IPSOS’a göre yaz geç gelince Mayıs harcamaları durgun oldu

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

IPSOS Hane Halkı Hızlı Tüketim harcamaları araştırması yılın ilk üç ayı sonrası Nisan’da ertelenmiş harcamalarla canlanan harcamaların, geç gelen yaz nedeniyle Mayıs’ta yeniden durgunluğa girdiğini gösteriyor.

IPSOS Hane Halkı Mayıs ayı Tüketim Endeksi “geç gelen yazın” Mayıs ayı harcamalarında durgunluğa yol açtığını ortaya koyuyor. İlk üç ayda ertelenmiş talep sonrası Nisan ayında bir canlanma yaşanmasının ardından, geç gelen yaz nedeniyle Mayıs ayında tekrar duraklayarak harcamaları kısmen ertelemeye yöneldikleri görülüyor. Mayıs ayında geçen yılın altında seyreden sıcaklıklara bağlı olarak mevsimsel ürünlerde özellikle içeceklerde ve dondurmada beklenen artış olmadı.

Bu gelişmeler 5 aylık dönemde cari yıllık büyüme yüzde 6 daralmaya neden olurken, sabit fiyatlarla ise eksi 2 sonuç verdiğini gösteriyor. Hane halkı Mayıs harcamalarında genel gıda ve alkolsüz içeceklerde daralma gözleniyor. Kişisel bakım ürünleri satın almalarında ise ertelenmiş talep söz konusu. Yıllık rakamlar ise et ürünleri ve alkollü içecek harcamalarında düşüşün sürdüğünü gösteriyor.

IPSOS araştırmasında Haziran ayı verilerinin hane halkının tüketim eğilimindeki gelişmeyi daha net yorumlamaya imkan vereceğinin altı çiziliyor. Yorumda devamla, “Ancak yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri, ramazanın gelişi tüketim trendlerinde beklenmedik oynamalar yaratabilir. Önümüzdeki ay bunları yorumlayacağız” deniliyor. IPSOS araştırmasında TÜİK verilerine göre cari fiyatlarla GSYH”nın ilk üç ayda yüzde 14.8 arttığı kaydediliyor. İlk çeyrekte özel tüketim harcamalarında ivme kaydedildiği belirtiliyor. Kamu tüketim harcamalarında son dönemde en yüksek artışın kaydedildiği, buna karşın özel sektörde kısmen daha düşük bir artış söz konusu iken, dış ticarette ihracattaki yüksek artış pozitif etki sağlamış durumda.

IPSOS araştırmasında hane halkı tüketim harcamalarının GSYH büyümesinin altında yüzde 9.8 büyüdüğü, ilk çeyrekle kıyaslandığında hane halkı satın almalarındaki artışın da yüzde 6.3 olarak gerçekleştiğinin altı çiziliyor.

Araştırmada bu verilerin nasıl yorumlanabileceği belirtilirken, “ Hanelerin hane halkı hızlı tüketim harcamaları diğer harcamalarına göre daha az arttı. Hanelerin temel ihtiyaçları olan Hızlı Tüketim Ürünlerine harcadıkları para kıyasla daha düşük seviyede artarken, diğer harcamalar olarak söyleyebileceğimiz giyim, mobilya, eğlence, eğitim harcamaları ortalamanın üstünde kaldı” bilgisine yer veriliyor.

Araştırmada son 12 ayda hane halkının en fazla alışverişi yüzde 23.5 ile tekil süpermarketler ve yüzde 18.9 ile indirimli marketlerde yaptıklarını gösteriyor. Ulusal zincirler ve bakkallardan alışverişte ise küçük orandaki düşüşün sürdüğü bilgisi de yer alıyor.  
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar