2016 beklentisi emtiada cılız toparlanma, ılımlı yükseliş...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

2016 yılına girerken uluslararası kurumlar emtia ve tarımsal ürün fiyatları konusunda beklentileriyle ilgili açıklamalar yapıyorlar. Dış Haberler Yönetmenimiz Evrim Küçük’ün haberine göre Citigroup, The Economic Intelligence Unit ve Merrill Lynch’in beklentileri 2016 yılında emtia fiyatlarında cılız bir toparlanma ve ılımlı bir yükseliş olacağını belirtiyorlar. Tarım fiyatlarında ise 2016 yılında en sert El Nino yaşanmasının beklenmesi ve geçen yıl sert fiyat düşüşlerinin etkisiyle bazı çiftçilerin alan değiştirmeleri nedeniyle azalan arzın ılımlı fiyat artışına neden olmasını bekliyorlar.

Bu ay FED’in faiz artırma kararı, dünyanın en büyük emtia tüketicisi Çin ekonomisinde yavaşlamanın sürmesi, doların güçlenmesi gibi gelişmelerin emtia fiyatlarını olumsuz etkilenmesinin beklendiği uluslararası kuruluşların raporlarında yer alıyor. Uzmanlar 4 yıldır süren fiyat düşüşünün bu yıl duracağı, hem sanayi metallerinde hem de tarımsal amtia fiyatlarında küçük yükselişler olabileceği tahmininde bulunuyorlar.

Citigroup 2016 beklenti raporunda yıl sonuna doğru ham petrol, tarımsal fiyatlar ve temel metallerin fiyatlarında artışlar olabileceği bilgisine yer veriyor.

Analistlere göre makro ekonomik koşullar enerji fiyatlarını aşağıda tutmaya devam edecek. Ancak yılın ikinci yarısında fiyatlarda ılımlı bir toparlanma yaşanabilecek. Fiyatları OPEC üyesi olmayan ülkelerin petrol üretimlerini artırmalarını aşağı çekerken, talepteki canlanma fiyatı yukarı çeken unsurlar olacak. Amerikan Enerji Bilgi İdaresi'ne göre 2016 yılı Brent petrol varil fiyat  beklentisi 56 dolar olarak belirlendi. Fitch Ratings’in gelecek yıl için ortalama varil fiyat tahmini de 55 dolar. Modys’in 2016 fiyat tahmini de petrolün varilinin, 57 dolardan 53 dolara gerilemesi. Raporlarda doğalgaz ve kömür fiyatlarında da önemli oynamalar beklenmediği belirtiliyor.

Analistler 2015 yılında rekor hububat üretiminin 2015 yılında fiyatların çökmesine neden olduğunu, bu durumun çiftçileri farklı ürünlere yönelttiğini belirtiyorlar. Bunun yanı sıra 2016 yılında bugüne kadarki en ciddi El Nino olaylarından birinin yaşanmasını beklerlerken, arzda en büyük tehdidin buna bağlı olarak Hindistan ve Avustralya’da yaşanabiyleceğini öne sürüyorlar. El Nino nedeniyle buğday, mısır, kakao, palm yağı, soya fasülyesi ve pirinç ürnetiminde önümüzdeki yıl üretim azalması yaşanabileceğini belirtiyorlar.

Evrim Küçük’ün haberinde yer alan bilgiler, enerji fiyatlarında önemli artış olmayacağını, tarımsal üretimde ise 2015 yılının gerisinde kalınacağını gösteriyor.

Bu durumun bizim açımızdan değerlendirmesini yaparsak, enerji fiyatlarında önemli artış olmaması enerjide dışa bağımlı olan ülkemiz açısından olumlu sonuç verecektir. Tarımsal ürünlerin azalması beklenen yıl olması ise, bizim tarımsal ürün üretimini özellikle buğday üretimini hızlı artırıyor olmamız nedeniyle yine olumlu sonuç verebilecektir.

Uluslararası kurumların 2016 yılında mataller ve tarımsal ürün fiyatlarıyla ilgili beklentileri, fiyatlarda cılız bir toparlanma ve yıl içersinde zikzaklar beklediklerini ortaya koyuyor. Bu da bizim dünyayı iyi izleyip hareket etmemizi gerektiriyor...
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar