Ziylan, Rus Yandex’in ilk yabancı iş ortağı oluyor

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Ankara-Washington arasındaki “vergi savaşları” Türkiye’yi yeni bir arayışa itiyor. Çin ile ikili ticaretini artıran Türkiye’nin ticaretteki yeni partneri Rusya oluyor. İki ülke arasında yaşanan uçak krizi ile büyük bir yara alan Moskova-Ankara arasındaki ilişkiler şimdilerde deyim yerindeyse su sızdırmaz seviyede. Örneğin 2017’nin Ocak-Mayıs dönemindeki ikili ticaret 7.8 milyar dolar iken bu rakam 2018’in aynı döneminde yüzde 46 artarak 11.4 milyar dolara dayanmış durumda. Öyle ki Türkiye, Rusya’nın genel dış ticaret hacmi sıralamasında yüzde 3.5 ile 7’nci basamaktan yüzde 4.2 ile 5’inci basamağa ulaşarak kısa dönemde hızla yükseltmiş durumda.

Turizmde de durum farksız değil.

Rusya kısa süreliğine Almanlara devrettiği turist sayısındaki liderliği yaz mevsiminin gelmesiyle yine devraldı.

Şimdilerde iki ülke arasında önemli bir gelişme daha yaşanıyor. Bu gelişme ise e-ticaret alanında.

Bilindiği gibi Rusya’nın iki önemli markası, arama motoru Yandex ile finans devi Sberbank ortak olarak ülkenin en büyük ticaret ticaret platformlarından birini kurdu. Yandex.market adındaki bu e-ticaret platformu Çin’in Alibaba’sı, ABD’nin Amazon’u olmak istiyor.

Bunun için de uluslararası alanda işbirliklerini artırmak peşinde olan bu platforum ilk küresel işbirliğini ise Türkiye ile yapmaya hazırlanıyor.

Ekimde anlaşma devreye girecek

Yandex.market’in stratejik işbirliği yaptığı ilk yabancı şirket unvanını alacak olan Türk şirketi ise Ziylan Grup.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin eski başkanı Mehmet Büyükekşi’nin ortak olduğu Ziylan Grup, Yandex.market’te sahibi olduğu markaları satacak. Ekim ayında devreye girecek olan anlaşmayla Ziylan Grup’a ait Polaris, Flo, Kinetix, Lumberjack, Butigo, Sport in Street ve Dockers by Gerli adlı markalar Rus piyasasına e-ticaret ile girecek.

Rus Kommersant Gazetesi’nde yer alan iddialara göre anlaşmayla 20 binden fazla ayakkabı Rusya vitrinine çıkacak.

91.7 milyon dolarlık ayakkabı sattık

Rusya ile ilişkiler giderek daha da güçleniyor.

Bu yılın Ocak-Temmuz döneminde Türk deri sektörü ihracatını geçen yılın 7 aylın dönemine göre yüzde 64 artırdı ve 144 milyon dolara çıkardı.

Bu rakamda aslan payını 91.7 milyon dolarla ayakkabı aldı.

Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret önümüzdeki dönemde daha da artacak. Bu konuda Büyükekşi’nin şirketi Ziylan’ın açtığı yola yeni Türk markaları daha eklenecek.

***

İsveçli NIBE, hortum üreticisi Emin Group’un yüzde 51’ini aldı

Son dönemde İskandinav şirketlerinin Türkiye’de satın almaları dikkat çekiyor. UN Ro-Ro’dan Ekomak’a, Superlas’tan Pronet’e birçok Türk şirketi, Danimarka, İsveç, Norveç’in oluşturduğu İskandinav ülkelerinden şirketlere satıldı veya ortak olarak alındı. Bu Türk şirketlerine bir yenisi daha ekleniyor. Türkiye’nin en önemli hortum üreticilerinden Emin Group, İsveçli sanayi devi NIBE Industrier AB’ye satılıyor. İsveçli NIBE, Emin Group’un yüzde 51’ini satın alıyor. NIBE’nin resmi sitesinde yer alan bilgilere göre İsveçli şirket, 2025’te de Emin Group’un yüzde 29’luk payını daha alabilecek bir opsiyona sahip oldu. NIBE’nin CEO’su Gerteric Lindquist, “Emin’in satın alınması, ürün gamımızdaki yelpazemizi tamamlıyor” diyor.

340 kişiye istihdam sağlıyor

1940’lı yıllarda Markabild kentinde kurulan şirketin dünya genelinde 14 bin 300 çalışanı var. Enerji sektörü de dahil bir çok alana üretim sağlayan NIBE’nin hisseleri 1997 yılında İsviçre Borsası’nda işlem görmeye başladı. Sanayide birçok alanda kullanılan dayanıklı hortumların üretimini yapan Emin Group ise 1970’te kuruldu. 30’dan fazla ülkeye ihracat yapan Emin Group, 2004’te ilk fleks hortum makinesini üretti. 2013’te 200 kişilik istihdam sağlayan firmanın şu anda 340 çalışanı var. Şu anda binden fazla kalem hortum üreten şirket, Tuzla’daki tesisinde üretim gerçekleştiriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar