş yaptı. Salı günü, Çin'in parasal genişlemeye gideceği yönünde gelen haberlerle  Asya'da hızlanan emtia alımlarıyla yukarı yönde hareket eden altın, Avrupa piyasalarının açılışıyla birlikte 1667 dolar/ons'u test etti. Özellikle; Almanya'nın beklentilerin tersine gelen ve ciddi artışı ifade eden ZEW endeksi ile güçlenen euro'yu arkasına alarak yükselen altın, ABD'nin New York FED endeksinin imalat, yeni siparişler ve istihdam kalemlerindeki artışın etkisiyle toparlanan dolar'ın baskısıyla 1650 dolar/ons' a kadar geriledi. Çarşamba günü, ABD'nin imalat sanayi üretimi ve konut sektörüne ait artıda gelen rakamlar ile IMF'nin Avrupa'nın borç kriziyle savaşmak için yardım fonunu artıracağı haberi, yatırımcıyı dolar' dan çıkartarak, riskli varlık ve emtia alımlarına yöneltti. Perşembe günü, Fransa ve İspanya ihalelerine gelen güçlü talep, Bölge hükümetlerinin fonun yeniden finansmanı konusundaki kabiliyetlerine olan güveni gösteren bir işaret olarak algılanması euro'yu, dolar karşısında yükseltirken artan risk iştahı, hisse senetlerine alım getirdi. Son zamanlarda riskli varlıklarla aynı yönde hareket eden altın, haftanın en yüksek seviyesi olan 1670.20 dolar/ons'u test ettikten sonra gelen kar satışları ile  tekrar 1650.dolar/ons' a geriledi. ABD'nin haftalık işsizlik başvurularının Eylül 2008' den bu yana ki en düşük seviyede açıklanması ve konut sektörüne ait pozitif veriler,  hisse senedi piyasalarındaki alımları desteklemeye devam etti. Son işlem günü, Avrupa tarafında düşüşe geçen parite ve ucuzlayan ham petrol fiyatları emtialarda hızlı düşüşlere neden olurken altın, 1645.dolar/ons'a geriledi. ABD piyasalarının açılışıyla birlikte tekrar terse dönen piyasalarda parite, kıymetli madenler ve hisse senetleri yükselişe geçerken, ham petrol fiyatlarının etkisinde kalan temel metaller, toparlanamadı. Haftayı, 1.2931' den kapatan Euro/dolar paritesi  % 1.94, altın ise1666.62 dolar/ons kapanış ile % 1.71'lik değer artışı yaşadı. Gümüş,  % 8.19' luk yükselişiyle, kıymetli maden ve temel metallerin en çok değer kazanan emtiası oldu. Küresel Vadeli borsa endekslerinin de yükseldiği geçen hafta, ham petrol fiyatları ve 10 yıl vadeli tahvil fiyatları geriledi.

Olumlu gelişmelerin öne çıkmasıyla iyimser bir  havaya bürünen piyasalarda riskli varlıkların yükselişi, bu haftaya da sarkarken altın, paritenin izini sürmeye devam edecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar