Dünya rekabetçilik endeksi “vasat” ülke olduğumuzu gösteriyor...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

İşletmeler için de bölgeler için de ülkeler için de gerçeğin ne olduğu ölçülebilir değerler ve benzerlerle kıyas gösterir. Bunun dışındaki değerlendirmeler özneldir ve afaki kalır. Anlam taşımaz. Bir işleme büyümesi ve karıyla ilgili rakamlar verirken benzerleriyle ölçülebilir bir kıyas imkanı ortaya koymazsa gerçeği yansıtmamış olur. Bu ülkeler için de böyledir. Bu açıdan, bulunulan yeri ortaya koyan Dünya Rekabetçilik Endeksi sıralamasındaki yerimiz önemlidir. Çünkü ölçülebilir, kıyaslanabilir kriterler ortaya koyar. Bunun sonucunda doğru yol haritası çizmeye imkan verir.

Dünya Küresel Rekebet Gücü Endeksi’nde ülkemizin yeri ve yıllara göre değişimi bizim ne durumda olduğumuzu, dünya ülkeleri içersinde nerede yer aldığımızı orataya koyar.

Bu açıdan 2014 yılı sıralamasında 144 ülke arasında 45’inci, 2015 yılında 140 ülke arasında 51’inci, 2016 yılında 138 ülke arasında 55’inci sırada yer almamız bizim dünya rekabetçiliğinde vasat bir yerde olduğumuzu ve yerimizde saydığımızı gösteren bir kıyaslamadır.

Dünya Rekabetçilik Endeksi’nin alt kalemlerine baktığımızda da o vasatlık kendini gösteriyor. 2016 yılında kurumsal yapımızın 138 ülke arasında 74’üncü, altyapımızın 48’inci sırada olduğu görülüyor.

Bütün alt kalemlerde rekabet gücümüz ya birkaç sıra yukarıda ya da birkaç sıra aşağıda çıkıyor. Bu ölçüm bizim dışımızda ve aynı kriterlerle listede yer alan bütün ülkeler için aynı kriterle yapıldığı için “bize haksızlık yapılmış” gibi bir itirazımız da söz konusu olamaz...

Yine dünya rekabetinde alt kalemlerden bazılarındaki sıralamamız da rekabet dünyasının neresinde olduğumuzu daha rahat ortaya koyacaktır:

Makro ekonomik istikrarda 54’üncü sırada yer alıyoruz, sağlık ve temel eğitimdeki yerimiz 79’unculuk, yüksek öğrenim ve hizmet içi eğitimdeki yerimiz 50’ncilik, mali piyasalardaki etkinlikteki yerimiz 52’ncilik, finans piyasaları gelişmişliğindeki sıralamamız 82’ncilik, iş gücü piyasalarının etkinliğindeki yerimiz 127’ncilik. İş dünyasının gelişmişlik düzeyinde 65’inci, teknolojik altyapıda 67’inci, inovasyonda 71. sırada yer alıyoruz. Pazar büyüklüğündeki yerimiz ise 17’cilik.

Toplam 16 kalemdeki rekabet durumumuzu ortaya koyan tabloda 8 kalemde iyileşme, üst sıraya yükselmemiz söz konusu iken, 8 kalemde de kötüleşme ve sıra kaybına uğradığımız ortaya konuluyor.

Dünya Rekabetçilik Endeksi sıralaması bir yandan ülkemizin dünyadaki yerini gösteriyor bir yandan da yapmamız gerekenleri, atmamız gereken adımları daha iyi algılamamıza imkan veriyor. Böylece dünyadaki yerimizi ölçülebilir ve kıyaslanabilir olarak, gerçekçilik içerisinde önümüze konuluyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar