Dostlarımız Desteğimiz’den umut veren proje

Hasan COŞKUN
Hasan COŞKUN SAKARYA'dan hasan.coskun@dunya.com

Çekirdek işletmeler… Birbirine ürün satan ve üreten, büyümeye çalışan makine, otomotiv ve diğer birçok sektörlerde üretim yapan küçük işletmeler. 

Her biri zor şartlarda çalışıyor. Şehrin dört bir tarafında küçük sanayi sitelerinde faaliyet gösteren bu işletmelerin sorunları da aynı, geleceğe yönelik hedefleri de aynı. Daha iyi şartlarda üretmek, büyümek ve ihracat yapmak… Sakarya şehir merkezine yakın 10 tane civarında küçük sanayi sitesi var. 

Her biri yıllar önce ihtiyaçtan dolayı kurulan bu küçük sanayi siteleri bugüne kadar önemli bir misyonu da yerine getirdiler. Ancak gelişen ve değişen şartlar, artık bu sanayi sitelerindeki işletmelerin daha fazla büyümelerine izin vermiyor. Kaliteli ve düşük maliyetli üretim yapmanın, marka olmanın ve dünya pazarlarında yer almanın kuralları var. Ancak bu kurallara uyan işletmelerin ayakta kalma şansı var. “Dostlarımız Desteğimiz” grubu bu düşünceden doğmuş bir oluşum. Sanayi sitelerinde üretim yapan, büyümek ve ihracat yapmak isteyen küçük işletmelerin bir araya gelerek oluşturdukları “Dostlarımız Desteğimiz” grubu, Sakarya’da üretimin yeni bir “mini kümelenme” modeli. 

"Dostlarımız Desteğimiz” grubu 1’inci Organize Sanayi Bölgesi sınırlarında 400 dönüm alanda kurulması planlanan makine ve imalatçılar küçük sanayi sitesi ile organize sanayi bölgelerinden daha küçük ölçekli ancak küçük sanayi sitelerinden büyük yeni bir üretim alanı oluşturmak amacında. Proje daha düzenli ve planlı büyümek isteyen işletmeler için önemli bir atlama taşı olabilir. İçinde 250, 500 ve 1000 metrekare büyüklüğe sahip atölyelerin yer alacağı sitede 300’e yakın işletme faaliyet gösterecek. Sitenin 2 yılda tamamlanması hedefleniyor. Proje hayata geçirilebilirse eğer aynı zamanda bazı sanayi siteleri için uygulanmak istenen kentsel dönüşüm projesinin de önünü açacak. Makine, otomotiv ve diğer imalatçıların yer alacağı bu sanayi sitesi aynı zamanda organize sanayi bölgelerindeki büyük ölçekli işletmelere yan sanayi hizmeti de verecek. 

İyi niyetlerle başlamış bir oluşum “Dostlarımız Desteğimiz” grubu. Bu grubun kurucuları her cumartesi sabahı bir araya gelerek kurmayı planladıkları küçük sanayi sitesinin planlarını yapıyor. Eğer bunu başarabilirlerse bu model de Sakarya Makine İmalatçıları Birliği (SAMİB) gibi ses getirecek. Güçlerini birleştiren orta ve büyük ölçekli makinecilerin 4 yıl önce kurduğu SAMİB, bugün Türkiye’de örnek bir kümelenme modeli olarak gösteriliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tren ve Adapazarı 26 Eylül 2017
Tren ve Adapazarı 20 Eylül 2017
Mavi Bayrak 19 Eylül 2016